Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1171/9-7-2001 Τρόπος τήρησης του βιβλίου αποθήκης για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται Εκκοκκιστήρια - Σπορελαιουργεία

A.Y.O. 1066726/505/0015/ΠOΛ. 1171/9.7.2001 (ΦΕΚ Β 916/17-7-2001)

Τρόπος τήρησης του βιβλίου αποθήκης για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται Εκκοκκιστήρια - Σπορελαιουργεία

AΠOΦAΣH

O YΠOYPΓOΣ OIKONOMIKΩN

Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της περίπτωσης γ (υποπερίπτωση γβ) του άρθρου 38 του Π.Δ. 186/92 (ΦEK 84 A) όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 40 του άρθρου 9 του N. 2753/99 (ΦEK 249 A).

2. Τη με αριθμ. 1039386/441/A0006/21.4.2000 (ΦEK 571 B) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού, και του Υπουργού Oικονομικών.

3. Τις συνθήκες διεξαγωγής των εργασιών των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται Εκκοκκιστήρια - Σπορελαιουργεία καθώς και τον τρόπο τήρησης του βιβλίου αποθήκης από τις επιχειρήσεις αυτές, με βάση αποφάσεις της Επιτροπής Λογιστικών Βιβλίων (E.Λ.B.) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του K.B.Σ.

4. Την υποχρέωση τήρησης της αναλυτικής λογιστικής (ομάδα 9) σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 1123/1980 (E.Γ.Λ.Σ.) και τις γνωματεύσεις του Εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής (E.Σ.Y.Λ.) (270/1996, 301/1998) καθώς και τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 (ΦEK 285 A).

5. Την σχετική πρόταση της E.Λ.B. όπως διατυπώθηκε κατά τη συνεδρίαση της 13.6.2001.

6. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

1. Oι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται Εκκοκκιστήρια - Σπορελαιουργεία, να τηρήσουν το βιβλίο αποθήκης από τις διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν την 1.7.2001 και στο εξής και λήγουν μέχρι και την 31.12.2007 με τον ακόλουθο τρόπο:

BIBΛIO AΠOΘHKHΣ ---------------

A) Σύσπορου βαμβακιού: κατά την εισαγωγή κατ` είδος, ποσότητα και αξία, κατά την εξαγωγή (για εκκόκκιση) κατά είδος και ποσότητα, της αξίας τιθεμένης με την κοστολόγηση. κριτήριο για τον χαρακτηρισμό του είδους να αποτελεί η ποιότητα όπως καθορίζεται από τον Οργανισμό Βάμβακος. O προσδιορισμός της ποσότητας που αναλίσκεται στην παραγωγή κάθε ημέρα να γίνεται με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που υπάρχουν και καταχωρούνται στο βιβλίο παραγωγής κοστολογίου. H προσαρμογή στην πραγματικότητα της αναλισκόμενης ποσότητας κατ` είδος σύσπορου βαμβακιού να γίνεται με βάση τριμηνιαίες απογραφές οπότε θα εκδίδονται και διορθωτικά δελτία εσωτερικής διακίνησης.

B) Εκκοκκισμένου βαμβακιού: σε δύο μερίδες διακεκριμένα, δηλαδή μία μερίδα για το εκκοκκισμένο βαμβάκι ιδίας παραγωγής και μία μερίδα για το αγοραζόμενο από το εμπόριο, τηρούμενες ως προς την εισαγωγή κατά ποσότητα (χωρίς διάκριση κατά ποιότητα) και αξία, για το αγοραζόμενο από το εμπόριο, της αξίας (κόστους) του ιδιοπαραγόμενου εκκοκκισμένου βαμβακιού να τίθεται με την κοστολόγηση, ως προς δε την εξαγωγή κατά ποσότητα και αξία για τις πωλήσεις, της αξίας των προς παραπέρα βιομηχανοποίηση ποσοτήτων να τίθεται με την κοστολόγηση.

H δυνατότητα αυτή δίνεται με τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

α) στα δελτία αποστολής που εκδίδονται για κάθε πώληση να αναγράφονται οι αριθμοί των πωλουμένων δεμάτων, β) στα δελτία αποστολής που παραμένουν ως στέλεχος να αναγράφονται οι αριθμοί των τιμολογίων πώλησης, γ) στο εκδιδόμενο δελτίο εσωτερικής διακίνησης για κάθε εξαγόμενη ποσότητα προς βιομηχανοποίηση θα αναγράφονται και οι αριθμοί των δεμάτων, δ) να τηρηθεί θεωρημένο βιβλίο όπου θα καταχωρούνται τα πιο κάτω στοιχεία που λαμβάνονται από τις καταστάσεις ποιοτικής ταξινόμησης του προϊόντος που καταρτίζονται από τον Οργανισμό βάμβακος, 1) ο αύξοντας αριθμός της κατάστασης, 2) η ημερομηνία, 3) ο αύξοντας αριθμός κάθε δέματος, 4) η ποιότητα κάθε δέματος και 5) το βάρος.

Γ) Βαμβακόσπορου, βαμβακελαίου, βαμβακόπιτας και αποβάμβακος ως προς την εισαγωγή κατά ποσότητα, κατά προσέγγιση με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές, η προσαρμογή στην πραγματικότητα να γίνεται με βάση τριμηνιαίες απογραφές, οπότε θα εκδίδονται και διορθωτικά δελτία εσωτερικής διακίνησης, ως προς την εξαγωγή κατά ποσότητα και αξία με βάση τα εκδικόμενα στοιχεία.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση, υποχρεούται να υπολογίζει εσωλογιστικά, σε μηνιαία βάση, το λειτουργικό κόστος, το κόστος παραγωγής και τα αναλυτικά αποτελέσματα, η προσαρμογή στην πραγματικότητα να γίνεται με βάση μηνιαίες απογραφές, οπότε θα εκδίδονται και διορθωτικά δελτία εσωτερικής διακίνησης.

Τα μένοντα στο τέλος της χρήσης δέματα να καταχωρούνται στην απογραφή αναλυτικά κατά ποιότητα με βάση την ταξινόμηση του Οργανισμού Βάμβακος, τον αύξοντα αριθμό δέματος, ποσότητα και αξία (κόστος παραγωγής ή τιμή αγοράς).

Το βιβλίο παραγωγής κοστολογίου να τηρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του K.B.Σ., σε μερίδες αντίστοιχες του βιβλίου αποθήκης.

2. H απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!