Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 4647/2020 Μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID - 19 σε χώρους λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού

Αριθμ. 4647

ΦΕΚ B’ 914/17.03.2020

Μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID - 19 σε χώρους λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού.

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Της παρ. 6 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID - 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α΄ 55).

β) Της από 14.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID - 19» (Α΄ 64),

γ) του άρθρου 2 του ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο - Πρόγραμμα Διαύγεια - και άλλες διατάξεις» (Α΄ 112), όπως ισχύει,

δ) του άρθρου 7 του ν. 3469/2006 «Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και λοιπές διατάξεις» (Α΄ 131), όπως ισχύει,

ε) του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (Α΄ 98),

στ) Του π.δ. 127/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Τουρισμού» (Α΄ 157), όπως ισχύει,

ζ) Του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121).

2. Τη με αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/12-03-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό» (ΑΔΑ: ΩΦΠΩ46ΜΤΛ6-87Χ).

3. Τη με αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/109/οικ.8000/16-03-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Επιπρόσθετα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού».

4. Την εξαιρετικά επείγουσα και επιτακτική ανάγκη περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού COVID - 19 και με σκοπό αφενός την προστασία των εργαζομένων και αφετέρου τη διασφάλιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού.

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Εκ περιτροπής εργασία

1. Καθιερώνεται εκ περιτροπής εργασία με δυνατότητα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας.

2. Με ευθύνη των οικείων Προϊσταμένων και λαμβάνοντας υπόψη το στελεχιακό δυναμικό και την αποστολή της Υπηρεσίας, κατανέμονται ομάδες προσωπικού που θα παρέχουν εκ περιτροπής εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία καθώς και εργασία εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

3. Υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις κείμενες διατάξεις, δηλαδή υπάλληλοι με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη) και όσοι τελούν σε ανοσοκαταστολή, δύνανται να παρέχουν κατά κανόνα εξ αποστάσεως εργασία κατά την κρίση των οικείων Προϊσταμένων.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό και στην περίπτωση που είναι τοποθετημένοι σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, μετακινούνται από θέσεις συναλλαγής με το κοινό σε θέσεις χωρίς συναλλαγή (back office).

4. Για τον καθορισμό των ομάδων της παραγράφου 2, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί στην οργανική μονάδα, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές κάθε φορά ορίζονται στις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και υπουργικές αποφάσεις, οι υπάλληλοι που έχουν λάβει την άδεια ειδικού σκοπού και οι υπάλληλοι που έχουν λάβει ειδική άδεια απουσίας του άρθρου εικοστού πέμπτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64).

5. Στην περίπτωση υπαλλήλων που θα παρέχουν εξ΄αποστάσεως εργασία, οι αρμόδιοι προϊστάμενοι μεριμνούν για τη συστηματική παρακολούθηση και έγκαιρη εκπλήρωση του ανατιθέμενου έργου. Οι υπάλληλοι, που θα εργάζονται σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και είναι άμεσα διαθέσιμοι για την κάλυψη τυχόν υπηρεσιακών αναγκών.

6. Οι υπάλληλοι κατανέμονται σύμφωνα με τα ανωτέρω, εφόσον είναι εφικτό, σε δυο (2) ομάδες που εργάζονται κάθε μία, εκ περιτροπής, σε εβδομαδιαία βάση, στην υπηρεσία και η άλλη εργάζεται σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του προσωπικού και τα διαφορετικά αντικείμενα της υπηρεσίας.

7. Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου, η συγκεκριμένη ομάδα εκ περιτροπής εργασίας υπαλλήλων και προϊσταμένων ή αναπληρωτών τους, της παραγράφου 6, αποχωρεί και εργάζεται εξ αποστάσεως, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την απολύμανση του χώρου και αναλαμβάνει εργασία στο χώρο της υπηρεσίας η επόμενη κατά σειρά ομάδα υπαλλήλων ή υπάλληλοι του προσωπικού ασφαλείας ανάλογα με την περίσταση.

Άρθρο 2

Ορισμός προσωπικού ασφαλείας

1. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών, εφόσον η φύση του αντικειμένου και των καθηκόντων των υπαλλήλων το επιτρέπει και λαμβάνοντας υπόψη το στελεχιακό δυναμικό και την αποστολή της υπηρεσίας, παρέχεται εξ αποστάσεως εργασία και ορίζεται προσωπικό ασφαλείας, για την αντιμετώπιση εξαιρετικών περιστάσεων με ευθύνη των οικείων προϊσταμένων. Στην περίπτωση αυτή, όταν κρίνεται απαραίτητη η μετάβαση στο κατάστημα της Υπηρεσίας, όπως για λόγους πρόσβασης και έρευνας στο αρχείο, αυτή πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με τον προϊστάμενο προκειμένου να διασφαλιστεί η περιορισμένη φυσική παρουσία και αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

2. Κάθε προϊστάμενος υποχρεούται να ορίσει με την έκδοση της παρούσας προσωπικό ασφαλείας για την αντιμετώπιση των εξαιρετικών περιστάσεων σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 3

Λειτουργία Συλλογικών Οργάνων

Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, εφεξής, θα πραγματοποιούνται μόνο για επείγοντα θέματα, κατά την κρίση των Προέδρων τους, με χρήση συστημάτων τηλεδιάσκεψης, όπου είναι εφικτό.

Άρθρο 4

Τελικές διατάξεις

Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών ενημερώνουν τη Γενική Διεύθυνση στην οποία υπάγονται για τα μέτρα που λαμβάνουν, σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 της παρούσας.

Οι προϊστάμενοι Αυτοτελών Τμημάτων και Γραφείων που υπάγονται απευθείας στον Υπουργό ή στον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ενημερώνουν σχετικώς τη Διεύθυνση Διοικητικού.

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της και μέχρι την ανάκληση ή τροποποίησή της.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2020

Ο Υπουργός

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!