Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Pro-rata

Στην πωληση καρτων χρονου ομιλιας καθως και στην προμηθεια απο πωληση εφημεριδων υπολογιζουμε pro-rata?

  • 1 Απάντηση

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΠΟΛ 1100/24-06-2000 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 59, 60, 61, 62, 63 και 81 του ν.3842/23.4.2010 (ΦΕΚ 58Α) σχετικά με θέματα ΦΠΑ

………….
Άρθρο 61 - Εναρμόνιση εθνικών διατάξεων με τις διατάξεις της Οδηγίας
 
Παράγραφοι 2 και 3:

Με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 61 αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας στην παράδοση εφημερίδων και περιοδικών από από 1.7.2010

Συγκεκριμένα, καταργείται η απαλλαγή από το Φ.Π.Α. του μέρους της αξίας των εφημερίδων και περιοδικών που εισπράττεται ως προμήθεια από τα πρακτορεία, εφημεριδοπώλες και λοιπούς λιανοπωλητές, εφόσον αυτά διακινούνται μέσω πρακτορείων διανομής.

Ο Φ.Π.Α. στην παράδοση των εφημερίδων και περιοδικών αποδίδεται από τις εκδοτικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις ή από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοκοινοτική απόκτηση αυτών και ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η τιμή λιανικής πώλησης των εν λόγω εντύπων χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας. Ο φόρος υπολογίζεται με εσωτερική υφαίρεση στην τιμή λιανικής πώλησης.

Οι επιχειρήσεις (υποκείμενοι) που μεσολαβούν στη διάθεση των εφημερίδων και περιοδικών στο κοινό δεν επιβαρύνουν με Φ.Π.Α. την παράδοσή τους και κατά συνέπεια οι προμήθειες αυτών δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., έχουν όμως δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών που επιβαρύνει τα γενικά τους έξοδα και τα αγαθά επένδυσής τους.

ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΡΤΩΝ ΧΡΟΝΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.9 του άρθρου 19 του Κώδικα ΦΠΑ στην πώληση καρτών τηλεπικοινωνίας ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η τιμή λιανικής πώλησης αυτών χωρίς φόρο προστιθεμένης αξίας.Ο φόρος που αναλογεί για τις πωλήσεις αυτές καταβάλλεται από την επιχείρηση παροχής υπηρεσιών κατά τον χρόνο διάθεσης αυτών.

Όπως έχει γίνει δεκτό με την  ΠΟΛ 1006/2003 οι υποκείμενοι στον φόρο που μεσολαβούν στην διάθεση των καρτών έχουν δικαίωμα έκπτωσης για τον φόρο των λοιπών εισροών , παρότι δεν επιβαρύνουν με φόρο τη διάθεση των καρτών αυτών , δεδομένου ότι ολόκληρη η αξία υπάγεται σε φόρο και καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις έκδοσης των καρτών αυτών.Ο φόρος που αναγράφεται πάνω στα τιμολόγια πώλησης των καρτών αυτών είναι ΦΠΑ μη εκπιπτόμενος για τους μεταπωλητές.

Επομένως, κατά τα ανωτέρω, η αξία πώλησης των καρτών τηλεπικοινωνίας, καθώς και η προμήθεια από την πώληση εφημερίδων και περιοδικών, εμφανίζεται στην περιοδική δήλωσης στον κωδικό των εκροών με δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. των εισροών (κωδ. 309 ,δηλαδή δεν θα γίνεται πλέον pro-rata).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση