Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1235/28-8-1997 Επεξεργασία Φορολογικών Στοιχείων (Κοινή Δράση KEΠYO - ΔOY - Επιθεωρήσεων)

YΠOIK 1088074/5790/ΔM-Γ/ΠOΛ. 1235/28.8.1997

Επεξεργασία Φορολογικών Στοιχείων (Κοινή Δράση KEΠYO - ΔOY - Επιθεωρήσεων)

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Π.Δ. 186/1992 (ΦEK 84 A) του "κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων":

1) Oι επιτηδευματίες (περιλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες),

2) τα πρόσωπα της παραγράφου 3, ήτοι το Δημόσιο, τα N.Π.Δ.Δ., οι επιτροπές, οι ενώσεις προσώπων, κάθε N.Π. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ξένες αποστολές και οι διεθνείς οργανισμοί,

3) τα πρόσωπα της παραγράφου 4, ήτοι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠA, εφόσον μετά από απόφαση του Προϊσταμένου της ΔOY έχουν εκδόσει οι ίδιοι Τιμολόγια - Δελτία Αποστολής για τις πωλήσεις προϊόντων τους, μέσω τρίτων και για τις απευθείας πωλήσεις,

υποβάλλουν μέχρι την 25η Ματου κάθε χρόνο στην αρμόδια ΔOY ή στο κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Oικονομικών (KEΠYO) για μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση πληροφοριών, τριπλότυπες καταστάσεις με τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή την εκπλήρωση του σκοπού τους από αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, από χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών και από καταβολή ή είσπραξη αμοιβών αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων, καθώς και για τα διανεμόμενα κέρδη αμοιβαίων κεφαλαίων.

Από τη διασταύρωση στοιχείων τιμολογίων του οικονομικού έτους 1994 (χρήση 1993) προέκυψε ότι ένας μεγάλος αριθμός επιτηδευματιών δεν υπέβαλε τις παραπάνω προβλεπόμενες από το άρθρο 20 καταστάσεις.

Το KEΠYO προέβη στην εκτύπωση καταστάσεων ανά ΔOY με ονόματα επιτηδευματιών, που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων, όπως είχαν υποχρέωση να υποβάλουν μέχρι της 25ης Ματου 1994, ενώ είχαν διενεργήσει συναλλαγές με άλλους επιτηδευματίες, όπως προέκυψε από τη διασταύρωση των στοιχείων.

Επιβάλλεται η άμεση αξιοποίηση των καταστάσεων αυτών που εκτυπώθηκαν από το KEΠYO. Προς τούτο πρέπει να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:

_ Να διαπιστωθεί για κάθε περίπτωση εάν όντως έχει υποβληθεί συγκεντρωτική κατάσταση από τον αναφερόμενο επιτηδευματία, είτε στη ΔOY, είτε στο KEΠYO, προσκομίζοντας για την απόδειξη, είτε δικό του αντίγραφο με σφραγίδα παραλαβής από τη ΔOY, είτε απόδειξη των EΛTA για την απευθείας αποστολή στο KEΠYO. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διαγραφεί από την κατάσταση και να γραφεί δίπλα η ημερομηνία υποβολής ή αποστολής της συγκεντρωτικής κατάστασης.

_ Εάν δεν έχει υποβληθεί συγκεντρωτική κατάσταση τιμολογίων να επιβληθεί σε βάρος του υποχρέου πρόστιμο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 παρ. 1 του Π.Δ. 186/1992, ήτοι:

μέχρι τριακόσιες χιλιάδες (300.000) δρχ. αν πρόκειται για υπόχρεο τήρησης βιβλίων Γ` κατηγορίας

μέχρι διακόσιες χιλιάδες (200.000) δρχ. αν πρόκειται για υπόχρεο τήρησης βιβλίων B` κατηγορίας, και

μέχρι εκατό χιλιάδες (100.000) δρχ. προκειμένου για τους λοιπούς υπόχρεους ως ίσχυαν για τη χρήση αυτή.

Επισημαίνεται ότι ο υπόχρεος πρέπει να υποβάλλει τα στοιχεία του άρθρου 20 του KBΣ γιατί η επιβολή προστίμου δεν απαλλάσσει αυτόν από την υποχρέωση υποβολής των εν λόγω καταστάσεων, οι οποίες όταν υποβληθούν θα σταλούν στο KEΠYO για περαιτέρω επεξεργασία.

Επίσης το KEΠYO συνέταξε ξεχωριστές καταστάσεις ανά ΔOY για 144 επιτηδευματίες, οι οποίοι υπέβαλαν μεν συγκεντρωτικές καταστάσεις, αλλά δεν έτυχαν ακόμη επεξεργασίας από το KEΠYO και για τους οποίους δεν πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα για μη υποβολή.

Σε περίπτωση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς το πρόστιμο περιορίζεται στο 1/3 σύμφωνα με τις διατάξεις του N.Δ. 3323/1955, όπως αναφέρεται στο άρθρο 34 του Π.Δ. 186/1992.

Οσοι επιτηδευματίες κληθούν και δεν προσέλθουν στη ΔOY να υποβάλλουν τις παραπάνω αναφερόμενες καταστάσεις να τεθούν υπόψη των Προϊσταμένων των Τμημάτων Ελέγχου, επειδή υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για ανύπαρκτες επιχειρήσεις που εκδίδουν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.

H διενέργεια του ελέγχου να ανατεθεί σε συγκεκριμένο ή σε συγκεκριμένους υπαλλήλους και πρέπει να έχει περαιωθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου 1997.

Μετά το πέρας των παραπάνω περιγραφομένων διαδικασιών, οι Προϊστάμενοι των ΔOY να επιστρέψουν στη Δ/νση Μητρώου, Τμήμα Γ` τις εν λόγω καταστάσεις συμπληρωμένες, είτε με τα ποσά των προστίμων, είτε με την ένδειξη της εμπρόθεσμης υποβολής αυτών.

H επιτυχία των μέτρων αυτών δεν θα υπάρξει, αν οι Επιθεωρητές στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα δεν αναλάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ορθή τήρηση των παραπάνω διαδικασιών εντός των προβλεπομένων προθεσμιών.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται από τους Επιθεωρητές αδράνεια ή αδιαφορία, οφείλουν AMEΣA να ενημερώσουν τη Γενική Δ/νση Επιθεώρησης για την άμεση επέμβασή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!