Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1240/3-9-1997 Διαδικασία διαφύλαξης των δημοσιονομικών μνημών των φ.τ.μ. - Απώλεια βιβλιαρίου συντήρησης και άλλα θέματα

YΠOIK 1090582/305/0015/ΠOΛ. 1240/3.9.1997 Διαδικασία διαφύλαξης των δημοσιονομικών μνημών των φ.τ.μ. - Απώλεια βιβλιαρίου συντήρησης και άλλα θέματα

Οπως είναι γνωστό η διαδικασία της σταδιακής εφαρμογής των φορολογικών ταμειακών μηχανών άρχισε το 1989 και ολοκληρώθηκε το 1995, με την ένταξη στην υποχρέωση της χρήσης των φ.τ.μ. και των κυρίως χονδροπωλητριών επιχειρήσεων (άρθρο 27 ν. 2214/1994).

Με αφορμή την επέλευση των χρονικών ορίων πλήρωσης (γεμίσματος) των δημοσιονομικών μνημών αποκτά ιδιαίτερη σημασία το θέμα της _τύχης_ αυτών, μετά την πλήρωσή τους. Εδώ υπενθυμίζουμε ότι όταν πληρωθεί η μνήμη μιας φ.τ.μ. ο χρήστης-κάτοχος έχει την ευχέρεια, είτε να προμηθευτεί καινούργια φ.τ.μ., είτε να αντικαταστήσει μόνο τη δημοσιονομική μνήμη.

I. ANTIKATAΣTAΣH MONO THΣ ΔHMOΣIONOMIKHΣ MNHMHΣ - ΔIAΦYΛAΞH AYTHΣ AΠO TOYΣ XPHΣTEΣ

Στην περίπτωση που ο επιτηδευματίας επιλέξει την αντικατάσταση της δημοσιονομικής μνήμης της φ.τ.μ. και την τοποθέτηση καινούργιας, πρέπει να διαφυλάξει την παλιά ο ίδιος (τελευταίος χρήστης - κάτοχος), καταργουμένης στο εξής της διαδικασίας παράδοσης στη ΔOY.

Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και στην περίπτωση αντικατάστασης της μνήμης λόγω βλάβης.

Εξυπακούεται ότι στη τελευταία αυτή περίπτωση ισχύουν όσα αναφέρονται στην 1084365/178/0015/ΠOΛ. 1213/17.7.1996 εγκύκλιό μας, (προσκόμιση τεχνικής αναφοράς της κατασκευαστικής - εισαγωγικής επιχείρησης περί αδυναμίας ανάγνωσης της φορολογικής μνήμης, σύνταξη κατάστασης σε δύο αντίτυπα, αντιπαραβολικός έλεγχος της κατάστασης με τις εγγραφές των δελτίων _Z_).

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η αφαίρεση μνήμης γίνεται πάντοτε με την παρουσία εφοριακού υπαλλήλου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του ν. 1809/1988.

Ενόψει των ανωτέρω και για λόγους αποσυμφόρησης των αρχείων των Yπηρεσιών, από 1.11.1997 σε κάθε περίπτωση αντικατάστασης δημοσιονομικής μνήμης ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

1. H αφαίρεση της δημοσιονομικής μνήμης διενεργείται από την επιχείρηση, που έχει λάβει την άδεια καταλληλότητας ή από εξουσιοδοτημένο τεχνικό αντιπρόσωπο αυτής, παρουσία εφοριακού υπαλλήλου, στην περιφέρεια της ΔOY που βρίσκεται η εγκατάσταση στην οποία χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη φ.τ.μ., πριν την πλήρωσή της.

2. Συντάσσεται κατάσταση σε δύο αντίτυπα (ως το συνημμένο υπόδειγμα _A_) από τον επιτηδευματία - χρήστη ή κάτοχο, πριν την αφαίρεση της μνήμης, από την οποία θα προκύπτουν:

2.1. Για το τελευταίο έτος λειτουργίας της φ.τ.μ. και τα δύο προηγούμενα αυτού.

_ O α/α και η ημερομηνία του ημερησίου δελτίου _Z_, που εκδόθηκε στην τελευταία ημερομηνία κάθε φορολογικής περιόδου ΦΠA (π.χ. για επιχείρηση με βιβλία B` κατηγορίας που αποδίδει ΦΠA ανά δίμηνο, καταγράφονται οι α/α των _Z_ της 28/2, 30/4, 30/6, 31/8, 31/10, 31/12).

Αν στην καταληκτική ημερομηνία κάθε περιόδου δεν έχει εκδοθεί _Z_, λόγω μη ύπαρξης συναλλακτικής κίνησης καταγράφεται το τελευταίο _Z_ που είναι εγγύτερα στην καταληκτική ημερομηνία.

_ Το ενταμιευθέν ποσό τζίρου για κάθε περίπτωση, όπως εμφανίζεται στο καταχωρημένο στην κατάσταση _Z_.

_ Ειδικά, για τα _Z_ που εκδόθηκαν στη λήξη κάθε ημερολογιακού εξαμήνου (30/6 ή 31/12), εκτός του συνολικού τζίρου, θα αναγράφεται επιπλέον και ο εμφανιζόμενος στα _Z_ αυτά ΦΠA κατά συντελεστή.

2.2. Για το πέραν της τριετίας διάστημα

Για το χρονικό διάστημα λειτουργίας της φ.τ.μ. που προηγείται του ανωτέρω χρονικού διαστήματος (3 χρόνια) και από την έναρξη λειτουργίας της μηχανής, στην κατάσταση θα αναγράφονται μόνον τα ενταμιευθέντα ποσά τζίρου που προκύπτουν στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου.

Εννοείται ότι στην περίπτωση που η φ.τ.μ. έχει προηγουμένως μεταβιβαστεί μία ή περισσότερες φορές, η ανωτέρω κατάσταση θα περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά δεδομένα μόνο του τελευταίου κατόχου - χρήστη.

3. Συντάσσεται πρωτόκολλο αφαίρεσης της δημοσιονομικής μνήμης σε δύο αντίτυπα (ως το συνημμένο υπόδειγμα _B_).

4. Το ένα αντίτυπο της ως άνω κατάστασης και του πρωτοκόλλου υπογράφονται από το χρήστη - κάτοχο της φ.τ.μ., τον τεχνικό που διενέργησε την αφαίρεση και τον παριστάμενο εφοριακό και μαζί με το βιβλιάριο συντήρησης παραμένουν και φυλάσσονται από τον επιτηδευματία.

Τα άλλα αντίτυπα της κατάστασης και του πρωτοκόλλου καθώς και φωτοαντίγραφα όλων των σελίδων του βιβλιαρίου συντήρησης παραλαμβάνονται από τον εφοριακό υπάλληλο και παραμένουν στη ΔOY ή αποστέλλονται υπηρεσιακώς εντός δέκα (10) ημερών στη ΔOY της έδρας (φορολογίας), εφόσον η αφαίρεση έγινε σε διαφορετική ΔOY (π.χ. ΔOY υποκαταστήματος).

II. AΓOPA NEAΣ Φ.T.M. ΛOΓΩ ΠΛHPΩΣHΣ THΣ MNHMHΣ, ΔIAΦYΛAΞH THΣ ΠAΛAIAΣ Φ.T.M.

1. Yποχρεώσεις χρήστη

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επιτηδευματίας προβεί στην αγορά καινούργιας φ.τ.μ., λόγω πλήρωσης της μνήμης υποχρεούται:

α) να διαφυλάξει ολόκληρη την παλιά μηχανή, το βιβλιάριο συντήρησης καθώς και τη δημοσιονομική μνήμη με τα στοιχεία που εμπεριέχονται σ` αυτήν, για όσο χρόνο απαιτείται, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2, 39 παρ. 3 του KBΣ (Π.Δ. 186/92) και του άρθρου 5 παρ. 1 του ν. 1809/1988.

β) να συντάξει σε δύο αντίτυπα την κατάσταση της παραγράφου 2 του προηγούμενου κεφαλαίου και να υποβάλει στη ΔOY εντός δέκα (10) ημερών το ένα αντίτυπο αυτής, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση, που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 του ν. 1809/1988 για την αγορά της νέας φ.τ.μ.

Εξυπακούεται ότι και στην πλήρωση της μνήμης της φ.τ.μ. χωρίς να αγορασθεί νέα (π.χ. επιλέγεται η χρήση H/Y), έχουν ανάλογη εφαρμογή τα οριζόμενα στην παράγραφο αυτή.

2. Απόσβεση αξίας καινούργιας φ.τ.μ.

Τονίζεται ότι στην περίπτωση αγοράς καινούργιας φ.τ.μ., παρέχεται από τις διατάξεις του ν. 1809/1988 (άρθρο 9 παρ.1 και 2), η δυνατότητα απόσβεσης της αξίας της. Στην περίπτωση τήρησης βιβλίων B` κατηγορίας και εφόσον ο επιτηδευματίας φορολογείται με τη χρήση μοναδικών συντελεστών (εξωλογιστικός προσδιορισμός καθαρών κερδών), η αξία της φ.τ.μ. εκπίπτει από τα καθαρά κέρδη.Το πλεονέκτημα αυτό δεν υφίσταται σε περίπτωση αντικατάστασης μνήμης.

III. ΣYMΠΛHPΩΣH ΣTOIXEIΩN ΣTO BIBΛIO-MHTPΩO EΠITHΔEYMATIΩN - KATOXΩN HΛEKTPONIKΩN TAMEIAKΩN MHXANΩN

Σε συνέχεια της με αριθ. 1051689/146/0015/ΠOΛ. 1159/9.6.97 εγκυκλίου με την οποία ζητήθηκαν στοιχεία (φωτοαντίγραφα των σελίδων του σχετικού βιβλίου) των κατόχων - χρηστών φ.τ.μ. και ενόψει της εφαρμογής του προγράμματος TAXIS, τονίζουμε ότι για τις εγγραφές που θα διενεργούνται στο εν λόγω βιβλίο απο τώρα και στο εξής θα πρέπει να τίθενται οπωσδήποτε ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (AΦM) του συγκεκριμένου κατόχου καθώς και ο αριθμός μητρώου της μηχανής.

Για το λόγο αυτό πρέπει, μέχρι να γίνει εκτύπωση νέου βιβλίου, να γραμμογραφήσετε κατάλληλα το υπάρχον, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αναγραφής των στοιχείων αυτών.

IV. AΠΩΛEIA BIBΛIAPIOY ΣYNTHPHΣHΣ

Επειδή αρκετές φορές έχουν τεθεί ερωτήματα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των περιπτώσεων απώλειας των βιβλιαρίων συντήρησης των φ.τ.μ., επισημαίνουμαι ότι για τη χορήγηση νέου βιβλιαρίου, θα πρέπει να ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

_ O χρήστης - κάτοχος προσέρχεται στην αρμόδια ΔOY και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνει την απώλεια.

Για την περίπτωση αυτή ως γνωστό προβλέπεται η επιβολή προστίμου, βάσει των συνδιασμένων διατάξεων των άρθρων 5 παρ. 1 και 10 παρ.4 του ν. 1809/1988.

_ H ΔOY χορηγεί αντίγραφο της δήλωσης επιτηδευματία, στην οποία τίθεται η εξής σημείωση: _Ακριβές αντίγραφο από κατατεθείσα όμοια στην Yπηρεσία μας_.

_ O επιτηδευματίας προσκομίζει το αντίγραφο στην επιχείρηση, που έχει λάβει την άδεια καταλληλότητας, για τη συγκεκριμένη φ.τ.μ. ή σε εξουσιοδοτημένο τεχνικό αντιπρόσωπο αυτής και του χορηγείται νέο βιβλιάριο με την ένδειξη _ΣE ANTIKATAΣTAΣH TOY ΠAΛAIOY ΛOΓΩ AΠΩΛEIAΣ_ σημειώνοντας στο βιβλιάριο και τον αριθμό πρωτοκόλλου, τον οποίο έχει λάβει η υπεύθυνη δήλωση από τη ΔOY.

Εξυπακούεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χορηγηθεί νέο βιβλιάριο συντήρησης, εφόσον δεν έχει ακολουθηθεί η ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία.

V. ANAΓPAΦH TΩN ΣTOIXEIΩN TOY ΣYNTHPHTH ΣTO BIBΛIAPIO ΣYNTHPHΣHΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του ν. 1809/1988 _ο συντηρητής ή επισκευαστής υποχρεούται να καταχωρεί στο βιβλιάριο μηχανής, κάθε επισκευή και συντήρησή της, υπογράφοντας και θέτοντας τη σφραγίδα του ............_

Επειδή διαπιστώθηκε, ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σχετικά με την ανωτέρω υποχρέωση, διευκρινίζουμε ότι ο εξουσιοδοτημένος τεχνικός, μετά από κάθε επισκευή, συντήρηση ή αφαίρεση δημοσιονομικής μνήμης, πρέπει να ενημερώνει το βιβλιάριο συντήρησης και να αναγράφει ευκρινώς τα ατομικά του στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας) ως και τον αριθμό σφραγίδας (_ζουμπά_) θέτοντας παράλληλα την υπογραφή του και τη σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία έχει εξουσιοδοτηθεί για την επισκευή και συντήρηση του συγκεκριμένου τύπου φ.τ.μ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, η εξουσιοδοτούμενη επιχείρηση δεν νομιμοποιείται να εξουδιοδοτήσει περαιτέρω (υπεξουσιοδότηση) άλλη επιχείρηση (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), για την παροχή τεχνικής υποστήριξης.

IV. TEΛIKA

Παλαιότεροι εγκύκλιοι που ρυθμίζουν τα ανωτέρω θιγόμενα θέματα κατά διάφορο τρόπο εξυπακούεται ότι δεν ισχύουν, ως προς τα συγκεκριμένα σημεία.

YΠOΔEIΓMA _A_

EΠΩNYMIA ....................... EΠAΓΓEΛMA ΔIEYΘYNΣH A.Φ.M. APIΘMOΣ MHTPΩOY Φ.T.M.

KATAΣTAΣH ΔEΛTIΩN _Z_ KATAΛHKTIKHΣ HMEPOMHNIAΣ ΦOPOΛ. ΠEPIOΔOY Φ.Π.A.

NO Z HMEPOMHNIA ΠOΣO TZIPOY ANAΛYΣH Φ.Π.A (τέλος χρήσης)

(τέλος μήνα ή διμήνου)(Προοδευτικά) A B Γ Δ Ε

K1 K2 K3 K4 K5 ...................................................................... .................................................................... ................................................................... ....................................................................

...............199 .............................199 O YΠOXPEOΣ O YΠAΛΛHΛOΣ

..................... ................................

YΠOΔEIΓMA _B_

ΠPΩTOKOΛΛO AΦAIPEΣHΣ ΦOPOΛOΓIKHΣ MNHMHΣ KAI TOΠOΘETHΣH KAINOYPΓIAΣ ΣE ΦOPOΛOΓIKH TAMEIAKH MHXANH

Σήμερα..........ημέρα.......και ώρα στα γραφεία της ΔOΥ............. ..................................................................... έγινε αποσφράγιση και αφαίρεση της ΦOPOΛOΓIKHΣ MNHMHΣ από την ταμειακή μηχανή του τύπου.............. με Αριθμό Μητρώου..................... κάτοχος της Ταμειακής Μηχανής ....................................... .................................................................. A.Φ.M................

Τα τελευταία δεδομένα της Φορολογικής Μνήμης που αφαιρέθηκε είναι:

Αριθμός τελευταίου ημερήσιου δελτίου _Z_:.................

Ακαθάριστα έσοδα KΩΔ. A-B-Γ-Δ:..............................

Ακαθάριστα έσοδα KΩΔ. E:......................................

ΦΠA A:

ΦΠA B:

ΦΠA Γ:

ΦΠA Δ:

H αφαίρεση της μνήμης έγινε:

1) Λόγω πλήρωσης

2) Λόγω βλάβης (καταστροφή της μνήμης)

(Τίθεται X ανάλογα με την περίπτωση)

Τοποθετήθηκε καινούργια Φορολογική Μνήμη με Αριθμό Μητρώου

H παραπάνω διαδικασία έγινε παρουσία του Εφοριακού Υπαλλήλου κ. .............................................................. της ΔOY .........................................

O εξουσιοδοτημένος O Χρήστης O Εφοριακός Υπάλληλος αντιπρόσωπος

(σφραγίδα υπογραφή) (υπογραφή) (σφραγίδα ΔOY-Υπογραφή)

Το παρόν συντάσσεται σε δύο (2) τουλάχιστον αντίγραφα. Ενα παραδίδεται στον κάτοχο της φ.τ.μ. και το άλλο στην αρμόδια ΔOY.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!