Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

E9 - Καταχώρηση Υπόγειας Αποθήκης σε Ισόγεια Κατοικία

Καλημέρα και Καλή Χρονιά με Υγεία!

Σε κάθετη ιδιοκτησία με ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο, υπάρχει κατοικία 80τμ στο ισόγειο και αποθήκη (βοηθητικός χώρος) στο υπόγειο (με ανεξάρτητη είσοδο – δεν επικοινωνεί εσωτερικά με το ισόγειο) 15τμ. Και η κατοικία (80τμ) και η υπόγεια αποθήκη (15τμ) περιγράφονται αναλυτικά στο συμβόλαιο και μάλιστα έχουν το καθένα διαφορετικό ΑΤΑΚ (Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου). Θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να με βοηθήσει στα παρακάτω ερωτήματα…μιας και στο συμβόλαιο δεν αναφέρεται πουθενά για σύσταση οριζόντων ιδιοκτησιών, ούτε σε χιλιοστά επί του οικοπέδου (υπάρχουν μόνο 2 κάθετες ιδιοκτησίες εντός του κοινού οικοπέδου με 50% εξ αδιαιρέτου):
 
1ο .  Η υπόγεια αποθήκη γράφεται στην ίδια γραμμή με την κατοικία και τα 15τμ μπαίνουν ως βοηθητικός χώρος?
 
2ο. Η υπόγεια αποθήκη γράφεται σε ξεχωριστή γραμμή (μιας και έχει διαφορετικό ΑΤΑΚ από την κατοικία) και παίρνει κωδικό 5 (Αποθήκης) ή κωδικό 1 (Κατοικία)?
 
3ο. Στον κωδικό (22) με τη συνολική επιφάνεια κτισμάτων στο οικόπεδο, βάζω τα 95τμ τα δικά μου, ή του συνόλου των 2 κάθετων ιδιοκτησιών? Γιατί ορισμένοι λένε ότι μπαίνουν όλα τα κτίσματα συνολικά και άλλοι ότι όταν έχει χτιστεί μέρος της κάθετης ιδιοκτησίας μπαίνει ΜΟΝΟ το άθροισμα των κτισμάτων της κάθετης ιδιοκτησίας (δηλαδή τα 95τμ), καθώς στη στήλη (18) βάζω όλο το οικόπεδο και στη στήλη (20) το 50% .  

Προσθέστε τη δική σας απάντηση