Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογική αρθρογραφία

Forin.gr Global Trends Μηδενίστε τις επιδοτήσεις στους κακούς εργοδότες

του Γιάννη Σταματόπουλου, 
Οικονομολόγου - Φορολογικού Συμβούλου, Διδάκτορα του Παν. Πειραιώς​

Σας καλωσορίζουμε στη νέα στήλη του Forin.gr “Global Trends”. Στη στήλη αυτή συγκεντρώνουμε ενδιαφέρουσες ειδήσεις και θέματα από τη φορολογική επικαιρότητα σε όλο το κόσμο. Στόχος μας είναι η καταγραφή της φορολογικής πραγματικότητας άλλων κρατών στην Ευρώπη, στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και των τάσεων και των ιδεών που αναπτύσσονται στο φορολογικό δίκαιο παγκοσμίως.

Στη σημερινή στήλη, εστιάζουμε στο νομοσχέδιο “Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies Act” το οποίο προωθείται προς ψήφιση στις Η.Π.Α..

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει γίνει γνωστό και ως "Stop BEZOS Act”, εισήχθη στο Κογκρέσο στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 και βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας. Αποβλέπει στο να εξαναγκάσει τους μεγάλους εργοδότες, όπως είναι η Amazon και η Walmart, να επιστρέψουν στο κράτος με τη μορφή ενός νέου φόρου, την κρατική βοήθεια που οι υπάλληλοί των επιχειρήσεων αυτών λαμβάνουν.

Ειδικότερα, ο νέος αυτός φόρος, εφόσον γίνει νόμος των Η.Π.Α., θα ανέρχεται στο 100% των ωφελειών που οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν στο πλαίσιο του κράτους πρόνοιας (π.χ. κουπόνια τροφίμων, δημόσια στέγαση, ιατρική βοήθεια κ.λπ.). Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η αν η Medicaid (ένας φορέας που παρέχει ιατρική κάλυψη στις Η.Π.Α. σε άτομα που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη) καταβάλλει 20.000 δολάρια για την κάλυψη της ιατρικής δαπάνης ενός εργαζομένου της Amazon, οι φόροι της Amazon θα αυξηθούν αυτομάτως κατά 20.000 δολάρια. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γερουσιαστής Bernard Sanders, οι φορολογούμενοι δεν θα αναγκάζονται να χρηματοδοτούν τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, ειδικώς από τη στιγμή που αυτοί καταβάλλουν ανεπαρκείς μισθούς στους υπαλλήλους τους.

Στο debate για το νομοσχέδιο, παρατίθενται βεβαίως και σημαντικά αντεπιχειρήματα, όπως ότι ο νέος αυτός φόρος θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την πρόσληψη συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων (π.χ. μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων οι οποίοι αναμένεται ότι θα έχουν κατά μέσο όρο και μεγαλύτερες ιατρικές δαπάνες ή άτομα με ασθένειες ή με ειδικές ανάγκες). Είναι προφανές ότι με την τυχόν εφαρμογή του φόρου αυτού, η πρόσληψη ενός εργαζομένου που εμπίπτει σε μία τέτοια κατηγορία θα στοιχίζει στις εταιρείες αυτές υπερπολλαπλάσια σε σχέση με το ό,τι κόστιζε έως σήμερα.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση της νομοθεσίας πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο για να γίνει νόμος των Η.Π.Α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!