Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1125/8-4-1997 Εκδοση στοιχείων χονδρικής πώλησης από πρατηριούχους υγρών καυσίμων σε εκμεταλλευτές TAXI με αναγραφή του αριθμού κυκλοφορίας, αντί των πλήρων στοιχείων του αντισυμβαλλόμενου

YΠOIK 1041136/243/0015B`/ΠOΛ. 1125/8.4.1997

Εκδοση στοιχείων χονδρικής πώλησης από πρατηριούχους υγρών καυσίμων σε εκμεταλλευτές TAXI με αναγραφή του αριθμού κυκλοφορίας, αντί των πλήρων στοιχείων του αντισυμβαλλόμενου

Με αφορμή το αίτημα της λνωσης Βενζινοπωλών N. Αττικής, να αναγράφεται στα φορολογικά στοιχεία, που εκδίδονται για πώληση καυσίμων κίνησης από τους πρατηριούχους, ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου TAXI, αντί των πλήρων στοιχείων του συναλλασσόμενου εκμεταλλευτή TAXI, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 11 (παρ. 1), 12 (παρ. 1, 10, 11 και 14) και 18 (παρ. 3, 5 και 9), σε κάθε πώληση αγαθών, απο επιτηδευματία σε άλλο επιτηδευματία, εκδίδεται διπλότυπο δελτίο αποστολής και στη συνέχεια τιμολόγιο, το αργότερο σ` ένα μήνα από την παράδοση ή αποστολή αυτών, εφόσον δεν εκδόθηκε συνενωμένο δελτίο αποστολής με φορολογικό στοιχείο αξίας (τιμολόγιο).

Στα ανωτέρω φορολογικά στοιχεία αναγράφονται, εκτός των άλλων και τα πλήρη στοιχεία των συμβαλλομένων, όπως αυτά αναφέρονται στις διατάξεις των άρθρων 11 παρ. 5α και 12 παρ. 10 του K.B.Σ. και συγκεκριμένα, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, το επάγγελμα, η διεύθυνση, ο A.Φ.M. (δεν απαιτείται για το Δ.A.) και η αρμόδια Δ.O.Y.

O αντισυμβαλλόμενος (αγοραστής) υποχρεούται να παρέχει τα αναγκαία στοιχεία στον εκδότη των φορολογικών στοιχείων, να ζητά και να λαμβάνει τα αντίτυπα αυτών, τα οποία και πρέπει να διαφυλάττει.

O εκδότης των στοιχείων (πωλητής) υποχρεούται να παραδίδει ή να αποστέλλει (όταν πρόκειται για φορολογικό στοιχείο αξίας) στον αντισυμβαλλόμενο (αγοραστή), το ένα αντίτυπο που προορίζεται γι` αυτόν το δε άλλο παραμένει ως στέλεχος.

Τα ως άνω προκύπτουν ευθέως από τις ισχύουσες διατάξεις του KBΣ και έχουν καθολική εφαρμογή, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολογίας των υποχρέων, σε καμιά δε περίπτωση δεν έγινε εξαίρεση από τις γενικές αυτές αρχές.

2. Ανεξάρτητα όμως από τα προαναφερόμενα, εκτιμώντας τους λόγους που επικαλείται η λνωση Βενζινοπωλών N. Αττικής και ειδικότερα ότι οι εκμεταλλευτές TAXI, επικαλούμενοι την άμεση απαίτηση και ανάγκη του πελάτη να φτάσει έγκαιρα στον προορισμό του, δεν παρέχουν τα στοιχεία τους στους πρατηριούχους, για την έκδοση των φορολογικών στοιχείων κατά την αγορά καυσίμων κίνησης και προκειμένου να μη καταλογίζονται παραβάσεις σε βάρος πρατηριούχων για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, όταν αυτό δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα και με σκοπό τη διευκόλυνση των συναλλαγών στις περιπτώσεις αυτές, παρέχουμε τη δυνατότητα, στα Τιμολόγια - Δελτία Αποστολής, που εκδίδονται από τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων, για τις μεμονομένες συναλλαγές τους με εκμεταλλευτές TAXI, εφόσον η αξία κάθε μιας δεν ξεπερνά το εκάστοτε ισχύον όριο υποβολής των τιμολογίων για διασταύρωση (σήμερα 15.000 δρχ.), να αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (TAXI), ----------------------------------------------------------- αντί των στοιχείων του αντισυμβαλλομένου (εκμεταλλευτή TAXI). -------------------------------------------------------------

Στην ανωτέρω δυνατότητα δεν εμπίπτουν: ------------- α) Oι επαναλαμβανόμενες συναλλαγές των πρατηριούχων με τους εκμεταλλευτές TAXI, όπως αυτές ορίζονται από το άρθρο 12 παρ. 2 του K.B.Σ., ανεξάρτητα της αξίας μιας εκάστης.

β) κάθε άλλη χονδρική πώληση υγρών καυσίμων κίνησης, από πρατηριούχους σε άλλες κατηγορίες επιτηδευματιών κλπ. (π.χ. εκμεταλλευτές χωματουργικών μηχανημάτων και λοιπών μηχ/των έργου, κλπ.).

3. Σε περίπτωση που οι εκμεταλλευτές TAXI, αρνούνται την παραλαβή των αντιτύπων φορολογικών στοιχείων, οι πρατηριούχοι θα αναγράφουν στο σώμα αυτών την ένδειξη "Αρνήθηκε την παραλαβή", τα οποία θα διαφυλάττουν και θα τα επιδεικνύουν στο φορολογικό έλεγχο, όταν τους ζητηθούν.

Επισημαίνεται ότι, η άρνηση παραλαβής αποτελεί φορολογική παράβαση για τον αντισυμβαλλόμενο αγοραστή.

4. Τέλος, με την ευκαιρία αυτή διευκρινίζεται ότι, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων που τηρούν βιβλίο αγορών, δεν απαιτείται από τις ------------- διατάξεις του K.B.Σ., να καταχωρούν στο βιβλίο αυτό, τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν για τις πωλήσεις υγρών καυσίμων (χονδρικώς ή λιανικώς). --------------

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!