Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΔΕΔ Θ 1636/2020 Αφορολόγητο αποθεματικό ν. 4399/2016 - Πιστοποίηση υλοποίησης επένδυσης - Επίδραση μείωσης του φόρου και στην προκαταβολή

καλησπέρα,διαβάζοντας  την απόφαση ΔΕΔ Θ 1636/2020 και συγκεκριμένα το παρακάτω σημείο στο τέλος της απόφασης:

"........................Ως εκ των προαναφερομένων, και λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις αρχές της χρηστής Διοίκησης δε δύναται να επιβληθεί φόρος στην προσφεύγουσα, με αφορμή τη δημιουργία του συγκεκριμένου αποθεματικού και τη λήψη της σχετικής φορολογικής απαλλαγής που συντελέσθηκε με την υποβολή της αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 01/7/2018 -30/06/2019, λόγω μη έγκαιρης χορήγησης / λήψης Απόφασης (περί της επένδυσης). Σε κάθε περίπτωση, η νόμιμη δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού για την παραπάνω αιτία και η συνεπαγόμενη φορολογική απαλλαγή επηρεάζει κατά πρώτο λόγο τον κύριο φόρο και κατά δεύτερο λόγο (συνακόλουθα) την προκαταβολή του φόρου (για την επόμενη χρήση). Ως εκ τούτου, σε περίπτωση, όπως εν προκειμένω, που πρόσωπο δικαιούται τέτοια φορολογική απαλλαγή, αυτό ασκεί επίδραση (μειωτικά) τόσο στον κύριο φόρο, όσο και στην προκαταβολή του φόρου, μια και αυτή υπολογίζεται επί μικρότερης βάσης (κύριος φόρος μειωμένος τουλάχιστον κατά την φορολογική απαλλαγή)........."

θα ήθελα να ρωτήσω  αν μπορεί νομικό πρόσωπο στην Δ.Φ.Ν.Π χρήσης 2020, να συμψηφίσει το 1/3 της φορολογικής απαλλαγής που δικαιούται και από τον κύριο φόρο και από την προκαταβολή, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, καθώς επίσης και από ποιες διατάξεις νόμου ή απόφασης αυτό προβλέπεται και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί? (π.χ με υποβολή αίτησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ  ή κάτι άλλο).

Ευχαριστώ πολύ.

  • 3 Απαντήσεις
Η απάντηση είναι διαθέσιμη μόνο στους συνδρομητές του Forin.gr