Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αγρότης παραγωγός πωλητής

Καλησπέρα σας,
αγρότης ειδικού καθεστώτος έκανε μετάταξη στο κανονικό καθεστώς σαν παραγωγός πωλητής λαικών αγορών, ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα έκανε διακοπή της δραστηριότητας σαν παραγωγός πωλητής λαικών αγορών αλλά πρέπει να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για 3 χρόνια.
Έχει ταμειακή μηχανή που δεν τη χρησιμοποιεί από τη στιγμή που έκανε διακοπή του ΚΑΔ "παραγωγός πωλητής λαικών αγορών".
Οι λιανικές πωλήσεις των αγροτικών του προιόντων που θα κάνει από εδώ και πέρα θα γίνονται με έκδοση "απόδειξης λιανικών πωλήσεων" χειρόγραφη ή θα πρέπει να χρησιμοποιεί την ταμειακή μηχανή?
Άν χρησιμοποιήσει την ταμειακή μηχανή θα μπορεί στην τριετία να κάνει μετάταξη στο ειδικό καθεστώς που αυτό είναι και το ζητούμενό του?
Ευχαριστώ πολύ.

  • 1 Απάντηση

Αρχικώς σημειώνουμε ότι η προαιρετική μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την πάροδο τριετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη του επόμενου από τη μετάταξη φορολογικού έτους κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ. 

Στην περίπτωσή σας, δεν πρόκειται για προαιρετική μετάταξη αλλά για υποχρεωτική μετάταξη καθώς δεδομένου ότι ο αγρότης αυτός έκανε έναρξη της δραστηριότητας σαν παραγωγός πωλητής λαικών αγορών, δεν μπορούσε να παραμείνει στο ειδικό καθεστώς λόγω των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ. 

Από τη στιγμή που διακόπηκε η δραστηριότητα αυτή, ο αγρότης μπορεί να ενταχθεί από την 1.1 του επόμενου έτους στο ειδικό καθεστώς. Σχετ. και η εγκ. ΠΟΛ. 1010/2018.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση