Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Τι είναι Πανευρωμεσογειακή ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, ποιές χώρες μετέχουν και τι είναι η Διαγώνια Σώρευση Καταγωγής.

Τι είναι Πανευρωμεσογειακή ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, ποιές χώρες μετέχουν και τι είναι η Διαγώνια Σώρευση Καταγωγής.

  • 1 Απάντηση

Στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης στη Βαρκελώνη, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ορισμένες μεσογειακές χώρες, προσυπέγραψαν τη διακήρυξη της Βαρκελώνης με την οποία εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια Ευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών. Στη συνέχεια οι χώρες της Πανευρωπαϊκής Ζώνης και οι Νήσοι Φερόες ζήτησαν και συμπεριλήφθησαν στη Ζώνη αυτή ή οποία ονομάστηκε Πανευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών.
Στην Πανευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών έχουν δεσμευτεί να συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες και εδάφη:
- Ευρωπαϊκή Κοινότητα
- Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)
- Χώρες Πανευρωπαϊκής Ζώνης (Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία, (συμπεριλαμβανομένου) του Λιχτενστάιν, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία)
- Μεσογειακές χώρες (Λίβανος, Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Δυτική ‘Όχθη, και Λωρίδα της Γάζας, Αίγυπτος, Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο)
- Νήσοι Φερόες.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Ζώνη αυτή, είναι η σύναψη Ευρωμεσογειακών Συμφωνιών Σύνδεσης του καθενός από τα παραπάνω μέρη της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών με όλα τα υπόλοιπα μέρη αυτής. Όταν μια νέα Συμφωνία ολοκληρώνεται και τίθεται σε ισχύ, δημοσιεύεται σχετική ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στη σειρά C.
Τα Πρωτόκολλα Καταγωγής των Συμφωνιών που περιλαμβάνουν πανομοιότυπους Κανόνες Καταγωγής ονομάζονται Πανευρωμεσογειακά Πρωτόκολλα.
Βάσει των Πανευρωμεσογειακών αυτών Πρωτοκόλλων, δίνεται η δυνατότητα σε εμπορεύματα που στην παράγωγη τους χρησιμοποιήθηκαν ύλες καταγόμενες από μια ή περισσότερες χώρες της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης, να αποκτήσουν την καταγωγή μιας από τις χώρες αυτές, χωρίς την υποχρέωση να υποστούν οι εν λόγω ύλες επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση (Διαγώνια Σώρευση Καταγωγή).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση