Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΕΦΚ 5006718 ΕΞ 2001 Διαδικασία και λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α΄) – Κίνητρα για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.

ΔΕΦΚ 5006718 ΕΞ 2001

Διαδικασία και λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α΄) – Κίνητρα για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ −
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

1. Tου άρθρου 8 παρ. 2 του ν.3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α΄/ 17.12.10), με τις οποίες εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, να καθορίσουν τη διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τις αρμόδιες αρχές και φορείς εν γένει καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

2. Του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄98).

3. Του π.δ. 116/2004 (Α΄81) «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, των χρησιμοποιημένων ανταλλακτικών τους και των απενεργοποιημένων κταλυτικών μετατροπέων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2000/53/ΕΚ «για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους» του Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2000.

4. Την αριθμ. Δ6Α1142500ΕΞ2010 (Φ.Ε.Κ. 1725/Β΄/3.11.2010) Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οκονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Δημήτριο Κουσελά».

5. Το Π.Δ. 185/2009 (ΦΕΚ 213/Α΄) περί ανασύστασης του Υπουργείου Οικονομικών και το Π.Δ. 189/2009 (ΦΕΚ 221/Α΄) «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων»

6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης, εφαρμόζονται για την παραλαβή καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 2.000 κυβικών εκατοστών σε αντικατάσταση επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης παλαιάς τεχνολογίας για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι και 31.12.1998, που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή, με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α΄), για τα οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλές προηγουμένων ετών και που θα έχουν αποσυρθεί από την ημερομηνία ισχύος της παρούσας απόφασης μέχρι και 20.12.2011. Ως ημερομηνία απόσυρσης θεωρείται η ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης παραλαβής του οχήματος από εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ). Στην περίπτωση που το όχημα προέρχεται από τον ΟΔΔΥ και η άδειά του έχει εκδοθεί μετά την 1.1.1999, αυτό μπορεί να αποσυρθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης εφόσον διαπιστωθεί από την υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας ότι, αυτό είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα πριν την 31.12.1998.

Άρθρο 2

Διαδικασία Απόσυρσης

1. Για τα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) αυτοκίνητα η διαδικασία της παρούσας απόσυρσης πραγματοποείται μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής δαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).

2. Αναλυτικά η διαδικασία απόσυρσης περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

α. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημείο συλλογής ΟΤΚΖ, μέλος του δικτύου του εγκεκριμένου συστήματος ΟΤΚΖ και λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 του π.δ. 116/2004. Στην περίπτωση που η διαδικασία μεταφοράς του οχήματος στη μονάδα επεξεργασίας ή στο σημείο συλλογής ενέχει κάποιο κόστος, αυτό βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Το αποσυρόμενο όχημα θα πρέπει: 3935
να προσκομίζεται προς παράδοση

  • να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη
     
  • να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος

β. Το εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ, σύμφωνα με το άρθρο 8 του π.δ. 116/2004 εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής, το οποίο και χορηγείται από το σύστημα ή μέσω του σημείου συλλογής στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη, μέσα σε 8 ημέρες.

γ. Αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, προκειμένου να γίνει οριστική διγραφή του οχήματος.

δ. Η ως άνω υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας εκδίδει και παραδίδει στον ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής, αφού δηλωθεί υπευθύνως από τον/τους ιδιοκτήτη/τες ή τον εκπρόσωπo αυτού/τών ότι, η συγκεκριμένη διαγραφή του οχήματος πραγματοποιείται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα κίνητρα για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, της παρούσας απόφασης.

Η μηχανογραφημενη πράξη οριστικής διαγραφής εκδίδεται εις διπλούν, υπογεγραμμένη από την υπηρεσία εντός 5 ημερών από τη λήψη αντιγράφου του πιστοποιητικού καταστροφής από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ, και σημειώνεται επί αυτής ότι, η οριστική διαγραφή έγινε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το κίνητρο της παρουσας απόφασης για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.

Το ένα αντίτυπο της πράξης χρησιμοποιείται ως δικαιολογητικό για την απαλλαγή κατά περίπτωση από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης του/των ιδιοκτήτη/των σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του ν. 3899/2010 και παραδίδεται στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές τουλάχιστον μία ημέρα μετά την έκδοση του. Το άλλο αντίτυπο της πράξης κρατείται από τον/τους ιδιοκτήτη/τες.

Σε περίπτωση που το όχημα ανήκει σε περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, θα χορηγείται μηχανογραφημένη πράξη η οποία θα περιέχει όλους τους συνιδιοκτήτες.

ε. Το προβλεπόμενο στο άρθρο 8 του π.δ. 116/2004 πιστοποιητικό καταστροφής συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση της εγκατάστασης επεξεργασίας σχετικά με την κατάσταση του οχήματος. Η ως άνω υπεύθυνη δήλωση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πιστοποιητικού καταστροφής.

στ. Σε περίπτωση απώλειας άδειας κυκλοφορίας ή πινακίδων, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να υποβάλλει στην υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας, όλα τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που απαιτούνται στις αντίστοιχες περιπτώσεις, πλην του παραβόλου. Στις περιπτώσεις αυτές η υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας θα χορηγεί «Υπηρεσιακό αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας για απόσυρση» και «Βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών για ανταλλακτικές πινακίδες λόγω απόσυρσης» κατά περίπτωση.

Άρθρο 3

Εξαιρέσεις

Από τη διαδικασία οριστικής διαγραφής οχημάτων, τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσης εξαιρούνται:

i) Οχήματα τα οποία έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

ii) Οχήματα που παραδίδονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας / σημεία συλλογής τα οποία δεν πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 1 της παρούσας.

Άρθρο 4

Χορήγηση βεβαίωσης καταβολής τελών κυκλοφορίας.

1. Για την απαλλαγή από το προβλεπόμενο από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης τέλους ταξινόμησης απαιτείται προηγουμένως η καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλόμενων προηγούμενων ετών.

2. α) Αρμόδιος για τη βεβαίωση και την είσπραξη των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας και προστίμων, σε περίπτωση μη προμήθειας του ειδικού σήματος ή καταβολής μειωμένων τελών, είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη του οχήματος κατά το χρόνο της βεβαίωσης αυτών.

β) Για τη βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών ο αρμόδιος προϊστάμενος συντάσσει χρηματικό κατάλογο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

γ) Εφόσον ήδη έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ή μετά τη βεβαίωση και την είσπραξη των τυχόν οφειλομένων τελών κυκλοφορίας, χορηγείται βεβαίωση από τον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ στην οποία αναγράφεται ότι «Για το αποσυρόμενο επιβατικό αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ….. έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2011 και προηγουμένων ετών».

3. Προκειμένου για οχήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες αυτών έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας για το αποσυρόμενο όχημα, χορηγείται αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με την ένδειξη «Για την παράδοση του οχήματος σε εγκαταστάσεις της ΕΔΟΕ ή σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ)», χωρίς την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή.
Στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία του οχήματος (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), όπως έχουν κατατεθεί, διαβιβάζονται από τον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ στις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειών για τη διαγραφή του οχήματος από το αρχείο οχημάτων.

Άρθρο 5
Προϋποθέσεις − Διαδικασία τελωνισμού επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ) σε αντικατάσταση Ε.Ι.Χ που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή.

1. Για την παραλαβή καινούργιου επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 2.000 κυβικών εκατοστών με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α΄) με απαλλαγή κατά περίπτωση από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης, ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει σχετική εκχώρηση δικαιώματος του αποσυρθέντος, υποβάλλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή το οικείο παραστατικό, στο οποίο επισυνάπτονται, με τα λοιπά προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις δικαιολογητικά στοιχεία και η κατά την παράγραφο 2δ) του άρθρου 2 της παρούσης πράξη οριστικής διαγραφής, καθώς και η κατά την παράγραφο 2γ) του άρθρου 4 της παρούσης, βεβαίωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας.
2. Στην περίπτωση που η ανωτέρω διαδικασία πραγματοποιείται από τις εμπορικές επιχειρήσεις, εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, κατατίθενται:
 

α. αίτηση με την οποία ζητούν την παραλαβή του καινούριου αυτοκινήτου σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου, προκειμένου να το διαθέσουν στον δικαιούχο.
 

β. υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86 του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος, για τη συμφωνία του με την εμπορική επιχείρηση ως προς τη διαδικασία της απόσυρσης ή και του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος του αποσυρθέντος, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια αρχή.

Στην περίπτωση αυτή, θα χρεώνεται ολόκληρο το ποσό του τέλους ταξινόμησης, με άμεση καταβολή του προβλεπόμενου από τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α΄) τέλους ταξινόμησης και το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτεται με τραπεζική, χρηματική ή αξιόχρεη προσωπική εγγύηση τρίτου.
Κατά την έκδοση του πιστοποιητικού ταξινόμησης, ο αριθμός κυκλοφορίας του αποσυρόμενου αυτοκινήτου, θα καταχωρείται στο προβλεπόμενο πεδίο.

Το παραστατικό τελωνισμού του οχήματος, θα παραμένει σε εκκρεμότητα για το χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών μέχρι η εμπορική επιχείρηση να προσκομίσει επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή του προσώπου στο οποίο έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα του αποσυρθέντος και αντίγραφο του τιμολογίου στο οποίο θα αναγράφεται το ποσό του τέλους ταξινόμησης που έχει καταβληθεί για το υπό κρίση όχημα, με ποράλληλη εφαρμογή ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομενων πιστοποιητικών ταξινόμησης οχημάτων και αδειών κυκλοφορίας με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σε περίπτωση που παρέλθει το ανωτέρω χρονικό διάστημα, η εμπορική επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει τη σχετική φορολογική διαφορά, μετά των νομίμων προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και ως προς τις κυρώσεις εφαρμογή έχουν οι διατάξεις των άρθρων 142 και επόμενα του ν. 2960/2001.

Άρθρο 6

Παραρτήματα

Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης τα ακλουθα παραρτήματα:

Παράρτημα Ι: Πιστοποιητικό Καταστροφής

Παράρτημα ΙΙ: Δήλωση κατάστασης οχήματος.

Παράρτημα ΙΙΙ: Βεβαίωση παραλαβής.

Παράρτημα IV: Μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής.

Παράρτημα V: Βεβαίωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει 10 ημέρες από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!