Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση

ΔΔΘΕΚΑ Β 1158111 ΕΞ 2017 Κοινοποίηση εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/1781 της Επιτροπής της 28ης Σεπτεμβρίου 2017 σχετικά με τις παρεκκλίσεις από τους ειδικούς κανόνες καταγωγής ανά προϊόν που καθορίζονται στη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία μεταξύ του Καναδά, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφετέρου, οι οποίες εφαρμόζονται εντός των ορίων των ετήσιων ποσοστώσεων για ορισμένα προϊόντα από τον Καναδά


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ 
ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ 
ΤΜΗΜΑΤΑ Α' και Β'
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84, Αθήνα
Πληροφορίες:Μ. Μπαρσάκη Α. Καρανικόλα
Τηλέφωνο:210-6987497/513
Fax:210-6987506
E-Mail:m.barsaki@2001.syzefxis.gov.gr
d17-c@2001.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr

ΑΔΑ: Ω30Ω46ΜΠ3Ζ-ΓΣΛ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2017

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1158111 ΕΞ 2017

ΠΡΟΣ Ως πίνακα διανομής

Θέμα: «Κοινοποίηση εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/1781 της Επιτροπής της 28ης Σεπτεμβρίου 2017 σχετικά με τις παρεκκλίσεις από τους ειδικούς κανόνες καταγωγής ανά προϊόν που καθορίζονται στη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία μεταξύ του Καναδά, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφετέρου, οι οποίες εφαρμόζονται εντός των ορίων των ετήσιων ποσοστώσεων για ορισμένα προϊόντα από τον Καναδά».

ΣΧΕΤ.: Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ Β 1137049 ΕΞ 2017/19.09.2017 διαταγή της υπηρεσίας μας [Κοινοποίηση της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (ΣΟΕΣ) μεταξύ του Καναδά, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφετέρου].

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τον αναφερόμενο στο θέμα εκτελεστικό κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L 255/03.10.2017) και αφορά σε παρεκκλίσεις από τους ειδικούς κανόνες καταγωγής ανά προϊόν που ορίζονται στη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία (ΣΟΕΣ) μεταξύ του Καναδά, αφενός, και της ΕΕ αφετέρου, οι οποίες εφαρμόζονται εντός των ορίων ετήσιων ποσοστώσεων για ορισμένα προϊόντα από τον Καναδά.

Με την ανωτέρω σχετική κοινοποιήθηκε η ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά, στο κείμενο της οποίας περιλαμβάνεται πρωτόκολλο σχετικά με τους κανόνες και τις διαδικασίες καταγωγής (πρωτόκολλο καταγωγής). Στο Παράρτημα 5 του εν λόγω πρωτοκόλλου καθορίζονται οι ειδικοί κανόνες καταγωγής ανά προϊόν. Επιπρόσθετα, στο παράρτημα 5-Α του πρωτοκόλλου καταγωγής περιλαμβάνονται εναλλακτικοί κανόνες καταγωγής, για ορισμένα προϊόντα , πιο ελαστικοί έναντι αυτών του Παραρτήματος 5. Οι εν λόγω εναλλακτικοί κανόνες καταγωγής εφαρμόζονται εντός των ορίων ετήσιων ποσοστώσεων. Η ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά εφαρμόζεται προσωρινά από την 21η Σεπτεμβρίου 2017. Για ορισμένα προϊόντα οι όγκοι των ποσοστώσεων πρέπει να αυξηθούν εφόσον πληρούνται οι όροι του Παρατήματος 5-Α του πρωτοκόλλου καταγωγής. Ως αποτέλεσμα, είναι αναγκαίο να καθοριστούν οι όροι για την εφαρμογή των εν λόγω παρεκκλίσεων για ορισμένα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ από τον Καναδά.

Ειδικότερα, επί του κοινοποιούμενου κανονισμού επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  • Οι παρεκκλίσεις από τους ειδικούς κανόνες καταγωγής ανά προϊόν που ορίζονται στο Παράρτημα 5-Α του πρωτοκόλλου καταγωγής της ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά, εφαρμόζονται στα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα του κοινοποιούμενου κανονισμού, εντός των ορίων των ποσοστώσεων που καθορίζονται στο εν λόγω παράρτημα.
  • Η διαχείριση των ποσοστώσεων που καθορίζονται στο παράρτημα του κοινοποιούμενου κανονισμού, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 49 έως 54 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 (UCC -IA).
  • Στα τμήματα Β & Γ του παραρτήματος απαριθμούνται τα προϊόντα με τους αντίστοιχους όγκους ποσοστώσεων σε τόνους καθαρού βάρους.

Ο κοινοποιούμενος κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ημερομηνία δημοσίευσης: 03.10.2017). Εφαρμόζεται από τις 21 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!