Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Μεταβίβαση εταιρικού μεριδίου με απλογραφικά βιβλία.

Εμπορική Ομόρρυθμος Εταιρία ιδρύθηκε το έτος 2004 με αντικείμενο δραστηριότητας την εμπορία λιανικώς επίπλων και ειδών υγιεινής και έχει δύο ομόρρυθμα μέλη με ποσοστό συμμετοχής του καθενός 60% για το πρώτο μέλος και 40% για το δεύτερο μέλος .Το έτος 2005 ολοκλήρωσε την ανέγερση καταστήματος με κόστος κατασκευής (αγορά οικοπέδου συν κατασκευή) 310.000,00 το οποίο κατάστημα χρησιμοποιείται και ως έδρα άσκησης της δραστηριότητας της επιχείρησης . Η αναπόσβεστη αξία του καταστήματος σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 82.000,00 .Η εταιρεία επίσης διαθέτει λοιπά πάγια (έπιπλα και σκεύη ) αξίας αγοράς 3.000,00 ευρώ τα οποία έχουν αποσβεστεί πλήρως . Το αρχικό εταιρικό κεφάλαιο ανέρχονταν στο ποσό των 20.000 , ευρώ .Μέχρι σήμερα η εταιρία δεν έχει προβεί σε αύξηση εταιρικού κεφαλαίου . Επίσης δεν έχει υποχρεώσεις σε προμηθευτές - τράπεζες -δημόσιο ούτε και απαιτήσεις από πελάτες . Αποθέματα της επιχείρησης σε εμπορεύματα και χρηματικά διαθέσιμα δεν υφίστανται . Εχει πιστωτικό ΦΠΑ 10.000,00 .  Σήμερα ο πρώτος εταίρος θέλει να μεταβιβάσει με επαχθή αιτία το 10% του ποσοστού του σε τρίτο κρατώντας για τον εαυτόν του το υπόλοιπο 50% , και ο δεύτερος εταίρος θέλει να μεταβιβάσει με επαχθή αιτία το 40% του ποσοστού του στον παραπάνω  τρίτο και να αποχωρήσει απο την ΟΕ. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα παρακάτω:

1) Η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου-κατάστημα ( για τον προσδιορισμό του ενεργητικού και σε συνέχεια της αξίας των ιδίων κεφαλαίων ), για την πώληση με επαχθή αιτία , πως θα γίνει ? Με βάση την αντικειμενική αξία , με βάση την αναπόσβεστη αξία ή με βάση την εμπορική αξία ? Και αν θα γίνει με βάση την εμπορική αξία ,ποιος και πως θα την εκτιμήσει ?

2) Ποια θα είναι η τιμή κτήσης  με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει αύξηση κεφαλαίου (ενώ θα έπρεπε να γίνει με βάση τις αγορές των παγίων της)  με τα δεδομένα του παραδείγματος .

3) Ποιά θα είναι η τιμή πώλησης όταν στο συμφωνητικό πώλησης που καταρτίστηκε μεταξύ τουσ αναφέρεται η συνολική αξία των 20.000,00 ευρώ.

 Ευχαριστω εκ των προτέρων.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση