Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αντιμετώπιση Εισοδήματος από Δικαιώματα Λογισμικού

Ελεύθερος επαγγελματίας με δραστηριότητα "Υπηρεσίες σχεδιασμού, υποστήριξης και ολοκλήρωσης συστήματος λογισμικού" έχει δημιουργήσει πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή (λογισμικό εφαρμογής), του οποίου και έχει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επί των δικαιωμάτων αυτών, έχει παραχωρήσει την άδεια σε μεσάζων εταιρεία (αγορά) στο εξωτερικό, η οποία διαχειρίζεται και πράττει όλες τοις πωλήσεις αδειών χρήσης του προγράμματος σε τελικούς χρήστες. Κατά συνέπεια, η εταιρεία αυτή του καταβάλει αυτόματα και ανά χρονικά διαστήματα ποσοστιαία αμοιβή επί των κερδών από τις πωλήσεις αυτές.

Κατά την παραπάνω διαδικασία, το πρόγραμμα προϋπήρχε και δεν φτιάχνετε κατά παραγγελία. Δεν υπάρχει μεταβίβαση ούτε αποξένωση του έργου από τον δημιουργό και αυτός εξακολουθεί να κατέχει τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα του προγράμματος που έχει δημιουργήσει.

Είναι σωστή η αντιμετώπιση των αμοιβών που του καταβάλει η εταιρεία αυτή ως έσοδα από δικαιώματα χρήσης πνευματικής ιδιοκτησίας και κατά συνέπεια η αναγραφή τους στο κωδικό 673 του Ε1? ("Δικαιώματα (προ φόρου) αλλοδαπής προέλευσης που εισπράττονται και δεν αφορούν την επιχειρηματική σας δραστηριότητα").
Ή θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα?

Ευχαριστώ πολύ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση