Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δωρεά-γονική παροχή ή μεταβίβαση Αυτοκινήτου ΦΙΧ?

Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

Το ερώτημά μου είναι το εξής:

Πατέρας συνταξιούχος Δημοσίου (χωρίς αγροτική δραστηριότητα και ανάλογο αγροτικό εισόδημα) έχει στην κατοχή του αγροτικό αυτοκίνητο Φ.Ι.Χ. 2.500cc (με έτος χορήγησης αδείας 2010) κι επιθυμεί να το δωρίσει στην κόρη του, η οποία ασκεί αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα τα τελευταία τουλάχιστον 10έτη (ασφάλιση ΕΦΚΑ, τήρηση λογιστικών βιβλίων κλπ υποχρεώσεις).

Μπορεί να προβεί σε Δωρεά- Γονική Παροχή του Φ.Ι.Χ. στην κόρη του με τη διαδικασία που προβλέπεται εκ της Νομοθεσίας, ήτοι Συμβολαιογραφικό έγγραφο γονικής παροχής και υποβολή στην αρμόδια ΔΟΥ ή πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της μεταβίβασης με υπολογισμό υπεραξίας κλπ.?

Σε ερώτημα στη αρμόδια ΔΟΥ, προ κάποιων μηνών, προτάθηκε η γονική παροχή προς αποφυγή της μεταβίβασης και της ανάλογης υπεραξίας. 'Ομως, συνάδελφος λογιστής θεωρεί ότι πρέπει να δηλώνεται αγροτικό εισόδημα από τον πατέρα (συνταξιούχος Δημοσίου) για να μπορέσει να μεταβιβάσει το ΦΙΧ στην κόρη του (κατά κύριο επάγγελμα αγρότης) και ότι "απαγορεύεται" η δωρέα του ΦΙΧ από τον πατέρα στην κόρη.

Με τη δήλωση αγροτικού εισοδήματος π.χ. ποσόυ 500,00ευρώ από τον πατέρα θα περιέλθει και περικοπή της σύνταξής του κατά 30% ή εξαιρείται λόγω χαμηλού ποσού (

  • 1 Απάντηση
Η απάντηση είναι διαθέσιμη μόνο στους συνδρομητές του Forin.gr