Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

30/003/000/2912/2019 Έκτακτοι έλεγχοι κατά την εισαγωγή υλικών σε επαφή με τρόφιμα – “Σύσταση (ΕΕ) 2019/794 της Επιτροπής σχετικά με συντονισμένο σχέδιο ελέγχου με σκοπό να προσδιοριστεί η συχνότητα εμφάνισης ορισμένων ουσιών που μεταναστεύουν από υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ
ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ,
ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ταχ. Δ/νση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 11521
Πληροφορίες : Δ. Στεφανίτση
Θ. Σκούμπα
Τηλέφωνο : 213 2117251-240
Fax : 210 6467725
E-Mail : foodwater@gcsl.gr,
Url : www.aade.gr

ΑΔΑ: 6Ρ5Θ46ΜΠ3Ζ-Γ57

Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυρομείο

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2019

Αριθ. Πρωτ.: 30/003/000/2912

ΠΡΟΣ

Πίνακας Αποδεκτών

ΘΕΜΑ: «Έκτακτοι έλεγχοι κατά την εισαγωγή υλικών σε επαφή με τρόφιμα – “Σύσταση (ΕΕ) 2019/794 της Επιτροπής σχετικά με συντονισμένο σχέδιο ελέγχου με σκοπό να προσδιοριστεί η συχνότητα εμφάνισης ορισμένων ουσιών που μεταναστεύουν από υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα”»

Σχετ.: Σύσταση (ΕΕ) 2019/794

Α. 1. Σας αποστέλλουμε συνημμένα τη Σύσταση (ΕΕ) 2019/794 της Επιτροπής της 15ης Μαϊου 2019 σχετικά με συντονισμένο σχέδιο ελέγχου με σκοπό να προσδιοριστεί η συχνότητα εμφάνισης ορισμένων ουσιών που μεταναστεύουν από υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, η οποία δημοσιεύτηκε στο υπ αριθ. 129/17.5.2019 φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.).

2. Με την εν λόγω σύσταση καλούνται τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ένα συντονισμένο σχέδιο ελέγχου για τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (ΥΑΕΤ) προκειμένου να προσδιοριστεί η συχνότητα εμφάνισης στην αγορά της Ε.Ε. μετανάστευσης συγκεκριμένων ουσιών από ΥΑΕΤ ή η συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ουσιών σε ΥΑΕΤ.

Οι πληροφορίες που θα προκύψουν από την υλοποίηση της σύστασης θα αξιοποιηθούν για να προσδιοριστεί κατά πόσον είναι αναγκαίο να αναληφθεί μελλοντική δράση σε επίπεδο Ε.Ε., είτε ως πρόσθετα μέτρα ελέγχου για ουσίες από πλαστικά υλικά για τα οποία υπάρχουν ήδη ειδικά μέτρα της Ε.Ε., είτε στον καθορισμό των μελλοντικών προτεραιοτήτων στο πλαίσιο της αξιολόγησης της νομοθεσίας για τα ΥΑΕΤ, ειδικότερα για τα υλικά για τα οποία δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα σε επίπεδο Ε.Ε..

3. Για τους σκοπούς της εν λόγω σύστασης, έχουν συμπεριληφθεί στο πεδίο εφαρμογής στοχευμένες ουσίες για συγκεκριμένα ΥΑΕΤ (Σημείο 2 του Παραρτήματος της Σύστασης), ενώ έχει καθοριστεί συνιστώμενος ελάχιστος συνολικός αριθμός δειγμάτων για κάθε κράτος μέλος. Ο συνιστώμενος ελάχιστος συνολικός αριθμός δειγμάτων, για την Ελλάδα, είναι 50 δείγματα

Β. 1. Για την υλοποίηση του εν λόγω συντονισμένου προγράμματος, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, εκτός των ελέγχων στην εγχώρια αγορά των κρατών - μελών, έλεγχοι στα σημεία εισαγωγής.

Οι εν λόγω έλεγχοι, κατά την εισαγωγή, θα (πρέπει ν.) πραγματοποιηθούν από τις Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους (οικείες Περιφερειακές Χημικές Υπηρεσίες). Δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί σημείο εισόδου τέτοιων προϊόντων από τρίτες χώρες, οι έλεγχοι που θα διεξαχθούν από το Γ.Χ.Κ. θεωρούνται κρίσιμοι για εξαγωγή συμπερασμάτων για τα εν λόγω προϊόντα.

Οι έλεγχοι που κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας στα σημεία εισαγωγής, για τους σκοπούς της εν λόγω Σύστασης, αφορούν σε 20 δείγματα και είναι οι ακόλουθοι:

Ουσίες ΥΑΕΤ από τα οποία πρέπει να γίνεται δειγματοληψία Ενδεικτικός αριθμός δειγμάτων
Πρωτοταγείς αρωματικές αμίνες Πλαστικά επιτραπέζια μαγειρικά σκεύη από πολυαμίδιο, όπως κουτάλες, πηρούνες, λαβίδες, κ.α, από τρίτες χώρες εκτός Κίνας και Hong Kong. 5
Φορμαλδεϋδη   και μελαμίνη Πλαστικά είδη κουζίνας από πολυμερές υλικό με βάση τη φορμαλδεϋδη, όπως παιδικά πιατάκια, ποτηράκια, μπολ, μαχαιροπήρουνα και άλλα παρόμοια, από τρίτες χώρες εκτός Κίνας και Hong Kong. 2
Φορμαλδεϋδη   και μελαμίνη Ολική μετανάστευση Πλαστικά είδη κουζίνας από πολυμερές υλικό με βάση τη φορμαλδεϋδη. Στον εν λόγω έλεγχο, θα συμπεριληφθούν μόνο μη συμβατικά πλαστικά είδη κουζίνας, όπως τα
επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα για   καφέ,   στην   κατασκευή των   οποίων χρησιμοποιούνται πρόσθετα που προέρχονται από φυσικές πηγές, όπως το μπαμπού, από τρίτες χώρες εκτός Κίνας και Hong Kong. 
3
Ολική μετανάστευση Μη συμβατικά πλαστικά είδη κουζίνας, όπως πλαστικά από βιοπολυμερή (π.χ. ποτηράκια μίας χρήσης από πολυγαλακτικό οξύ-PLA). 3
Μέταλλα   (Κάδμιο, μόλυβδος) Κεραμικά είδη οικιακής χρήσης (κούπες, πιάτα, σαλατιέρες, πιατέλες, σκεύη για μαγείρεμα) που έχουν έντονα χρώματα στην εσωτερική τους επιφάνεια(όπως κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μπλε). 7
ΣΥΝΟΛΟ   20

2. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη δειγματοληψία θα πρέπει να προηγείται διεξοδικός έλεγχος των συνοδευτικών εγγράφων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να προηγείται της κατάθεσης διασάφησης εισαγωγής, έτσι ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την εργαστηριακή εξέταση των δειγμάτων. 

3. Αναφορικά με τις απαιτήσεις δειγματοληψίας, για τους ανωτέρω ελέγχους, σημειώνονται τα εξής:

  • Τα δείγματα θα λαμβάνονται εις διπλούν [δηλ. ένα δείγμα για την Α΄ εξέταση και ένα δείγμα για τη Β΄(κατ’ έφεση) εξέταση].
  • Στη δειγματοληψία πλαστικών ειδών για έλεγχο μετανάστευσης φορμαλδεϋδης, μελαμίνης, καθώς και πρωτοταγών αρωματικών αμινών, θα πρέπει κάθε δείγμα (Α΄και Β΄) να αποτελείται από 5 τουλάχιστον όμοια υποδείγματα, είτε το κάθε υπόδειγμα αντιστοιχεί σε ένα μεμονωμένο αντικείμενο, είτε αντιστοιχεί σε ένα “σετ” αντικειμένων.
  • Στη δειγματοληψία πλαστικών ειδών για έλεγχο ολικής μετανάστευσης, θα πρέπει κάθε δείγμα (Α΄και Β΄) να αποτελείται από 9 όμοια υποδείγματα. Ο αριθμός των υποδειγμάτων μπορεί να είναι μικρότερος, σε περιπτώσεις δειγμάτων που προβλέπεται να έρθουν σε επαφή μόνο με περιορισμένες κατηγορίες τροφίμων, π.χ. για παγούρια που προορίζονται μόνο για νερό και αναψυκτικά απαιτούνται μόνο 5 υποδείγματα.
  • Στη δειγματοληψία κεραμικών ειδών, θα πρέπει κάθε δείγμα (Α΄ και Β’) να αποτελείται από 4 αντικείμενα ίδιου σχήματος, διαστάσεων, διακόσμησης και επικάλυψης.

Οι έλεγχοι θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα και θα διαρκέσουν έως την 31 Δεκεμβρίου 2019.

Γ. 1. Για τον καλύτερο συντονισμό των ανωτέρω ελέγχων, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση άφιξης σχετικού φορτίου, μετά και τον προκαταρκτικό έλεγχο των συνοδευτικών εγγράφων, να προηγείται καταρχήν επικοινωνία με το Τμήμα Β΄ της Διεύθυνσής μας (Διεύθυνση Αλκοόλης και Τροφίμων) για να κρίνεται η σκοπιμότητα της δειγματοληψίας και ανάλυσης, δεδομένου ότι τούτο θα έχει τη συνολική εικόνα των ελέγχων.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνεται επικοινωνία με το Τμήμα Β΄ της Β΄ Χ.Υ. Αθηνών [αναφορικά με τη δυνατότητα εργαστηριακής ανάλυσης ή/και για διευκρινίσεις σχετικά με τις απαιτήσεις δειγματοληψίας ανάλογα με το είδος του ελέγχου (αντικείμενο - ουσία προς έλεγχο)].

Γ. 2. Υπενθυμίζεται ότι, στην περίπτωση μη συμμορφούμενων δειγμάτων, πέραν της έκδοσης του σχετικού Δελτίου Χημικής Ανάλυσης με την κατάλληλη γνωμάτευση, θα αποστέλλεται και έγγραφο στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές για τις περαιτέρω ενέργειες (απαγόρευση εισαγωγής), καθώς και σχετική ενημέρωση για την τύχη του φορτίου προς απόρριψη (καταστροφή, επαναποστολή στη χώρα καταγωγής κλπ) μετά από συνεννόηση με τον εισαγωγέα.

Όλα τα σχετικά έγγραφα θα κοινοποιούνται στη Διεύθυνσή μας (Διεύθυνση Αλκοόλης και Τροφίμων), με την οποία και θα γίνεται η σχετική συνεννόηση προκειμένου για την για ενδεχόμενη αποστολή σήματος RASFF.

Δ. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι για τις πρωτοταγείς αρωματικές αμίνες και τη φορμαλδεϋδη, που διενεργούνται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 284/2011 «για την εισαγωγή πλαστικών ειδών κουζίνας από πολυαμίδια και μελαμίνη καταγωγής ή προέλευσης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ειδικής Διοικητικής Περιοχής Χονγκ Κονγκ της Κίνας» και στο πλαίσιο της εφαρμογής του, από τις Χημικές Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. στα πρώτα σημεία εισόδου [Χ.Υ. Πειραιά, Γ΄ Χ.Υ. Αθηνών, Χ.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας], θα συνεχίσουν να διεξάγονται από τις εν λόγω Χημικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους (Εγγραφα υπ΄ αριθ. 30/003/657/14-06-2011 και 30/003/751/30-06-2011), ανεξάρτητα από την διεξαγωγή του εν λόγω προγράμματος ελέγχων .

Σημειώνεται ότι, στους ελέγχους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 284/2011, συμπεριλαμβάνονται και οι έλεγχοι πλαστικών ειδών κουζίνας από πολυμερές υλικό με βάση τη φορμαλδεϋδη στην κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται πρόσθετα που προέρχονται από φυσικές πηγές, όπως το μπαμπού, από Κίνα και Hong Kong

Την παρούσα εγκύκλιο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Γενικού Χημείου του Κράτους (www.gcsl.gr, στη διαδρομή ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ → ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ → ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ → ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ → ΧΗΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ → ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ).

Της παρούσας, παρακαλούμε να λάβουν γνώση ενυπόγραφα οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι των Υπηρεσιών σας.

Επίσης, παρακαλούμε να δοθεί αντίγραφο της παρούσας εγκυκλίου στους εισαγωγείς/εκπροσώπους των εισαγωγέων υλικών και αντικειμένων σε επαφή με τρόφιμα.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω σχετική πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να απευθύνεσθε στη Διεύθυνσή μας (Διεύθυνση Αλκοόλης και Τροφίμων).

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης

Σταύρος Σάμιος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!