Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΤΔ Γ 1068571 ΕΞ 2017 Απαγορεύσεις και Περιορισμοί - Διεθνείς κυρώσεις - Κοινοποίηση Καν. (ΕΕ) 2017/330 του Συμβουλίου της 27ης Φεβρουαρίου 2017, για την τροποποίηση του Καν. (ΕΚ) 329/2007, σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας - Κωδικοποίηση οδηγιών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Γ
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10 
Ταχ. Κώδικας:10184 Αθήνα
Πληροφορίες:Δημ. Τσαγκαλάκης
Τηλέφωνο:210 6987 444
Fax:210 6987 459
E-Mail:dtd@2001.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr
www.icisnet.gr

ΑΔΑ: 7ΛΙ1Η-ΑΕΧ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 8 Μαΐου 2017

Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1068571 ΕΞ 2017

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

ΘΕΜΑ: Απαγορεύσεις και Περιορισμοί - Διεθνείς κυρώσεις - Κοινοποίηση Καν. (ΕΕ) 2017/330 του Συμβουλίου της 27ης Φεβρουαρίου 2017, για την τροποποίηση του Καν. (ΕΚ) 329/2007, σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας - Κωδικοποίηση οδηγιών

ΣΧΕΤ. α. Η με Α.Π. Δ19Γ 5018741 ΕΞ 2013 Δ.Υ.Ο. (ΑΔΑ: ΒΕΝ2Η-4ΣΩ)

β. Η με Α.Π. Δ19Γ 5014253 ΕΞ 2013 Δ.Υ.Ο. (ΑΔΑ: ΒΕΑΥΗ-245)

γ. Η με Α.Π. 126663/Ε3/26663/4-8-2008 Α.Υ.Ο.Ο. «απαγόρευση εξαγωγής...»

Σε συνέχεια των ανωτέρω (α) και (β) σχετικών, οι οποίες καταργούνται με τη λήψη της παρούσας, κοινοποιείται ο Καν. (ΕΕ) 2017/330 με τον οποίο τροποποιείται ο Καν. (ΕΚ) 329/2007 («Κανονισμός»), σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας, ως προς την εφαρμογή των οποίων επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Α. Ως προς την εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά εμπορευμάτων:

1. Απαγορεύεται η προμήθεια, εξαγωγή, επανεξαγωγή ή μεταφορά, άμεσα ή έμμεσα, των ενωσιακών ή μη εμπορευμάτων και τεχνολογιών σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα, ή για χρήση, στη Βόρεια Κορέα:

α) Του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού, το οποίο περιλαμβάνει είδη, υλικά, εξοπλισμούς, αγαθά και τεχνολογίες, περιλαμβανομένων και των λογισμικών, όπως αυτά ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΚ) 428/2009 περί ειδών διττής χρήσης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

β) Των Παραρτημάτων ΙΑ και ΙΒ του Κανονισμού, τα οποία περιλαμβάνουν πυρηνικό και πυραυλικό εξοπλισμό, βασικά συστατικά για τον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και υλικά, αγαθά, εξοπλισμό και τεχνολογίες που μπορεί να συμβάλουν στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας που έχουν σχέση με τα πυρηνικά όπλα, άλλα όπλα μαζικής καταστροφής ή τους βαλλιστικούς πυραύλους.

γ) Του Παραρτήματος ΙΕ του Κανονισμού, στο οποίο περιλαμβάνονται αεροπορικά καύσιμα, ακόμη και αυτά που μεταφέρονται επί σκαφών ή αεροσκαφών που φέρουν τη σημαία κρατών μελών, ανεξαρτήτως του εάν τα ανωτέρω προέρχονται ή όχι από το έδαφος των κρατών μελών.

Η εν λόγω απαγόρευση δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις προμήθειας αεροπορικών καυσίμων στα πολιτικά αεροσκάφη μεταφοράς επιβατών εκτός της Βόρειας Κορέας αποκλειστικά για κατανάλωση κατά την πτήση προς τη Βόρεια Κορέα και την επιστροφή στον αερολιμένα προέλευσης

δ) Του Παραρτήματος ΙΖ του Κανονισμού, στο οποίο περιλαμβάνονται είδη, υλικά, εξοπλισμοί, αγαθά και τεχνολογία που έχουν σχέση με όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία έχουν προσδιοριστεί και χαρακτηριστεί ως ευαίσθητα αγαθά, σύμφωνα με την παράγραφο 25 της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 2270 (2016) και τις παραγράφους 4 και 7 της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 2321 (2016).

ε) Κάθε είδους, πλην τροφίμων ή φαρμάκων, εάν ο εξαγωγέας γνωρίζει ή έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι το εν λόγω είδος προορίζεται άμεσα ή έμμεσα για τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας ή η εξαγωγή του είδους θα μπορούσε να υποστηρίζει ή να προωθεί τις επιχειρησιακές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων άλλου κράτους πλην της Βόρειας Κορέας

στ) Του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κανονισμού, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα είδη πολυτελείας

Η εν λόγω απαγόρευση δεν εφαρμόζεται στα αγαθά που είναι απαραίτητα για τους επίσημους σκοπούς διπλωματικών ή προξενικών αποστολών των κρατών μελών στη Βόρεια Κορέα ή διεθνών οργανισμών που απολαύουν ασυλιών κατά το διεθνές δίκαιο ή στα προσωπικά είδη του προσωπικού τους

ζ) Του παραρτήματος VIΙ του Κανονισμού, το οποίο αναφέρεται σε χρυσό, πολύτιμα μέταλλα και διαμάντια.

η) Του Παραρτήματος ΙΙΙβ του Κανονισμού, το οποίο περιλαμβάνει ελικόπτερα και σκάφη.

θ) Βορειοκορεατικών τραπεζογραμματίων και κερμάτων νέας εκτυπώσεως ή κοπής προς την Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Κορέας ή προς όφελος αυτής

2. Απαγορεύεται η εισαγωγή ή μεταφορά από τη Βόρεια Κορέα, άμεσα ή έμμεσα, εμπορευμάτων και τεχνολογιών, είτε προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα είτε όχι:

α) Του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού, το οποίο περιλαμβάνει είδη, υλικά, εξοπλισμούς αγαθά και τεχνολογίες περιλαμβανομένων και των λογισμικών, όπως αυτά ορίζονται στον Κανονισμό 428/2009 περί ειδών διττής χρήσης όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

β) Των Παραρτημάτων Ια και Ιβ του Κανονισμού, τα οποία περιλαμβάνουν πυρηνικό και πυραυλικό εξοπλισμό, βασικά συστατικά για τον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και υλικά, αγαθά, εξοπλισμό και τεχνολογίες που μπορεί να συμβάλουν στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας που έχουν σχέση με τα πυρηνικά όπλα, άλλα όπλα μαζικής καταστροφής ή τους βαλλιστικούς πυραύλους 
γ) Του Παραρτήματος Ιγ του Κανονισμού, στο οποίο περιλαμβάνονται χρυσός, μεταλλεύματα τιτανίου, μεταλλεύματα βαναδίου και μεταλλεύματα ορυκτών των σπάνιων γαιών.

δ) Του Παραρτήματος Ιδ του Κανονισμού, στο οποίο περιλαμβάνονται άνθρακας, σίδηρος και σιδηρομετάλλευμα.

ε) Του Παραρτήματος Ιστ του Κανονισμού, στο οποίο περιλαμβάνονται προϊόντα πετρελαίου.

στ) Του Παραρτήματος Ιζ του Κανονισμού, στο οποίο περιλαμβάνονται είδη, υλικά, εξοπλισμοί, αγαθά και τεχνολογία που έχουν σχέση με όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία έχουν προσδιοριστεί και χαρακτηριστεί ως ευαίσθητα αγαθά, σύμφωνα με την παράγραφο 25 της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 2270 (2016) και τις παραγράφους 4 και 7 της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 2321 (2016).

ζ) Του παραρτήματος Ιη του Κανονισμού, το οποίο αναφέρεται σε χαλκό, νικέλιο, άργυρο και ψευδάργυρο.

η) Κάθε είδους, πλην τροφίμων ή φαρμάκων, εάν ο εισαγωγέας ή ο μεταφορέας γνωρίζει ή έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι το εν λόγω είδος προορίζεται άμεσα ή έμμεσα για τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, ή η εισαγωγή του είδους θα μπορούσε να υποστηρίζει ή να προωθεί τις επιχειρησιακές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων άλλου κράτους πλην της Βόρειας Κορέας.

θ) Του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κανονισμού, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα είδη πολυτελείας.

Η εν λόγω απαγόρευση δεν εφαρμόζεται στα αγαθά που είναι απαραίτητα για τους επίσημους σκοπούς διπλωματικών ή προξενικών αποστολών των κρατών μελών στη Βόρεια Κορέα ή διεθνών οργανισμών που απολαύουν ασυλιών κατά το διεθνές δίκαιο ή στα προσωπικά είδη του προσωπικού τους. Επίσης, δεν εφαρμόζεται στα προσωπικά αντικείμενα των ταξιδιωτών ή στα μη εμπορικής φύσης αγαθά, για προσωπική χρήση των ταξιδιωτών, που περιλαμβάνονται στις αποσκευές τους.

ι) Του παραρτήματος VN του Κανονισμού, το οποίο αναφέρεται σε χρυσό, πολύτιμα μέταλλα και διαμάντια.

ια) Του Παραρτήματος ΙΙΙα του Κανονισμού (αγάλματα).

3. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, οι αρμόδιες αρχές των Κρατών Μελών μπορούν να επιτρέψουν με έκδοση σχετικής άδειας, την προμήθεια, μεταφορά, διαμετακόμιση, εισαγωγή, εξαγωγή ή παροχή τεχνικής βοήθειας, αναφορικά με είδη και τεχνολογίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του Κανονισμού, υπό όρους που αυτές κρίνουν ενδεδειγμένους, κατόπιν δεόντως αιτιολογημένης αίτησης του ενδιαφερομένου και κατά περίπτωση, μόνο κατόπιν εγκρίσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή ειδικής άδειας.

Στην Ελλάδα, η άδεια εκδίδεται από τη Δ/νση Συντονισμού Εμπορίου και Εμπορικών Καθεστώτων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

4. Απαγορεύεται ο εφοδιασμός με καύσιμα και τροφοεφόδια καθώς και η παροχή οποιασδήποτε άλλης εξυπηρέτησης σε σκάφη ή αεροσκάφη που τελούν άμεσα ή έμμεσα υπό την κατοχή ή τον έλεγχο προσώπου ή οντότητας ή οργανισμού της Βόρειας Κορέας, εφόσον υπάρχουν πληροφορίες ή στοιχεία ότι μεταφέρουν εμπορεύματα που υπόκεινται σε απαγορεύσεις/περιορισμούς του παρόντος Κανονισμού ή εμπορεύματα που περιλαμβάνονται στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο (βλέπε σημείο Β της παρούσας), εκτός εάν η παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών είναι αναγκαία για ανθρωπιστικούς λόγους (οπότε και θα υπόκειται στην έκδοση της σχετικής άδειας από τη Δ/νση Συντονισμού Εμπορίου και Εμπορικών Καθεστώτων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού).

5. Κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων και τεχνολογιών από και προς τη Βόρεια Κορέα και προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή των προβλεπόμενων από τον παρόντα Κανονισμό εμπορικών περιορισμών, οι διαχειριστές (ή οι εκπρόσωποί τους) κάθε μεταφορικού μέσου, υποχρεούνται να υποβάλλουν, πλέον των πρόσθετων στοιχείων ασφάλειας τα οποία προβλέπονται για τις συνοπτικές διασαφήσεις εισόδου και εξόδου και έγγραφη δήλωση κατά την άφιξη/πριν την αναχώρηση στο αρμόδιο τελωνείο εισόδου/εξόδου, για το εάν διακινούν / μεταφέρουν εμπορεύματα που εμπίπτουν στις διατάξεις του Κανονισμού, ή στον Κοινό στρατιωτικό Κατάλογο της Ε.Ε. (βλέπε σημείο Β της παρούσας).

Εφόσον τα εν λόγω εμπορεύματα και τεχνολογίες υπόκεινται στη υποχρέωση προσκόμισης άδειας, οφείλουν να διευκρινίζουν τα στοιχεία της άδειας που χορηγήθηκε.

6. Επιθεώρηση διερχόμενων φορτίων

Φορτίο, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών αποσκευών και χειραποσκευών (με την επιφύλαξη του απαραβίαστου και της προστασίας των διπλωματικών και προξενικών σάκων), το οποίο βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διέρχεται μέσω αυτής, συμπεριλαμβανομένων των αερολιμένων, λιμένων και ελευθέρων ζωνών (όπως αναφέρονται στα άρθρα 243 έως 249 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα) και:

  • αποτελεί αντικείμενο εμπορίας από πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που παρατίθενται στο παράρτημα IV ή/και
  • μεταφέρεται με σκάφος που φέρει τη σημαία της Βόρειας Κορέας ή αεροσκάφος που έχει νηολογηθεί στη Βόρεια Κορέα, ή σκάφος ή αεροσκάφος χωρίς αριθμό εθνικού νηολογίου ή/και
  • προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα ή προορίζεται για τη Βόρεια Κορέα,

υπόκειται σε επιθεώρηση για να διασφαλιστεί ότι δεν περιέχει είδη που απαγορεύονται βάσει του Κανονισμού.

Β. Δέσμευση οικονομικών πόρων

Δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που βρίσκονται στην ιδιοκτησία ή κατοχή ή τελούν υπό τον έλεγχο προσώπων, οντοτήτων και φορέων που απαριθμούνται στα παραρτήματα IV, ^α, V και Vα.

Στους οικονομικούς πόρους συμπεριλαμβάνονται και τα εμπορεύματα, καθώς με βάση τον σχετικό ορισμό του άρθρου 1 στοιχείο 6, ως «οικονομικοί πόροι» νοούνται τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κάθε είδους υλικά ή άυλα, κινητά ή ακίνητα, που δεν είναι κεφάλαια αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου, εφόσον κατά την πραγματοποίηση τελωνειακών ελέγχων στην εισαγωγή, εξαγωγή, διαμετακόμιση, μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τη Βόρεια Κορέα, υποπέσει στην αντίληψη των τελωνειακών αρχών ότι στις ως άνω συναλλαγές εμπλέκονται πρόσωπα ή οντότητες των παραρτημάτων IV, ίνα, V και να, θα πρέπει να πραγματοποιείται δέσμευση των σχετικών εμπορευμάτων.

Γ. Σχετικά με τον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο.

Πλέον των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη:

1. την Κοινή Θέση 2008/944/ΚΕΡΡΑ του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου 2008 για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού και

2. τα διαλαμβανόμενα στη (γ) σχετική, για την απαγόρευση / περιορισμούς στις εξαγωγές και εισαγωγές από / προς τη Β. Κορέα πολεμικού υλικού, καθώς και πυρηνικού ή πυραυλικού εξοπλισμού, αγαθών και τεχνολογίας,

Σας γνωρίζουμε ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της εξαγωγής (επανεξαγωγής, διαμετακόμισης) προς τη Βόρεια Κορέα οπλισμού και κάθε είδους πολεμικού υλικού (πολεμοφόδια, στρατιωτικά οχήματα, συναφής παραστρατιωτικός εξοπλισμός) που απαριθμείται στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο της Ε.Ε.:

Τυχόν παρέκκλιση για οχήματα προστασίας του προσωπικού της Ε.Ε. ή των Κρατών Μελών της ή για άλλα από τα ανωτέρω είδη, πρέπει να συνοδεύεται από άδεια της Δ/νσης Συντονισμού Εμπορίου και Εμπορικών Καθεστώτων του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Δ. Διαπίστωση παρατυπίας/παράβασης

Σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπίας ή παράβασης των ανωτέρω, τα Τελωνεία ενημερώνουν άμεσα τη Δ/νση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων (τηλ. 210 7259328, 210 7259329, 210 7259324), προκειμένου να συντονίσει τις περαιτέρω απαραίτητες ενέργειες με τις αρμόδιες Εθνικές Αρχές

Ε. Μέτρα δασμολογίου

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που προβλέπονται από τον Κανονισμό είναι ενσωματωμένα στο υποσύστημα taric (τύποι μέτρου TM279, TM279, TM288, TM305, TM398, TM413, TM505, TM512, TM684, TM817, TM818, TM825 και κωδικοί παραπομπής CD203, CD223, CD714, CD720, CD721, CD994 και CD995) και συνδεδεμένα με τους κωδικούς εμπορευμάτων του πεδίου εφαρμογής του. Για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης άδειας εισαγωγής ή εξαγωγής στη θέση 44-1 της τελωνειακής διασάφησης χρησιμοποιούνται - κατά περίπτωση - οι ακόλουθοι κωδικοί πιστοποιητικού:

C052: «Άδεια εξαγωγής για εμπορεύματα και τεχνολογίες που υπόκεινται σε περιορισμούς»

Υ033: «Παρέκκλιση από την απαγόρευση εισαγωγής δυνάμει του άρθρου 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/682 του Συμβουλίου για την τροποποίηση του άρθρου 2 παράγραφος 5 στοιχεία α) και β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 329/2007 του Συμβουλίου». Ο συγκεκριμένος κωδικός πιστοποιητικού χρησιμοποιείται για τη δήλωση - στη θέση 44-1 της τελωνειακής διασάφησης - άδειας εισαγωγής των ειδών του Παραρτήματος Ιδ του Κανονισμού (άνθρακας, σίδηρος και σιδηρομεταλλεύματα).

Υ034: «Παρέκκλιση από την απαγόρευση εξαγωγής δυνάμει του άρθρου 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/682 του Συμβουλίου για την τροποποίηση του άρθρου 2 παράγραφοι 6 και 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 329/2007 του Συμβουλίου». Ο συγκεκριμένος κωδικός πιστοποιητικού χρησιμοποιείται για τη δήλωση στη θέση 44-1 της τελωνειακής διασάφησης:

α. άδειας εξαγωγής των ειδών του Παραρτήματος Ιε του Κανονισμού (αεροπορικά καύσιμα) για ανθρωπιστικούς σκοπούς (βλ. παρέκκλιση άρθρου 2 παρ. 7 του Κανονισμού) ή

β. δελτίου παράδοσης (Delivery Receipt) των ειδών του Παραρτήματος Ιε του Κανονισμού, στην περίπτωση εφοδιασμού πολιτικού αεροσκάφους με αεροπορικά καύσιμα αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της μετάβασης και επιστροφής του προς και από τη Βόρεια Κορέα (παρέκκλιση άρθρου 2 παρ. 6 του Κανονισμού).

Υ038: «Παρέκκλιση από την απαγόρευση εισαγωγής δυνάμει του άρθρου 4γ παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/330 του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 329/2007». Ο συγκεκριμένος κωδικός πιστοποιητικού χρησιμοποιείται για τη δήλωση - στη θέση 44-1 της τελωνειακής διασάφησης - άδειας εισαγωγής των ειδών του Παραρτήματος ΙΙΙα του Κανονισμού (αγάλματα).

Υ946: «Αγαθά που είναι απαραίτητα για τους επίσημους σκοπούς διπλωματικών ή προξενικών αποστολών των κρατών μελών στη βόρεια Κορέα ή διεθνών οργανισμών που απολαύουν ασυλιών κατά το διεθνές δίκαιο ή προσωπικά είδη του προσωπικού τους (άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 329/2007)». Ο συγκεκριμένος κωδικός πιστοποιητικού χρησιμοποιείται για τη δήλωση - στη θέση 44-1 της τελωνειακής διασάφησης - άδειας εισαγωγής ή εξαγωγής των ειδών του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κανονισμού (είδη πολυτελείας).

Υ947: «Συναλλαγή που εγκρίνει η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους για ανθρωπιστικούς σκοπούς (Άρθρο 4 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 329/2007)». Ο συγκεκριμένος κωδικός πιστοποιητικού χρησιμοποιείται για τη δήλωση - στη θέση 44-1 της τελωνειακής διασάφησης - άδειας εισαγωγής ή εξαγωγής των ειδών του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κανονισμού (είδη πολυτελείας).

Στις περιπτώσεις υποβολής διασαφήσεων για είδη που κατατάσσονται σε κωδικούς Συνδυασμένης Ονοματολογίας που είναι συνδεδεμένοι - στο υποσύστημα taric - με μέτρα απαγορεύσεων/περιορισμών του Κανονισμού, όμως τα συγκεκριμένα είδη δεν εμπίπτουν στις διατάξεις αυτού (και συνεπώς δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής άδειας), προκειμένου οι εν λόγω διασαφήσεις να γίνονται αποδεκτές από το ICISnet, οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να συμπληρώνουν στο πεδίο 44-1 της διασάφησης έναν από τους ακόλουθους κωδικούς πλασματικού πιστοποιητικού, κατά περίπτωση:

Υ920: «Εμπορεύματα εκτός από εκείνα που περιγράφονται στις υποσημειώσεις που συνδέονται με το μέτρο»

Υ944: «προϊόν που δεν υπόκειται στις διατάξεις του παραρτήματος Ιγ, Ιστ, Ιη ή ΙΙΙβ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 329/2007 για την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας»

Υ945: «Προσωπικά αντικείμενα των ταξιδιωτών ή μη εμπορικής φύσης αγαθά, για προσωπική χρήση των ταξιδιωτών, που περιλαμβάνονται στις αποσκευές τους (άρθρο 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 329/2007)».

Υ068: «Εμπορεύματα που δεν αποστέλλονται από τη Βόρεια Κορέα»

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Χρήσιμοι ιστότοποι:

1. Κατάλογος διεθνών κυρώσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τρίτων χωρών 

2. Διαβούλευση μέτρων δασμολογίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://ec.europa.eu/taxation customs/dds2/taric/taric consultation.jsp?Lang=el

3. Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

4. Κοινός Στρατιωτικός Κατάλογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

5. Διαύγεια

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!