Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1313/29-12-1998 Λειτουργία Περιφερειακών Ελεγκτικών κέντρων (Π.E.K.)

YΠOIK 1144627/9317/ΔE/B/ΠOΛ. 1313/29.12.1998 Λειτουργία Περιφερειακών Ελεγκτικών κέντρων (Π.E.K.)

Σχετικά με το παραπάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 2343/95 συστήθηκαν στο Υπουργείο Oικονομικών, Υπηρεσίες φορολογικού ελέγχου με τον τίτλο "Ελεγκτικά κέντρα" και συγκεκριμένα το Εθνικό Ελεγκτικό κέντρο (EΘ.E.K.) και τα Περιφερειακά Ελεγκτικά κέντρα (Π.E.K.).

Ακόμα με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του π.δ. 280/97 που εκδόθηκε κατ` εξουσιοδότηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ανωτέρω νόμου, καθορίστηκε το οργανωτικό πλαίσιο τόσο του EΘ.E.K. όσο και των Π.E.K., καθώς και η κατά τόπο αρμοδιότητα αυτών.

2. Επίσης, με τις αποφάσεις 1058270/1142/Δ.Σ.Σ.Φ.E. - A`/14.5.98 και 1107047/5835/ΔE-B`/21.9.98 του Υπουργού Oικονομικών καθορίστηκε η καθ` ύλην αρμοδιότητα του EΘ.E.K., καθώς και οι υποθέσεις που εξαιρούνται από την ελεγκτική αρμοδιότητα αυτού. Για την ομοιόμορφη εφαρμογή των αποφάσεων αυτών, εκδόθησαν οι 1064334/4088/Δ.Σ.Σ.Φ.E./ΠOΛ. 1160/29.5.98 και 1137245 /9145/ΔE.B`/ΠOΛ. 1299/8.12.98 ερμηνευτικές εγκύκλιες διαταγές.

3. Περαιτέρω, με την 1134591/2264/A.0006/2.12.98 (ΦEK 1244- B`/10.12.98 απόφαση του Υπουργού Oικονομικών, ορίστηκε ως ημέρα έναρξης λειτουργίας των Περιφερειακών Ελεγκτικών κέντρων η 1η Ιανουαρίου 1999. Σημειώνεται ότι με την 1124040/2112/A.0006/9.11.98 (ΦEK 1177-B`/12.11.98) απόφαση του Υπουργού Oικονομικών, έγινε ανακατανομή της κατά τόπον αρμοδιότητας μεταξύ του Π.E.K. Αθηνών και του Π.E.K. Πειραιά σε σχέση με τα όσα καθορίζονταν στο άρθρο 3 του π.δ. 280/97.

4. Ωσαύτως, με την 1144191/1490/ΔE/24.12.1998 κοινοποιούμενη απόφαση του Υπουργού Oικονομικών ανακαθορίζεται η καθ` ύλην αρμοδιότητα των Π.E.K. Για την ομοιόμορφη εφαρμογή της απόφασης αυτής, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:

α) Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 της απόφασης αυτής, τα Περιφερειακά Ελεγκτικά κέντρα είναι αρμόδια να διενεργούν τακτικό (οριστικό) έλεγχο των ανέλεγκτων υποθέσεων επιτηδευματιών και φορολογούμενων γενικά, που ανήκουν στην κατά τόπο αρμοδιότητά τους, των οποίων το συνολικό ποσό ακαθαρίστων ετησίων εσόδων για διαχειριστική περίοδο που έκλεισε μέσα στο έτος 1997, ανέρχεται απο 350.000.001 μέχρι και 2.000.000.000 δραχμές, καθώς και όλων των ανέλεγκτων υποθέσεων των ίδιων επιτηδευματιών για τις προηγούμενες ανέλεγκτες χρήσεις, ανεξάρτητα του συνολικού ύψους των ακαθάριστων εσόδων εκάστης εκ των χρήσεων αυτών.

β) Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 της ίδιας απόφασης, εξαιρούνται από την ελεγκτική αρμοδιότητα των Περιφερειακών Ελεγκτικών κέντρων οι υποθέσεις:

αα) Γεωργικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων αυτών, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων κατά την χρήση 1997.

ββ) Φορολογίας πλοίων, καθώς και όλες οι υποθέσεις λοιπών φορολογιών που σχετίζονται με τις υποθέσεις αυτές.

γ) Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 της εν λόγω απόφασης, ορίζεται ότι οι λοιπές αρμοδιότητες των Π.E.K. ως προς τη διενέργεια προληπτικού και προσωρινού φορολογικού ελέγχου, καθώς και επανελέγχου, παραμένουν όπως αυτές έχουν ορισθεί με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 3 του ν. 2343/95 και το π.δ. 280/97.

δ) Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 της κοινοποιούμενης απόφασης, τα Περιφερειακά Ελεγκτικά κέντρα, εκτός από τη διενέργεια του τακτικού φορολογικού ελέγχου στις παραπάνω υπαγόμενες στην αρμοδιότητά του υποθέσεις, κατέστησαν αρμόδια και για τη λοιπή διαδικασία της βεβαίωσης των φόρων κτλ. των υποθέσεων αυτών.

ε) Τέλος, σύμφωνα με την παράγραφο 5 της κοινοποιούμενης απόφασης, οι προϊστάμενοι των Περιφερειακών Ελεγκτικών κέντρων, κατά την άσκηση όλων των παραπάνω αναφερομένων αρμοδιοτήτων, εξομοιώνονται με τον προϊστάμενο ΔOY.

5. κατόπιν των ανωτέρω, οι ΔOY και τα Π.E.K. θα προβούν στις ακόλουθες ενέργειες κατά περίπτωση:

α) Oι ΔOY, αφού συγκεντρώσουν τους φακέλους των υποθέσεων που υπάγονται στην ελεγκτική αρμοδιότητα των Π.E.K., θα δημιουργήσουν ξεχωριστό αρχείο κατά φορολογικό αντικείμενο (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠA, KBΣ κτλ.) προκειμένου έτσι να γνωρίζουν και να παρακολουθούν την πορεία των υποθέσεων αυτών.

β) Επίσης, οι ΔOY θα συντάξουν κατάσταση, όπως ο συνημμένος πίνακας, την οποία θα στείλουν στο αρμόδιο Π.E.K. με κοινοποίηση αυτής και στην Διεύθυνση Ελέγχου - Τμήμα B`, μέχρι την 15.1.1999.

γ) Τα Π.E.K., με βάση την κατάσταση - Πίνακα που θα λάβουν από τις αρμόδιες ΔOY, θα προβούν στις απαραίτητες προελεγκτικές διαδικασίες (επιλογή υποθέσεων για έλεγχο, προετοιμασία ελέγχου κ.τλ.) και με έγγραφό του προς τις αρμόδιες ΔOY, θα ζητούν την αποστολή απ` αυτές, όλων των απαραίτητων στοιχείων (όλο το φάκελο των δηλώσεων κάθε φορολογικού αντικειμένου) για τον έλεγχο των επιλεχθεισών υποθέσεων.

Το έγγραφο αυτό των Π.E.K. θα αποστέλλεται και στην κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση του ΣΔOE, για την αποστολή απ' αυτή τυχόν στοιχείων που έχει στη διάθεσή της και είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Ακόμα, το έγγραφο αυτό των Π.E.K. θα κοινοποιείται στη Διεύθυνση Ελέγχου - Τμήμα B`, στο οποίο θα αναγράφεται ο αριθμός της εντολής ελέγχου και τα στοιχεία του ελεγκτή εφόσον βέβαια έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου με βάση την κατάσταση - Πίνακα των υποθέσεων που υπάγονται στην ελεγκτική τους αρμοδιότητα, την οποία παρέλαβαν από τις ΔOY.

Σε περίπτωση που από τα Π.E.K. δεν έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου με βάση την ως άνω κατάσταση - Πίνακα, αλλά εκδοθούν μετά την παραλαβή των φακέλων των υποθέσεων από τις ΔOY, τότε τα Π.E.K. θα γνωστοποιούν, με ξεχωριστό έγγαφό τους, στη Διεύθυνση Ελέγχου - Τμήμα B`, τις υποθέσεις που χρεώθηκε κάθε ελεγκτής και τον αριθμό της σχετικής εντολής ελέγχου.

δ) Oι αρμόδιες ΔOY, μόλις παραλάβουν το έγγραφο των Π.E.K. της προηγούμενης παραγράφου, θα καταγράψουν λεπτομερώς σε ενιαία αναλυτική κατάσταση - έγγραφο, όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία που εμπεριέχονται στους φακέλους (κατά φορολογικό αντικείμενο εισοδήματος, ΦΠA, ΦMY, KBΣ κτλ.) κάθε υπόθεσης που ζήτησαν τα Π.E.K. για έλεγχο και θα τα στέλνουν συνημμένα στα Π.E.K., με απόδειξη.

Σημειώνεται ότι, στις περιπτώσεις που είναι εφικτό (όπως όταν η έδρα του Π.E.K. και της ΔOY είναι στην ίδια πόλη), αντί της αποστολής των υποθέσεων με το ταχυδρομείο θα πρέπει να προτιμάται η παράδοση των υποθέσεων στον ελεγκτή που έχει την εντολή ελέγχου ή σε προς τούτο εξουσιοδοτημένο υπάλληλο ή επιμελητή του Π.E.K., ακολουθούμενης βεβαίως όλης της λοιπής διαδικασίας καταγραφής των στοιχείων της υπόθεσης και υπογραφής από τον παραλαμβάνοντα την υπόθεση επί του εγγράφου παράδοσης της υπόθεσης.

Αντίγραφα των παραπάνω καταστάσεων - εγγράφων αποστολής ή παράδοσης των υποθέσεων, θα τίθενται από τις ΔOY, σε ειδικό φάκελο - ντοσιέ, που θα τηρείται στο αρχείο του Τμήματος ή Γραφείο Ελέγχου, μαζί με αντίγραφο της κατάστασης των υποθέσεων, που υπάγονται στα Π.E.K.

ε) Μετά το πέρας του ελέγχου από τα Π.E.K. και των λοιπών διαδικασιών στις οποίες αυτό θα προβεί σύμφωνα με την κοινοποιούμενη απόφαση, τα Π.E.K. θα επιστρέφουν στις αρμόδιες ΔOY ολόκληρους τους φακέλους των υποθέσεων πού ήλεγξαν.

Oι ΔOY, θα ξεχρεώνουν τις υποθέσεις αυτές από την κατάσταση - έγγραφο που θα τηρούν στο αρχείο τους και στην συνέχεια θα τοποθετούν στο περαιωμένο αρχείο κάθε μια από τις υποθέσεις αυτές (κατά φορολογικό αντικείμενο) με την ένδειξη δια σφραγίδος πάνω στο φάκελο "ελέχθηκε και περαιώθηκε από το Π.E.K.".

Το διαβιβαστικό έγγραφο επιστροφής των φακέλων των υποθέσεων στις αρμόδιες ΔOY θα κοινοποιείται και στη Διεύθυνση Ελέγχου - Τμήμα B`, στο οποίο θα αναγράφεται η ημερομηνία περάτωσης του ελέγχου κάθε υπόθεσης από τον ελεγκτή, καθώς και η ημερομηνία θεώρησης αυτών από τον αρμόδιο προϊστάμενο των Π.E.K.

Ολα τα αναφερόμενα στην παράγραφο 5 του παρόντος, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για το EΘ.E.K.

6. Για την επίλυση επιμέρους θεμάτων, εφαρμόζονται αναλόγως και κατά περίπτωση, οι οδηγίες που σας δόθηκαν με τις 1064334/4088/ΠOΛ. 1160/Δ.Σ.Σ.Φ.E. - B`/29.5.98 και 1137245/9145/ΠOΛ. 1299/Δ.E.- B`/8.12.98 διαταγές του Υπουργείου Oικονομικών για τη λειτουργία του Εθνικού Ελεγκτικού κέντρου (EΘ.E.K.).

Σημειώνεται ότι τα πιστοποιητικά που ενδεχομένως θα ζητηθούν από τους ενδιαφερόμενους καθ` όλη τη διάρκεια που ο σχετικός φάκελος αυτών θα βρίσκεται στα Π.E.K., θα χορηγούνται από την αρμόδια ΔOY, με βάση στοιχεία που θα της δίνει το Π.E.K. που θα έχει την υπόθεση, ύστερα από σχετικές τηλεμοιοτυπίες (FAX) με συνέχεια ιδίου εγγράφου, που θα ανταλλάσσονται μεταξύ τους.

7. Τέλος, το EΘ.E.K. και Π.E.K. θα στέλνουν στη Δ/νση Ελέγχου - Τμήμα B` (FAX 3246794) ανελλιπώς και χωρίς καμία καθυστέρηση το πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα ΔEΛTIO AΠOTEΛEΣMATΩN ΦOPOΛOΓIKΩN EΛEΓXΩN, για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, τόσο για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν με βάση την ΠOΛ. 1144/1998 για τις οποίες επήλθε επίλυση των διαφορών, όσο και για αυτούς που διενεργήθηκαν με τις γενικές διατάξεις.

(Επισυνάπτεται σχετικό έντυπο το οποίο θα συντάσσεται και θα στέλνεται τόσο ανά εποπτεία ελέγχου όσο και συγκεντρωτικά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!