Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αυτοεκδότες - Πανεπιστημιακοί Καθηγητές

Επανέρχομαι στο ερώτημα για τους αυτοεκδότες πανεπιστημιακούς καθηγητές. Πρόσφατα, πελάτης μου σε εφορία της Αθήνας αντιμετώπισε το εξής πρόβλημα με την εκκαθάριση της δήλωσής του:

-Το Υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζει τα χρήματα που δίνει το Υπουργείο Παιδείας για τα βιβλία που διανέμει, όχι ως συγγραφικά δικαιώματα αλλά σαν αγορά βιβλίων.

Το ερώτημά μου προς εσάς είναι το εξής :

- Με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να πείσουμε την προϊσταμένη, ότι όντως αφορά πνευματικά δικαιώματα και όχι αγοραπωλησία - προμήθεια των βιβλίων.

Τα επιχειρήματά μας, θεωρώ από επιστημονική άποψη, στηριζόμενος στην θεωρία της Λογιστικής, ότι δεν μπορεί να δέχεται ότι αφορούν πωλήσεις βιβλίων, αφενός γιατί η τιμή πώλησης είναι συγκεκριμένη από το υπουργείο και αφετέρου (και σημαντικότερο) διότι δεν δέχονται τα έξοδα για την εκτύπωση των βιβλίων αυτών. Έτσι καταστρατηγείται η βασική λογιστική αρχή της συσχέτισης εσόδων - εξόδων και θεωρείται ότι έχουμε μόνο έσοδα χωρίς την ύπαρξη εξόδων, οδηγώντας έτσι σε στρεβλό αποτέλεσμα και σε λάθος φορολόγηση.

Απευθύνομαι σε εσάς, μήπως έχετε αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο, διότι το επόμενο βήμα μας είναι η ΔΕΔ στην οποία θεωρώ ότι με τα ανωτέρω επιχειρήματα έχουμε σημαντικό έρεισμα για να δικαιωθούμε, πλην όμως είναι χρονοβόρο και κοστοβόρο.

Αναμένω την απάντησή σας, διότι η ΔΟΥ στην Αθήνα περιμένει για να εκκαθαρίσει την δήλωση.

  • 1 Απάντηση
Οι απαντήσεις είναι διαθέσιμες μόνο στον ερωτόντα