Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Forin.gr

Ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών. Ό,τι χρειάζεστε, δωρεάν στο Forin.gr

Το Forin.gr, στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία των χρηστών του για τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, διαθέτει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, για ακόμη μία χρονιά, την επικαιροποιημένη εφαρμογή "Ανάλωση Κεφαλαίου".

Η εφαρμογή, η οποία βρίσκεται στο διαδίκτυο από το 2012 και επικαιροποιείται ετησίως κατά την περίοδο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενοποιεί και σας προσφέρει όλη την απαραίτητη πληροφορία που θα χρειαστείτε για να σχηματίσετε ορθά τον «Πίνακα Ανάλωσης Κεφαλαίου».

Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Ανάλωση Κεφαλαίου

Προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής είναι η ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στο Forin.gr (Εγγραφείτε ΕΔΩ).

Σε περίπτωση που είστε ήδη εγγεγραμμένοι χρήστες του Forin.gr, συνδεθείτε στην ιστοσελίδα μας ΕΔΩ.

Για να γίνει κατανοητή η χρησιμότητα της εφαρμογής, διαβάστε ΕΔΩ σύντομο άρθρο του Γιάννη Σταματόπουλου, Υπ. Διδάκτορα του Παν. Πειραιώς, για τον τρόπο φορολόγησης των φυσικών προσώπων, το δηλωθέν και το τεκμαρτό εισόδημα αυτών και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο φορολογούμενος να χρησιμοποιήσει κεφάλαια προηγουμένων ετών, στα πλαίσια της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η εφαρμογή "Ανάλωση Κεφαλαίου" του Forin.gr:   

  • σας δίνει τη δυνατότητα να συμπληρώσετε και να εκτυπώσετε τον «Πίνακα Ανάλωσης Κεφαλαίου» και
  • σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση κάθε κελιού του πίνακα ξεχωριστά.

Για το σχηματισμό του "Πίνακα Ανάλωσης Κεφαλαίου" του φορολογούμενου, απαιτούνται:

  • οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογούμενου (ή τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα), προκειμένου να αντληθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου
  • η γνώση των διατάξεων περί αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (τεκμηρίων), όπως αυτές ίσχυαν ετησίως, προκειμένου να υπολογιστούν οι δαπάνες που, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, πρέπει να εκπεστούν προκειμένου να προσδιοριστεί το τελικώς διαθέσιμο ποσό κεφαλαίων προς ανάλωση του φορολογούμενου.

Οι οδηγίες για τη συμπλήρωση του Πίνακα Ανάλωσης Κεφαλαίου παρατίθενται - όπως και σε όλες τις εφαρμογές της ενότητας "Φορολογικές Δηλώσεις" του Forin.gr - με ένα απλό κλικ στο κελί του πίνακα που σας ενδιαφέρει.

Παρατίθενται ακολούθως ενδεικτικές εικόνες από την εφαρμογή:

Ειδικά, για τη συμπλήρωση των στηλών "Δαπάνες διαβίωσης" και "Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων", παρατίθεται:

  • Το σύνολο των διατάξεων του άρθρου 16 του προϊσχύοντος Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994), όπως ίσχυαν κάθε οικονομικό έτος από το 1996 έως και το 2014
  • Το σύνολο των οδηγιών για τη συμπλήρωση του Πίνακα Προσδιορισμού της Ετήσιας Τεκμαρτής Δαπάνης, όπως δόθηκαν από το ΥΠ.ΟΙΚ. από το 1996 έως το 2014
  • Το σύνολο των πινάκων υπολογισμού των τεκμηρίων, όπως δημοσιεύονταν από το ΥΠ.ΟΙΚ. κάθε έτος από το 1996 έως το 2014

Ειδικά, για τα οικονομικά έτη 2011, 2012, 2013 και 2014, μπορείτε, μέσα από σχετικούς συνδέσμους, να χρησιμοποιήσετε και τις αντίστοιχες εφαρμογές του Forin.gr για τον υπολογισμό των τεκμηρίων. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγετε για τα έτη αυτά την ανάγκη να καταφύγετε σε ανάγνωση διατάξεων για τον υπολογισμό των τεκμηρίων.

Η βοήθεια για τη συμπλήρωση του πίνακα "Ανάλωσης Κεφαλαίου" ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται απ' το κουμπί που βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας της εφαρμογής, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα. 

Έχοντας ό,τι ακριβώς χρειάζεστε στη διάθεση σας, είστε σε θέση να συμπληρώσετε τον Πίνακα Ανάλωσης Κεφαλαίου και να προετοιμαστείτε, για άλλη μία χρονιά, με τον καλύτερο τρόπο για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο:  

Ανάλωση Κεφαλαίου

Προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής είναι η ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στο Forin.gr (Εγγραφείτε ΕΔΩ).

Σε περίπτωση που είστε ήδη εγγεγραμμένοι χρήστες του Forin.gr, συνδεθείτε στην ιστοσελίδα μας ΕΔΩ.

Η εφαρμογή "Ανάλωση Κεφαλαίου" έχει υλοποιηθεί, όπως και όλες οι εφαρμογές του Forin.gr, από τον Πάρη Σταματόπουλο, Οικονομολόγο, Πτυχιούχο Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν. Πειραιώς. MSc Computer Science University of Birmingham.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
27/08/2015 01:50:29

Απο το 2009 εχω διαθεσιμο κεφαλαιο προς αναλωση 4000€.Απο το 2010 και μετα οι δαπανες διαβιωσης υπερβενουν το εισοδημα, αλλα φορολογουμε βαση των τεκμηριων, χωρις να κανω χρηση της αναλωσης κεφαλαιου.Μπορω να χρηση του διαθεσιμου κεφαλαιου του 2009 τωρα.