Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Ανάλωση κεφαλαίου

Καλημέρα.
Αντιμετωπίζω ένα ζήτημα κατά την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου.
Ο υπόχρεος έχει αρχικά διαφορά μεταξύ τεκμηρίων και πραγματικών εισοδημάτων. Για την κάλυψη επικαλείται κεφάλαια προηγούμενων ετών μέρος των οποίων συμπληρώνει στον κωδικό 787 της ανάλωσης.
Επιπλέον, κατά το 2019 προέβη στην αγορά ακινήτου στην Ελλάδα με το τίμημα να έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή. Στον κωδικό 743 δηλ. ανοίγοντας το σχετικό παράθυρο συμπληρώνει το ποσό με την αντίστοιχη επιλογή. Για την χρηματοδότηση της αγοράς έλαβε ισόποσο δάνειο. Η σύμβαση καταρτίστηκε στην αλλοδαπή και το προϊόν του δανείου δεν είχε εισαχθεί στην Ελλάδα. Συμπληρώθηκε ο σχετικός κωδικός 781 με την ανάλογη επιλογή απ’ τις διαθέσιμες του taxis.
Κατά την προεπισκόπηση της εκκαθάρισης διαπίστωσα πως για κάποιον λόγο το σύστημα δεν λαμβάνει υπόψη του το ποσό της ανάλωσης και υπολογίζει φόρο στην προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων. Αν, όμως, παραληφθούν η αγορά και το δάνειο που οι συναλλαγές τους πραγματοποιήθηκαν στην αλλοδαπή τότε το ποσό της ανάλωσης υπολογίζεται κανονικά και ο φόρος υπολογίζεται επί των πραγματικών εισοδημάτων του υπόχρεου.
Το ερώτημα είναι αν τα παραπάνω προκύπτουν από κάποια διάταξη νόμου ή έστω απόφαση (απ’ όσο έψαξα δεν βρήκα κάτι) ή αν πρόκειται για τεχνική παράμετρο του συστήματος; Αν δηλ. ισχύει κάτι παραπάνω απ’ το ότι ποσά που εισπράττονται στην αλλοδαπή αλλά δεν εισάγονται στην Ελλάδα καλύπτουν μόνο δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στην αλλοδαπή ή δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στην ημεδαπή στις περιπτώσεις που το τίμημα καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση