Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1294/8-12-2000 Φορολογική αντιμετώπιση των χρεωστικών συναλ-τικών διαφορών, που θα προκύψουν στην τρέχουσα χρήση, από την αποτίμηση των υποχρεώσεων σε Γιέν Ιαπωνίας και Δολλάριο Η.Π.Α.

YΠΟΙΚ 1112072/11332/B0012/ΠΟΛ. 1294/8.12.2000

Φορολογική αντιμετώπιση των χρεωστικών συναλ/τικών διαφορών, που θα προκύψουν στην τρέχουσα χρήση, από την αποτίμηση των υποχρεώσεων σε Γιέν Ιαπωνίας και Δολλάριο Η.Π.Α.

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 28 του Π.Δ. 186/92 (Κ.Β.Σ.) ορίζεται ότι, οι απαιτήσεις, οι υποχρεώσεις, τα διαθέσιμα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε ξένο νόμισμα, οπουδήποτε και αν βρίσκονται όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, αποτιμώνται σε δραχμές με το ποσό που προκύπτει από τη μετατροπή του ξένου νομίσματος:

α) με βάση την επίσημη τιμή του κατά την ημέρα της απογραφής, για τις απαιτήσεις, τις υποχρεώσεις και τα διαθέσιμα, και

β) με βάση την επίσημη τιμή του κατά την ημέρα κτήσης (αγοράς ή ιδιοκατακευής ή παραγωγής) των χρεογράφων και τίτλων γενικά, των στοιχείων του πάγιου ενεργητικού, εκτός των μακροπροθέσμων απαιτήσεων, και των αποθεμάτων αγαθών γενικά.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της περ. γ της παρ. 7 του ιδίου ως άνω άρθρου και Π.Δ. ορίζεται ότι, οι συναλλαγματικές διαφορές, χρεωστικές ή πιστωτικές, που προκύπτουν κατά την αποτίμηση σε δραχμές των χρεογράφων και τίτλων γενικά, των στοιχείων του πάγιου ενεργητικού, εκτός των μακροπρόθεσμων απαιτήσεων, των κάθε μορφής αποθεμάτων αγαθών και των διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων, μεταφέρονται σε αποτελεσματικό λογαριασμό της χρήσης στην οποία δημιουργήθηκαν.

3. Λόγω της υπερτίμησης του Ιαπωνικού νομίσματος ΓΙΕΝ και του Δολλαρίου ΗΠΑ, μέσα στη τρέχουσα χρήση, οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στα νομίσματα αυτά είναι υποχρεωμένες να εμφανίσουν χρεωστικά ποσά από συναλλαγματικές διαφορές, τα οποία θα επιβαρύνουν υπέρμετρα το αποτέλεσμα της τρέχουσας χρήσης, με συνέπεια να μην αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση τους στους Ισολογισμούς, αφού θα εμφανίζονται ζημίες, οι οποίες δεν θα οφείλονται στην πραγματική δραστηριότητά τους.

4. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω και προκειμένου να περιορισθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, από την υπερτίμηση των πιο πάνω νομισμάτων γίνεται δεκτό με την παρούσα ότι, οι χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές, οι οποίες προκύπτουν είτε κατά την εξόφληση υποχρεώσεων στα νομίσματα αυτά στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2000 μέχρι τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, είτε κατά την αποτίμηση τέλους χρήσης και οι υποχρεώσεις αυτές προέρχονται από πράξεις που έλαβαν χώρα μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 1999 έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να αποσβέσουν αυτές είτε εφάπαξ είτε ισόποσα σε τρεις (3) συνεχόμενες χρήσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση που αφορά ισολογισμούς που κλείνουν 31 Δεκεμβρίου 2000 και μετά.

5. Τα ανωτέρω έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν διαχειριστική περίοδο με 30/6/2001.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!