Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΕ-ΔΟΥ : Ενημερωτικό σημείωμα της συνάντησης με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων στις 3.2.2014

ΠΟΕ-ΔΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΛΕΩΧΑΡΟΥΣ 2 - 10562 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210-3622707
FAX:210-3638782
www.poedoy.gr
e-mail:poedoy@poedoy.gr

Αθήνα 5.2.2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤHΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΙΣ 3.2.2014

1. Αποφάσεις Υπουργικές (όγκος αποφάσεων, καθυστέρηση εξουσιοδοτικών ακόμα – φόρος υπεραξίας , εξοντωτικά πρόστιμα κλπ).

Ήμουν αντίθετος με κάποιες από τις αποφάσεις και για τα πρόστιμα, προσπάθησα να τους πω τα λάθη αλλά δεν εισακούστηκα. Οι συνάδελφοι φταίνε που δεν έχουν βγει οι εγκύκλιοι και οι αποφάσεις. Για τις ρυθμίσεις υπάρχει κεντρική στόχευση μπορεί ο ίδιος να δήλωσε στους πολίτες μέσω Μ.Μ.Ε. «δώστε ότι έχετε» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατά περίπτωση δεν θα παρθούν μέτρα.

2. Ασφάλεια – επιθέσεις – καθαριότητα.

Για την ασφάλεια, το έχω αναθέσει στον κ. Χατζάκη. Για τις επιθέσεις στα συνεργεία προληπτικού ελέγχου ζήτησα βοήθεια από την αστυνομία ακόμη και την διοργάνωση σεμιναρίων στους συναδέλφους από αστυνομικούς για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων . Για την καθαριότητα είπε είναι ειλημμένες αποφάσεις.

3. Ε.Δ.Ε. (ανώνυμες καταγγελίες – προφίλ πολιτικών κ.α. – συμπληρωματικές δηλώσεις κλπ).

Για τις Ε.Δ.Ε. και τις ανώνυμες καταγγελίες ανέφερε ότι έγιναν καταγγελίες σε συναδέλφους, οι οποίοι παραπονέθηκαν ότι άλλοι συνάδελφοι μπήκαν στα προσωπικά τους δεδομένα και έτσι δόθηκε εντολή για τις Ε.Δ.Ε. από τον υπουργό. Για τις συμπληρωματικές δηλώσεις οι κανόνες για τους εφοριακούς πρέπει να είναι πιο αυστηροί από τους απλούς πολίτες. Οι συμπληρωματικές θα ελεγχθούν κατά περίπτωση. Ο κ. Χατζάκης ανέφερε ότι «πρέπει να πάνε στον κάλαθο των αχρήστων όλες οι ανώνυμες καταγγελίες και όποιος έχει τα κότσια να κάνει επώνυμη καταγγελία», ότι βγαίνουν κάθε μέρα ένας δύο εφοριακοί σε αυτοδίκαιη αργία και το θέμα παρακολουθεί στενά και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης .

4. Έλλειψη προσωπικού (προσλήψεις ορίζοντας 1.300 κλπ, από ποιες προκηρύξεις θα πάρει επιλαχόντες – νέες απολύσεις).

Ο κ. Χατζάκης δήλωσε ότι περιμένουμε α)150 από την Δημοτική Αστυνομία κατόπιν αξιολόγησης από επιτροπή που συστάθηκε β) 300 από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 1Κ/2013 γ) 700 με νέα προκήρυξη ΑΣΕΠ σε όλη την Ελλάδα με δυνατότητα συμπληρωματικά να πάρουμε άλλους 500 μέχρι το τέλος του 2014.

Απολύσεις δεν θα γίνουν προς το παρόν. Την 1.1.2014 υπηρετούσαν 8.900 περίπου εφοριακοί και δεν προβλέπεται να μειωθούν άλλο. Ερωτήθηκε πόσο χρόνο ζωής έχει η Δ.Ε. κατηγορία και απάντησε «θα δούμε δεν έχουμε ακόμη τέτοια πρόθεση». Σε ότι δε αφορά τις ουρές που δημιουργούνται στις ΔΟΥ απάντησε ότι δεν υφίσταται τώρα τέτοιο θέμα εκτός από την «ουρά» για το ΕΗΤΗΔΕ, διότι έχει την ενημέρωση από Διευθυντές ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί

5. Μισθολόγιο (και εξομοίωση νέων).

Για το μισθολόγιο δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, του διαβιβάσαμε την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ –ΔΟΥ για μισθολόγιο οικονομικών υπαλλήλων για όλους με βάση τα 1.600€. Απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρχει για όλους το ίδιο μισθολόγιο π.χ. διευθυντές και υπαλλήλους και επανέλαβε ότι θα συζητηθεί το θέμα με την τεχνική βοήθεια της Τρόϊκας η οποία ζήτησε να κληθεί η ΠΟΕ –ΔΟΥ για συζήτηση αφού έχει καταλήξει στο πλαίσιο. Σίγουρα θα υπάρχει σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα, στο οποίο η ΠΟΕ –ΔΟΥ διαφώνησε. Σε ερώτηση της Ομοσπονδίας αν οι νέοι συνάδελφοι θα προσληφθούν με το ενιαίο μισθολόγιο (680€) η απάντηση ήταν θετική.

6. Μετακινήσεις (από Νομό σε Νομό, αποφάσεις Θεοχάρη, ικανοποίηση νέων – τρεις ελεγκτές Ξάνθης).

Για τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό των συναδέλφων που υπηρετούσαν στον Έλεγχο και το Δικαστικό των ΔΟΥ που συγχωνεύτηκαν με την ΔΟΥ υποδοχής είπε ότι ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν κάποιες μετακινήσεις, όπου είναι εύκολη η μετακίνηση των συναδέλφων με αυτοκίνητο στην ηπειρωτική χώρα. Σε ότι δε αφορά τις μετακινήσεις από την ΔΟΥ Άρτας είπε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι οι υπάλληλοι που μένουν στην Άρτα μετακινιόντουσαν χρόνια τώρα σε ΔΟΥ άλλων Νομών. Ενώ για τα νησιά π.χ. από την Σάμο στον Πειραιά δεν θα γίνει το ίδιο, όμως η Σάμος θα παρουσιάζεται σαν ΔΟΥ με υπεράριθμο προσωπικό. Ο κ. Χατζάκης είπε ότι για την κατανομή των ελεγκτών ασχολήθηκε το γραφείο του Υπουργού και γιαυτό στην Ξάνθη μειώθηκαν οι θέσεις κατά δύο. Δεν μπορεί να γίνεται μεμονωμένα η αλλαγή του αριθμού των ελεγκτών σε μια ΔΟΥ πρέπει το θέμα να το δούμε συνολικά. Όποιος ελεγκτής επιθυμεί να μην μετακινηθεί μπορεί να ζητήσει απαλλαγή από τα καθήκοντα του ελεγκτή.

Για τις μετακινήσεις στο ΚΕΦΟΜΕΠ που έγιναν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων χωρίς αίτηση των υπαλλήλων είπε ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές με αίτηση επιθυμίας.

7. Οργανωτική δομή (ολοκλήρωση οργανισμού και διατήρηση ή ΟΧΙ των ΔΟΥ χωρίς Έλεγχο και Δικαστικό, νησιά- ΔΕΚ).

α) Θα υπάρχουν πιθανά τρεις Διευθύνσεις Προσωπικού μία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, μια του ΣΔΟΕ και μια των Κτηματικών Υπηρεσιών.

Το ΣΔΟΕ θα ασχολείται μόνο με έλεγχο των φαινομένων διαφθοράς π.χ. στο ΕΣΥ, στους Δήμους, κλπ και όχι με φορολογικούς ελέγχους παρά μόνο παράπλευρα για την απόδειξη και μόνο της διαφθοράς. Από την πλευρά της ΠΟΕ –ΔΟΥ διατυπώθηκε η άποψη ότι οι συνάδελφοι πρέπει να ενημερωθούν για αυτό και να επιλέξουν αν επιθυμούν να μετακινηθούν. Το ΔΕΚ θα κλείσει και όσες υποθέσεις έχουν χρεωθεί σε συναδέλφους, που παραγράφονται, θα τις πάρουν μαζί τους στην νέα υπηρεσία.

Από τις ΔΟΥ χωρίς Έλεγχο και Δικαστικό απάντησε ότι παραμένουν σε όλη την Ελλάδα όπως είναι με μόνη εξαίρεση κάποιες ΔΟΥ μπορεί να κλείσουν νωρίτερα κύρια στην Αθήνα όπου πιθανά να υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού από κάποιες άλλες, ενώ στην περιφέρεια και ειδικά στα νησιά θα παραμείνουν ως έχουν προς το παρόν.

β) Σε ότι αφορά επίσης το ΣΔΟΕ απάντησε δεν έχω καμία ευθύνη, δεν γνωρίζω τι δουλειά κάνουν, δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα. Άποψή μου είναι ότι η φοροδιαφυγή χτυπιέται περισσότερο με την είσπραξη των φόρων και όχι με τη βεβαίωση όπως π.χ. γινόταν με τα πλαστά και εικονικά που βεβαίωνε το ΣΔΟΕ και δεν εισπράττονταν . Στο μεγάλο πρόβλημα του προσωπικού δηλαδή τις μετακίνησης μεταξύ των Διευθύνσεων προσωπικού Γ.Γ.Δ.Ε. και ΣΔΟΕ απάντησε ότι δεν γνωρίζει αυτή την στιγμή πώς θα γίνει, ίσως να γίνεται με κινητικότητα και ότι δεν θεωρεί μεγάλο πρόβλημα το τι θα γίνει με τους συναδέλφους που υπηρετούν στο ΣΔΟΕ. Ζητάει ημιαυτονομία με διακριτά όρια.

8. Προληπτικός έλεγχος (δομή , υποδομή έξοδα και προσωπικό).

Μέσα στην Γενική Γραμματεία Εσόδων θα δημιουργηθούν οκτώ Διευθύνσεις Προληπτικού Ελέγχου, μια στην Αθήνα, μία στην Θεσσαλονίκη και άλλες έξι στην περιφέρεια που δεν έχουμε καταλήξει ακριβώς σε ποιες περιοχές θα είναι. Η Κεντρική Διεύθυνση θα τρέχει την στόχευση, θα υπάρχει και Διεύθυνση Ερευνών, θα επιτελούν και ανακριτικό έργο το οποίο τώρα δεν προβλέπεται αλλά θα γίνει με διάταξη Νόμου .

9. Αξιολόγηση (επιτροπή – κριτήρια (όριο 20 ετών) – 15%-).

Η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα εξαιρεθεί από την αξιολόγηση που το 15% βγαίνουν άχρηστοι και ανέφερε ότι αυτό είναι από τα «καλά» της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!