Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1285/24-10-1997 Κοινοποίηση ορισμένων διατάξεων του ν. 2526-1997 που αναφέρονται σε θέματα ελέγχου

YΠOIK 1108217/3572/ΠOΛ. 1285/24.10.1997 Κοινοποίηση ορισμένων διατάξεων του ν. 2526/1997 (ΦEK 205A`) "Σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Δημόσια Επιχείρηση κινητών Αξιών Ανώνυμη Εταιρεία ("Δ.E.K.A. A.E.") και άλλες διατάξεις", που αναφέρονται σε θέματα ελέγχου

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2526/1997 που αναφέρονται σε θέματα φορολογικών ελέγχων και παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις ειδικά για την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της συνέχισης μη ολοκληρωθέντων ελέγχων σε διάφορες περιπτώσεις που δεν εκαλύπτοντο από τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 57 ν. 2065/1992 (ΦEK 113A`), όπως αυτές ίσχυαν αρχικά, αντιμετωπίσθηκε το θέμα της συνέχισης μη ολοκληρωθέντων φορολογικών ελέγχων σε περιπτώσεις μετάθεσης υπαλλήλων σε άλλη υπηρεσία.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 ν. 2386/1996 (ΦEK 43A`), συμπληρώθηκαν οι παραπάνω διατάξεις και αντιμετωπίσθηκε και το θέμα της συνέχισης μη ολοκληρωθέντων φορολογικών ελέγχων σε περιπτώσεις θανάτου, συνταξιοδότησης ή θέσεως σε αργία υπαλλήλου που συμμετείχε στον έλεγχο.

Ηδη, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 2526/1997, προστέθηκαν και νέα εδάφια στην παράγραφο 1 του άρθρου 57 ν. 2065/1992 και καλύπτεται πλέον και η συνέχιση μη ολοκληρωθέντων φορολογικών ελέγχων σε διάφορες περιπτώσεις διαρθρωτικών μεταβολών των υπηρεσιών, που έχουν ως συνέπεια και τη μεταβολή αρμοδιότητας ως προς την περαιτέρω διενέργεια των ελέγχων.

Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις, που ισχύουν από 8.10.1997, ορίζεται ότι σε περιπτώσεις κατάργησης, ενοποίησης, διάσπασης ή μεταβολής της χωρικής αρμοδιότητας των ΔOY ή άλλων φορολογικών αρχών, οι μη ολοκληρωθέντες φορολογικοί έλεγχοι οποιουδήποτε φορολογικού αντικειμένου μπορεί να συνεχίζονται από τους ίδιους υπαλλήλους στους οποίους είχαν ανατεθεί, ανεξάρτητα αν αυτοί υπηρετούν πλέον σε υπηρεσία που δεν έχει αρμοδιότητα ολοκλήρωσης του ελέγχου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θεωρείται ότι κατά το χρόνο ολοκλήρωσης των ελέγχων οι υπάλληλοι υπηρετούν στις φορολογικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη διενέργεια των ελέγχων.

H παραπάνω ρύθμιση αποσκοπεί βέβαια στην ταχύτερη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση των μη ολοκληρωθέντων ελέγχων, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η εκ νέου ανάθεσή τους σε άλλους υπαλλήλους, και κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ευρύτερων υπηρεσιακών μεταβολών που έχουν ήδη συντελεσθεί ή είναι σε εξέλιξη, όπως είναι η κατάργηση της YΠEΔA και η έναρξη λειτουργίας του ΣΔOE, καθώς και η ευρείας έκτασης ενοποίηση διαφόρων ΔOY.

Εφόσον λοιπόν στις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΣΔOE ή στις ΔOY που προέκυψαν ή θα προκύψουν από ενοποίηση άλλων ΔOY ή και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που καλύπτεται από τη νέα ρύθμιση, εκκρεμούν ως προς την ολοκλήρωση του ελέγχου υποθέσεις οποιουδήποτε φορολογικού αντικειμένου, οι οποίες παραλήφθηκαν, κατά περίπτωση, από την YΠEΔA, τις ενοποιηθείσες ΔOY, κλπ., για τις υποθέσεις αυτές παρέχεται η ευχέρεια συνέχισης και ολοκλήρωσης του ελέγχου από τους ίδιους υπαλλήλους στους οποίους οι έλεγχοι είχαν αρχικά ανατεθεί, ανεξάρτητα από την υπηρεσία που ήδη οι εν λόγω υπάλληλοι υπηρετούν. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να εκδίδεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας πλέον υπηρεσίας σχετική εντολή συνέχισης του ελέγχου προς τους αρχικά ορισθέντες υπαλλήλους, ακόμη και αν συμπίπτει αυτοί να υπηρετούν στην ίδια την αρμόδια υπηρεσία, οι οποίοι και συνεχίζουν τον έλεγχο στην υπηρεσία που ήδη υπηρετούν και παραδίδουν αρμοδίως τη σχετική έκθεση ελέγχου, κατά το δυνατόν συντομότερα.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, η έκθεση θα ελέγχεται και θα θεωρείται από τον επόπτη ελέγχου και τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την ολοκλήρωση του ελέγχου υπηρεσίας.

Είναι ευνόητο ότι σε ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες για οποιοδήποτε λόγο είναι δυσχερής η συνέχιση του ελέγχου από τους αρχικά ορισθέντες υπαλλήλους, ο έλεγχος, αναγκαστικά πλέον, θα ανατίθεται εξ αρχής σε άλλους υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας, οι οποίοι όμως θα λαμβάνουν υπόψη τους τις τυχόν διαπιστώσεις του μη ολοκληρωθέντος ελέγχου.

Σε ότι αφορά τις λοιπές κοινοποιούμενες διατάξεις, οι οποίες αναφέρονται σε θέματα συγκρότησης ειδικών συνεργείων ελέγχου, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη παροχής σχετικών διευκρινίσεων, καθότι με τις διατάξεις αυτές γίνεται ουσιαστικά εναρμόνιση παλαιότερων διατάξεων με την υφιστάμενη σήμερα δομή των υπηρεσιών του Yπουργείου και τις προκύπτουσες υπηρεσιακές ανάγκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!