Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Διόρθωση Ε9, Προσθήκη στο Ε1

Ερώτηση 1η.
Η σύζυγός μου κληρονόμησε το 50% πατρικής οικίας 107 τ.μ. στο χωριό και το 100% ενός ημιυπόγειου διαμερίσματος 52 τ.μ. στην Θεσσαλονίκη.
Τα ακίνητα αυτά έχουν εγγραφεί και στο Ε9 και στο Ε2.
Απαιτείται να εγγραφούν και στο Ε1; Και αν ναι ως τί; Ως δευτερεύουσες κατοικίες;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Κ.Μ.
 
Ερώτηση 2η. Το ημιυπόγειο το είχα εγγράψει στο Ε-9 ως Υπόγειο. Η συμβολαιογράφος με ενημέρωσε ότι πρέπει να το διορθώσω από το 2012 και εντεύθεν και να το εγγράψω ως Ισόγειο. Μπήκα στην εφαρμογή και ξεκίνησα τη διόρθωση αλλά μου ζητάει για ποια αιτία γίνεται η διόρθωση. Τι να γράψω ως αιτία;

  • 2 Απαντήσεις

Καλησπέρα,
Όσο αφορά την πρώτη σας ερώτηση ισχύουν τα εξής:
Στο έντυπο Ε1 πίνακα 5 με τίτλο "ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ" δηλώνονται η ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες. Στην δική σας περίπτωση λοιπόν για τα ακίνητα που κληρονόμησε η σύζυγος σας θα εγγραφούν στον πίνακα 5 μόνο εφόσον ιδιοχρησιμοποιούνται ως κύριες η δευτερεύουσες κατοικίες με τους αντίστοιχους μήνες ιδιοκατοίκησης. Σημαντικό επίσης είναι πως τα δηλώσατε στο Ε2, εάν τα δηλώσατε π.χ. ως κενά δεν θα τα μεταφέρετε στον πίνακα 5 του Ε1, το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση που τυχόν τα εκμισθώσετε.
Όσο αφορά την δεύτερη σας ερώτηση ισχύουν τα εξής:
Θα μπορούσατε να  χρησιμοποιήσετε την επιλογή "Λοιπές περιπτώσεις" με αιτιολογία π.χ. "Ορθή αποτύπωση ακινήτου από Υπόγειο σε Ισόγειο"

Ευχαριστώ θερμά. είσαστε πολύ κατατοπιστικός!!!

Προσθέστε τη δική σας απάντηση