Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Α 1099592 ΕΞ 2017 Διαμόρφωση δασμολογητέας αξίας με βάση τις εναλλακτικές μεθόδους προσδιορισμού της

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή 
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Α' 
ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ & ΔΑΣΜΟΛ. ΑΞΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση:Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84
Πληροφορίες:Μ.Λύτρα
Τηλέφωνο:210-69.87.480
Fax:210-69.87.506
E-Mail:m.lytra@2001.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr


ΑΔΑ: 63ΣΖΗ-ΨΣΑ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2017

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1099592 ΕΞ 2017

ΠΡΟΣ: Τελωνειακές Περιφέρειες
(για άμεση ενημέρωση των 
Τελωνείων αρμοδιότητας τους)

ΚΟΙΝ: 1. Δ/ΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ 
& ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ
2. ΕΛ.Υ.Τ. Αττικής
3. ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης

ΘΕΜΑ : «Διαμόρφωση δασμολογητέας αξίας με βάση τις εναλλακτικές μεθόδους προσδιορισμού της »

Η ΟΡΘΗ ΕΠΑΝ της.ΔΔΘΤΟΚ Α 13450 ΕΞ 2017 ΕΜΠ/23.06.2017 Δ.Υ.Ο.

ΣΧΕΤ. Μετά από προβλήματα που προέκυψαν σε ορισμένα τελωνεία της χώρας, κατά την εφαρμογή των εναλλακτικών μεθόδων προσδιορισμού της δασμολογητέας αξίας όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 74 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής με τον όρο :

  • Πανομοιότυπα εμπορεύματα νοούνται, στο πλαίσιο υπολογισμού της δασμολογητέας αξίας, τα εμπορεύματα που παράγονται στην ίδια χώρα, τα οποία είναι όμοια από κάθε άποψη, περιλαμβανομένων και των φυσικών χαρακτηριστικών, της ποιότητας και της φήμης. Δευτερεύουσες διαφορές εμφάνισης δεν παρακωλύουν τον χαρακτηρισμό εμπορευμάτων, που είναι κατά τα λοιπά σύμφωνα με τον ορισμό, ως πανομοιότυπων·
  • Ομοειδή εμπορεύματα νοούνται, στο πλαίσιο του καθορισμού της δασμολογητέας αξίας, τα εμπορεύματα που παράγονται στην ίδια χώρα τα οποία, χωρίς να είναι όμοια από κάθε άποψη, παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά και αποτελούνται από παρόμοιες ύλες, πράγμα που τους επιτρέπει να επιτελούν τις ίδιες λειτουργίες και να είναι δυνατό να εναλλάσσονται από εμπορικής πλευράς· η ποιότητα των εμπορευμάτων, η φήμη τους και η ύπαρξη βιομηχανικού ή εμπορικού σήματος περιλαμβάνονται στα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να καθοριστεί αν τα εμπορεύματα είναι ομοειδή.

Εσωτερική διανομή:

1) Γρ. Γεν. Δ/ντριας Τελωνείων και ΕΦΚ

Επισημαίνουμε λοιπόν, ότι εφόσον, όμως δεν είναι εφικτή η χρήση της αξίας πανομοιότυπων και ομοειδών προϊόντων λόγω έλλειψης των σχετικών στοιχείων, τότε μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος της αξίας που βασίζεται στην τιμή μονάδος, σύμφωνα με το στοιχείο γ παρ. 2 του άρθρου 74 του Καν.951/32013.

Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, χρησιμοποιείται η αξία που βασίζεται επί της τιμής μονάδος που αντιστοιχεί στις πωλήσεις στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης των εισαγομένων εμπορευμάτων, ή πανομοιότυπων ή ομοειδών εισαγομένων εμπορευμάτων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά τη μεγαλύτερη ποσότητα και πραγματοποιούνται προς πρόσωπα που δεν συνδέονται με τους πωλητές εντός της Ε.Ε. , κατά την ίδια ή περίπου κατά την ίδια χρονική στιγμή εισαγωγής των υπό εκτίμηση εμπορευμάτων.

Στα πλαίσια εφαρμογής της μεθόδου αυτής, μπορούν να ληφθούν υπόψη οι τιμές «κατώφλια» (threshold values), που ορίζονται ως το 50% της εύλογης τιμής (fair price) ανά κιλό εμπορεύματος και οι οποίες περιέχονται στο σύστημα AMT (μέσω AFIS-MAB) (σχετική).

2) Δ.Δ.Θ.Ε.Κ.Α. - Τμήμα Α'

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!