Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Προμήθειες

Έχω αντιπρόσωπο που πουλάει για λογαριασμό μου διάφορα εμπορεύματα που ανήκουν στην κατηγορία ΦΠΑ 13% και 24%.Στην εκκαθάριση που θα εκδίδω για τις προμήθειες με τι ποσά θα τις υπολογίζω;

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 του Κώδικα ΦΠΑ, αν ο υποκείμενος στο φόρο μεσολαβεί σε παροχή υπηρεσιών, ενεργώντας στο όνομα του αλλά για λογαριασμό άλλων προσώπων, θεωρείται ότι λαμβάνει και παρέχει τις υπηρεσίες αυτές.

Δηλαδή, αποκτά ταυτόχρονα την ιδιότητα του προσώπου που παρέχει την υπηρεσία και την ιδιότητα του προσώπου που τη δέχεται.
  
Για την πώληση των αγαθών, σύμφωνα με το άρθρο 8 των ΕΛΠ, εκδίδει κανονικά τιμολόγια και για την απόδοση λογαριασμού στον αντιπροσωπευόμενο καθώς και για τον υπολογισμό της αμοιβής - προμήθειας του εκδίδει εκκαθάριση. 

Το ποσό της προμήθειας ακολουθεί το συντελεστή ΦΠΑ των αγαθών. Στην περίπτωση σας θα έχετε αναλογική χρήση και των δύο συντελεστών. 

Δείτε αναλυτικά τα θέματα 99 και 100 του άρθρου 8 του βιβλίου "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ - ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ" των Δημήτρη, Πάρη και Γιάννη Σταματόπουλου.

Για πληρέστερη ενημέρωση σας ως προς το ΦΠΑ  μπορείτε να συμβουλευτείτε το βιβλίο "ΦΠΑ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ" των Δημ. Σταματόπουλου- Άννα Κλωνή, Έκδοση 2015.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση