Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Παρακράτηση Φόρου δικαιωμάτων για προβολή σε site του εξωτερικού

Καλησπέρα σας,

θα θέλαμε την άποψη σας για το εάν υφίσταται υποχρέωση για διενέργεια παρακράτησης φόρου δικαιωμάτων για τα ποσά που καταβάλλονται για την προβολή των επιχειρήσεων μέσω site του εξωτερικού (πχ. Google, Facebook ή Booking).
Η ΑΑΔΕ δεν έχει εκδώσει κάποια ξεκάθαρη οδηγία ενώ σε πολλές ΔΟΥ ζητούν την απόδοση φόρου δικαιωμάτων προσασιζόμενοι την ΠΟΛ 1042/2015.

Η ΠΟΛ 1042/2015 μεταξύ άλλων αναφέρει ότι υπόκειται σε παρακράτηση η αμοιβή που καταβάλλεται για την χρήση ή το δικαίωμα χρήσης λογισμικού, όμως στην περίπτωση των προαναφερθέντων site η χρήση είναι δωρεάν (βλέπε Facebook ή Google) ενώ χρεώνεται είτε προμήθεια επί των κρατήσεων (Booking) είτε χρέωση ανά προβολή (κλικ) (Google,Facebook) επομένως κατά την γνώμη μας δεν υφίσταται τέτοια υποχρέωση.
Επιπρόσθετα, στην ίδια ΠΟΛ γίνεται αναφορά στον ορισμό του όρου δικαιώματα με παραπομπή στη παρ. 1 του άρθρου 38 του ν.4172/2013 και αναφέρει ότι:
Επισημαίνεται ότι στην έννοια του όρου «δικαιώματα» εμπίπτει κάθε εισόδημα,ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης, για τη χρήση ή το δικαίωμα χρήσης των ανωτέρω δικαιωμάτων, ανεξάρτητα εάν αυτά έχουν επίσημα καταχωρηθεί ως πιστοποιημένα δικαιώματα (πατέντες). Προκειμένου τα εισοδήματα και οι πληρωμές του άρθρου αυτού να θεωρηθούν ότι ενέχουν τα χαρακτηριστικά του «δικαιώματος» θα πρέπει το υπόψη άυλο περιουσιακό στοιχείο να προϋπάρχει, και να υφίσταται μεταξύ των αντισυμβαλλομένων ρήτρα εμπιστευτικότητας (παράγραφοι 8 και 8.5 των σχολίων του άρθρου 12 του Προτύπου Σύμβασης (Π.Σ.) του ΟΟΣΑ 2010).
Από το παραπάνω κείμενο αντιλαμβανόμαστε ότι εφόσον δεν υπάρχει σύμβαση με ρήτρα εμπιστευτικότητας μεταξύ της Ελληνικής εταιρείας και της Google ή του Facebook, καθώς δεν εκμεταλλευόμαστε τα πραγματικά στοιχεία που συνιστούν το άυλο περιουσιακό στοιχείο (τον κώδικα δηλαδή), δεν υφίσταται και δικαίωμα άρα και παρακράτηση επί των αμοιβών αυτών.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση