Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1160/29-5-1998 Λειτουργία Εθνικού Ελεγκτικού κέντρου (EΘ.E.K.)

YΠOIK 1064334/4088/ΔΣΣΦE/B`/ΠOΛ. 1160/29.5.1998 Λειτουργία Εθνικού Ελεγκτικού κέντρου (EΘ.E.K.)

Σχετικά με το παραπάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 2343/95 συστήθηκαν στο Υπουργείο Oικονομικών, Υπηρεσίες φορολογικού ελέγχου με τον τίτλο "Ελεγκτικά κέντρα" και συγκεκριμένα το Εθνικό Ελεγκτικό κέντρο (EΘ.E.K.) και τα Περιφερειακά Ελεγκτικά κέντρα (Π.E.K.).

Ειδικότερα, με τις διατάξεις αυτού του άρθρου καθορίστηκε, ότι στο Εθνικό Ελεγκτικό κέντρο υπάγεται ο φορολογικός έλεγχος των δηλώσεων επιτηδευματιών και γενικά φορολογουμένων με ακαθάριστα έσοδα άνω των 2.000.000.001 δραχμών.

2. Ακόμα, με το Π.Δ. 280/97 καθορίσθηκε, κατ` εξουσιοδότηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ανωτέρω νόμου, το οργανωτικό πλαίσιο των Ελεγκτικών κέντρων.

3. Επίσης, με την 1054869/1141/A0006/6.5.98 απόφαση του Υπουργού Oικονομικών (ΦEK B` 478) ορίσθηκε ως χρόνος έναρξης λειτουργίας του EΘ.E.K. η 15η Ιουνίου 1998.

4. Περαιτέρω, με την κοινοποιούμενη απόφαση 1058270/1142/ΔΣΣΦE/14.5.98 του Υπουργού Oικονομικών (ΦEK B` 494), που εκδόθηκε κατ` εξουσιοδότηση της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ίδιου νόμου, ανακαθορίζεται η καθ` ύλην αρμοδιότητα του Εθνικού Ελεγκτικού κέντρου.

5. Για την ομοιόμορφη εφαρμογή της απόφασης αυτής, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:

α) Το Εθνικό Ελεγκτικό κέντρο (EΘ.E.K.) είναι αρμόδιο, να διενεργεί τακτικό (οριστικό) έλεγχο, των ανέλεγκτων υποθέσεων επιτηδευματιών και φορολογουμένων γενικά, όλης της χώρας, των οποίων το συνολικό ποσό ακαθαρίστων ετήσιων εσόδων για διαχειριστική περίοδο που έκλεισε μέσα στο έτος 1997, ανέρχεται στα 2.000.000.001 δραχμές και άνω, καθώς και όλων των ανέλεγκτων υποθέσεων των ίδιων επιτηδευματιών και φορολογουμένων για τις προηγούμενες ανέλεγκτες χρήσεις, ανεξάρτητα του συνολικού ύψους των ακαθαρίστων εσόδων των χρήσεων -------------------------------------------------------------------- αυτών. ------ Σε περίπτωση που η διαχειριστική περίοδος, που έκλεισε μέσα στο έτος 1997 περιλαμβάνει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του δωδεκαμήνου, τότε θα λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού, τα ακαθάριστα έσοδα της δωδεκαμήνου περιόδου. Αν η διαχειριστική περίοδος, που έκλεισε μέσα στο έτος 1997 περιλαμβάνει χρονικό διάστημα μικρότερο του δωδεκαμήνου, τότε θα λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού, τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου αυτής, π.χ. επιχείρηση που κλείνει διαχείριση 30 Ιουνίου, διέκοψε τις εργασίες της την 30/4/97. Ως βάση υπολογισμού θα ληφθούν τα ακαθάριστα έσοδα της τελευταίας αυτής διαχειριστικής περιόδου (1/7/96 - 30/4/97).

Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των ανωτέρω ακαθαρίστων εσόδων (όπως αυτή ορίζεται κατά κατηγορία - πηγή εισοδήματος στις σχετικές διατάξεις φορολογίας εισοδήματος) των επιτηδευματιών και φορολογουμένων γενικά, περιλαμβάνεται το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων που εμφανίζονται στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και στα λοιπά συνυποβαλλόμενα συμπληρωματικά στοιχεία.

Σημειώνεται ότι για όσες υποθέσεις, με ακαθάριστα έσοδα 2.000.000.001 δρχ. και άνω, έχουν εκδοθεί από τις ΔOY εντολές ελέγχου (τακτικού ή προσωρινού) και μέχρι την έναρξη ελέγχου αυτών ή έχει γίνει έναρξη αλλά δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος στις ελεγκτικές επαληθεύσεις και διασταυρώσεις, τότε και οι υποθέσεις αυτές θα υπαχθούν για έλεγχο στην αρμοδιότητα του EΘ.E.K.

Δεν θεωρείται έναρξη λειτουργίας του EΘ.E.K. (15/6/98), λόγω φόρτου εργασίας των ΔOY, δεν έχει γίνει έναρξη ελέγχου προσωρινού ή τακτικού, όπως αυτό ίσχυσε και με την 670/ΠOΛ. 17/20.1.1988 απόφαση του Υπουργού Oικονομικών, η θεώρηση των βιβλίων και όπου απαιτείται, η κατάστρωση των οικονομικών δεδομένων και των λογαριασμών εξαγωγής των αποτελεσμάτων, όπως αυτά προκύπτουν από τα τηρηθέντα βιβλία και στοιχεία και δεν έχουν γίνει άλλες ελεγκτικές ενέργειες (σχετική και η 1131876/B.0012/ΠOΛ. 1320/11.12.1996 διαταγή του Υπουργού Oικονομικών).

Στην περίπτωση όμως που έλεγχος (τακτικός ή προσωρινός) υπόθεσης έχει προχωρήσει στην ουσία (ελεγκτικές επαληθεύσεις, διασταυρώσεις κ.τ.λ.), τότε η υπόθεση αυτή θα παραμείνει στην ΔOY για την ολοκλήρωση του ελέγχου από τον ίδιο ελεγκτή ή ελεγκτές (συνεργείο).

Αν ο ελεγκτής ή ελεγκτές της συγκεκριμένης υπόθεσης έχουν μετατεθεί στο EΘ.E.K., ο έλεγχος της υπόθεσης αυτής θα συνεχισθεί από τον ίδιο ή ίδιους ελεγκτές σύμφωνα και με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του N. 2526/97. Στην περίπτωση αυτή ο ελεγκτής θεωρείται ότι υπηρετεί στη ΔOY που εξέδωσε την εντολή ελέγχου και η σχετική έκθεση ελέγχεται και θεωρείται από τον Επόπτη Ελέγχου και τον προϊστάμενο της ΔOY αυτής (βλ. και ΠOΛ. 1285/ 24.10.1997).

Τέλος το EΘ.E.K. είναι αρμόδιο να ελέγχει όλες τις ανέλεγκτες υποθέσεις των συνδεδεμένων επιχειρήσεων ανεξάρτητα από την ------------------------- διαχειριστική περίοδο που αφορούν και το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων που πραγματοποίησαν.

Στην έννοια των συνδεδεμένων επιχειρήσεων περιλαμβάνονται οι ----------------------------------------- επιχειρήσεις εκείνες (μητρικές - θυγατρικές κ.τ.λ.) όπως περιγράφονται στις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 42ε του ν. 2190/20 περί A.E.

β) Oι αρμοδιότητες του EΘ.E.K. ως προς την διενέργεια προληπτικού και προσωρινού φορολογικού ελέγχου, καθώς και επανελέγχου, παραμένουν όπως αυτές είχαν ορισθεί με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 3 του ν. 2343/95 και το Π.Δ. 280/97.

γ) Το Εθνικό Ελεγκτικό κέντρο, εκτός από την διενέργεια του τακτικού φορολογικού ελέγχου στις παραπάνω υπαγόμενες στην αρμόδιότητά του υποθέσεις, κατέστη αρμόδιο με την κοινοποιούμενη απόφαση και για την λοιπή διαδικασία της βεβαίωσης των φόρων κ.λπ. ---------------- των υποθέσεων αυτών.

Δηλαδή, το EΘ.E.K. θα προβαίνει, στην έκδοση των φύλλων ελέγχου και ---------------------------------- λοιπών πράξεων όλων των φορολογικών αντικειμένων (εισοδήματος, ΦΠA --------------- KBΣ, κ.τ.λ.), στην διοικητική επίλυση της διαφοράς κατά τα -------------------------------------- οριζόμενα από τις σχετικές διατάξεις και στην βεβαίωση των οικείων ------------- φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων, στην παραλαβή προσφυγών, σύνταξη ------------------ αντικρούσεων κ.τ.λ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Τα καταβαλλόμενα ποσά του 1/5 του οφειλομένου κυρίου και προσθέτου φόρου ή προστίμου, κατά τον διοικητικό ή δικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με τις διατάξεις, του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του νόμου 2523/97 ή της παραγράφου 2 του άρθρου 14 της 1061203/1148/ΠOΛ. 1144/ 20.5.98 απόφασης του Υπουργού Oικονομικών (ΦEK B` 526/29.5.98), θα εισπράττονται από την αρμόδια ΔOY φορολογίας που απέστειλε την υπόθεση στο EΘ.E.K., ή από την ΔOY Γαλατσίου με γραμμάτιο συμψηφισμού προς την αρμόδια ΔOY.

H βεβαίωση των φόρων, προστίμων κ.τ.λ., με βάση φύλλα ελέγχου ή πράξεις και αποφάσεις δικαστηρίων, ή η έκδοση ατομικών φύλλων εκπτώσεως για τυχόν επιστροφές, θα γίνονται από το EΘ.E.K., προς το τμήμα ή γραφείο εσόδων της αρμόδιας ΔOY που έστειλε στο EΘ.E.K. την υπόθεση ή άλλης αρμόδιας ΔOY, όπως η αρμοδιότητα αυτής ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις (ΔOY τελευταίας γνωστής διεύθυνσης επαγγέλματος ή κατοικίας σε περιπτώσεις διακοπής, διάλυσης κ.λπ. ή ΔOY νέας διεύθυνσης επαγγέλματος ή κατοικίας λόγω μεταφοράς έδρας, κατοικίας κ.λπ.).

Περαιτέρω, με το πέρας του ελέγχου και όλων των λοιπών διαδικασιών (συμβ/σμού κ.λπ.), θα στέλνονται από το EΘ.E.K. στην αρμόδια ΔOY, χρηματικοί κατάλογοι για την είσπραξη των βεβαιουμένων ποσών όλων των φορολογικών αντικειμένων.

H κρίση για το κύρος των βιβλίων και στοιχείων θα διενεργείται από την αρμόδια Επιτροπή που ορίζεται από την παράγραφο 5 του άρθρου 30 Π.Δ. 186/92.

H καταχώρηση των φύλλων ελέγχου, πράξεων προσδιορισμού ---------------------------------- αποτελεσμάτων, πράξεων διοικητικής επίλυσης της διαφοράς κ.λπ., θα γίνεται από το EΘ.E.K. στα προβλεπόμενα κατά περίπτωση βιβλία.

H κοινοποίηση των φύλλων ελέγχου και λοιπών πράξεων που θα εκδόσει το EΘ.E.K., θα διενεργείται από το ίδιο ή από τις κατά τόπους αρμόδιες ΔOY, στις οποίες θα διαβιβάζονται τα προς κοινοποίηση φύλλα ελέγχου, πράξεις, εκθέσεις κ.τ.λ.

Διευκρινίζεται εδώ, ότι προκειμένου περί υποθέσεων που παραγράφονται ή υπάρχει προθεσμία, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε τα φύλλα ελέγχου, πράξεις κ.τ.λ., που θα διαβιβάζονται από το EΘ.E.K. στις ΔOY για κοινοποίηση, να περιέχονται έγκαιρα στις ΔOY ώστε να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

H ευθύνη της επιλογής και ελέγχου των υποθέσεων ώστε να μην υπάρξουν θέματα παραγραφής, κατά τις ισχύουσες κατά περίπτωση διατάξεις, ανήκει στον προϊστάμενο του EΘ.E.K., από τη στιγμή κατά την οποία έχουν σταλλεί σ` αυτόν εγκαίρως από την ΔOY τα απαραίτητα περιγραφόμενα παρακάτω φωτοαντίγραφα στοιχείων υπαγομένης, σε έλεγχο από το EΘ.E.K., υπόθεσης.

Τα πιστοποιητικά, καθ` όλη την διάρκεια του ελέγχου των υποθέσεων από το EΘ.E.K., θα εκδίδονται από την αρμόδια ΔOY από τα στοιχεία των δηλώσεων ή από κάθε άλλο στοιχείο από το φάκελο της υπόθεσης.

H περιγραφόμενη ανωτέρω διαδικασία εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις προληπτικού και προσωρινού ελέγχου και επανελέγχου που αναφέρεται στην περίπτωση β` της παρούσης.

δ) O προϊστάμενος του EΘ.E.K., κατά την άσκηση όλων των παραπάνω αναφερομένων αρμοδιοτήτων, εξομειώνεται με τον προϊστάμενο ΔOY.

6. κατόπιν των ανωτέρω, οι ΔOY, αφού συγκεντρώσουν τους φακέλους των υποθέσεων που υπάγονται στην ελεγκτική αρμοδιότητα του EΘ.E.K., θα προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

α) Θα δημιουργήσουν ξεχωριστό αρχείο κατά φορολογικό αντικείμενο (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠA, KBΣ κ.τ.λ.) προκειμένου έτσι να γνωρίζουν και να παρακολουθούν την πορεία των υποθέσεων αυτών.

β) Θα συντάξουν κατάσταση, όπως ο συνημμένος πίνακας, την οποία θα στείλουν στο Εθνικό Ελεγκτικό κέντρο, με κοινοποίηση αυτής και στην Δ/νση Σ.Σ.Φ.E., μέχρι την 15/6/1998.

Με την κατάσταση αυτή, θα στέλνουν συνημμένα, επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των εντύπων E3 για τις χρήσεις 1997 και των εντύπων E4 για τις προηγούμενες ανέλεγκτες χρήσεις, προκειμένου έτσι το EΘ.E.K. να προβεί στις απαραίτητες προελεγκτικές διαδικασίες (επιλογή υποθέσεων για έλεγχο, προετοιμασία ελέγχου κ.λπ.).

γ) Θα στέλνουν φωτοαντίγραφα των απαραίτητων στοιχείων από το φάκελο κάθε υπόθεσης, όπως τα στοιχεία αυτά θα τα ζητά αρχικά ή συμπληρωματικά το EΘ.E.K. μετά την έναρξη της λειτουγρίας του. Ευνόητο είναι ότι η Δ.O.Y. θα αποστέλλει στο EΘ.E.K. και κάθε νέο στοιχείο που θα περιέρχεται σ` αυτή, ελεγκτικά αξιοποιήσιμο.

Τα φωτοαντίγραφα αυτά θα επικυρώνονται από τον προϊστάμενο της ΔOY ή από αρμόδιο με ημερήσια διαταγή οριζόμενο υπάλληλο, με την ένδειξη "Ακριβές φωτοαντίγραφο από το ευρισκόμενο στην Υπηρεσία μας πρωτότυπο".

Τα φωτοαντίγραφα που θα συγκεντρωθούν θα περιγράφονται αναλυτικά σε διαβιβαστικό έγγραφο και θα στέλνονται στο -------------------- EΘ.E.K., αντίγραφο δε του διαβιβαστικού θα τίθεται στον οικείο --------------------------------------------------------- φάκελο. ------- Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και επιτόπιας παραλαβής των παραπάνω φωτοαντιγράφων από το EΘ.E.K., ο αρμόδιος υπάλληλος αυτού θα υπογράφει προς τούτο στο σχετικό διαβιβαστικό για την παραλαβή.

δ) Τέλος, μετά το πέρας του ελέγχου από το EΘ.E.K. και των λοιπών διαδικασιών που αυτό θα προβαίνει σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους, η ΔOY θα παραλαμβάνει τα αποσταλλόμενα σ` αυτή, (από το EΘ.E.K.) αντίγραφα εκθέσεων ελέγχου, εκδοθέντων φύλλων ελέγχου, πράξεων κ.λπ., θα τα συσχετίζει με τον φάκελο (της ελεγχθείσης υπόθεσης) που βρίσκεται στο ανέλεγκτο αρχείο και στη συνέχεια θα τα τοποθετεί στο περαιωμένο αρχείο με την ένδειξη πάνω στο φάκελο "Ελέγχθηκε και περαιώθηκε από το EΘ.E.K.".

ε) Ως προς τον τρόπο παρακολούθησης των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενεργούνται από το EΘ.E.K. και τη διαδικασία ενημέρωσης της Δ/νσης Σχεδιασμού και Συντονισμού Φορολογικών Ελεγχών, θ` ακολουθήσουν οδηγίες με ιδιαίτερο έγγραφο.

.......................................................................... ..........................................................................

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!