Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φροντιστήρια και τηλεργασία

Θα ηθελα να ενημερωθω για τα εξης: φροντιστηριο μ.ε που βασει κρατικης εντολης εκλεισε, μπορει να λειτουργει εξ αποστασεως και με τηλεργασια;

Και εφοσον μπορει, με ποιο τροπο αλλαζει η συμβαση και σε ποσο χρονικο διαστημα;

Ευχαριστω.

  • 1 Απάντηση

Κατά ρητή διατύπωση της παρ. 5 του άρθρου 13 της ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου 2020 από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης των εργαζομένων εξαιρούνται: 

"α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως, 

β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,

γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και

δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων."

Κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου αυτού εκδόθηκε η πρόσφατη Κ.Υ.Α. 12998/232/2020 η οποία εξειδικεύει περαιτέρω τον τρόπο στήριξης των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών. Ειδικώς δε στο πρώτο μέρος της απόφασης αυτής (κεφάλαιο Α1) εξειδικεύονται τα μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e - ΕΦΚΑ, των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής.

Επισημαίνουμε ότι για τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων των οποίων η σύμβαση εργασίας αναστέλλεται δεν υφίσταται στην απόφαση οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περίπτωση της παροχής τηλεργασίας και ως εκ τούτου ισχύουν τα όσα γενικώς ορίζονται με την ΠΝΠ που προαναφέρθηκε. 

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε ότι όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως σε επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής εξαιρούνται του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων βάσει του άρθρου 13 της ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου 2020.

Σημειώνουμε προς πληροφόρησή σας ότι κατ' εξαίρεση και υπό προϋποθέσεις προβλέπεται δυνατότητα ένταξης εργαζομένων στις διατάξεις περί αποζημίωσης του ειδικού σκοπού (800 ευρώ) και παροχής εξ αποστάσεως εργασίας "μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης" στην περίπτωση των επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Μπορείτε να ανατρέξετε σχετικά στο άρθρο 4 του Κεφαλαίου Α.2. της απόφασης Κ.Υ.Α. 12998/232/2020.

Η περίπτωση αυτή, ωστόσο, δεν αφορά στο ερώτημά σας (επιχείρηση που ανεστάλη η λειτουργία της με εντολή δημόσιας αρχής).

Σε κάθε περίπτωση, δεν παραλείπουμε να επισημάνουμε ότι απαιτείται η διαρκής και δυναμική παρακολούθηση του ζητήματος αυτού δεδομένου ότι οι συνθήκες μεταβάλλονται και τα αρμόδια υπουργεία συνεχώς προσαρμόζονται στα δεδομένα.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση