Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορολογική αντιμετώπιση επιστροφής κεφαλαίου κατά το υπερβάλλον ποσό από αυτό του καταβλημένου.

Ο ένας από τους δύο εταίρους της εταιρίας μας (ομόρρυθμη εταιρία),  αποβλήθηκε με δικαστική απόφαση, η οποία διατάσσει την αποζημίωσή του με την αξία της εταιρικής του μερίδας (από την εταιρία και όχι από τον άλλο εταίρο), το ποσό της οποίας προσδιορίστηκε από το δικαστήριο σε αξία πολύ μεγαλύτερη από την αξία του εταιρικού κεφαλαίου που έχει ο ίδιος καταβάλλει. Γνωρίζουμε ότι το καταβλημένο εταιρικό κεφάλαιο που του επιστρέφεται δεν φορολογείται, όμως το υπερβάλλον ποσό που λαμβάνει πέραν του καταβλημένου, πως θα φορολογηθεί; θα γίνει κάποια παρακράτηση φόρου από την εταιρία;
Απόσπασμα της δικαστικής απόφασης: Σύμφωνα με το άρθρο 264 παρ,1 και 2 του ν. 4072/2012, σε περίπτωση εξόδου εταίρου, η εταιρία υποχρεούται να του αποδώσει αυτούσια τα αντικείμενα που είχε εισφέρει κατά χρήση, ενώ ο ίδιος έχει αξίωση κατά της εταιρίας για την καταβολή της πλήρους αξίας της συμμετοχής του. Η ανωτέρω αξίωση του εταίρου έναντι του νομικού προσώπου της εταιρίας απορρέει από την εταιρική σχέση (Αντωνόπουλος, Δίκαιο εμπορικών Εταιριών, Ι, Προσωπικές εταιρίες, 1997, σελ. 122 και 149).
ΥΓ.
Το ΣΛΟΤ με το Αρ. Πρωτ. 827 ΕΞ. της 13-4-2021 αναφέρει: Περαιτέρω, σύμφωνα με τις παραδεκτές αρχές της Λογιστικής, όταν υπάρχει αποχώρηση εταίρου από εταιρεία, με καταβολή (επιστροφή) σε αυτόν της εταιρικής του συμμετοχής και δεν συμφωνείται ταυτοχρόνως η είσοδος νέου εταίρου, προκύπτει με βεβαιότητα, μείωση του εταιρικού κεφαλαίου και των τυχόν υφιστάμενων αποθεματικών.

  • 1 Απάντηση
Η απάντηση είναι διαθέσιμη μόνο στους συνδρομητές του Forin.gr