Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Εργοδοτικες εισφορες στις προμηθειες πωλητων

Πωλητης αμοιβεται με σταθερο μηνιαιο μισθο 1.000€ μικτα και επιπλεον προμηθειες που δεν ειναι σταθερες καθε μηνα αλλα εξαρτωνται απο τις  πωλησεις του μηνα.
Αυτες οι προμηθεις εχουν εισφορες στο ΙΚΑ ?

  • 2 Απαντήσεις

Αμειβόμενοι με κυμαινόμενες αποδοχές
Οι ασφαλισμένοι, των οποίων ο συμφωνημένος μισθός δεν είναι σταθερός, γιατί αμείβονται είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει με ποσοστά, κατ' αποκοπή, με προμήθειες, με φιλοδωρήματα κλπ, κατατάσσονται κάθε χρόνο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερησίων μισθών (ημερομισθίων), με βάση τον μέσο όρο των τεκμαιρόμενων μηνιαίων αποδοχών τους και οι εισφορές υπολογίζονται επί των τεκμαρτών αποδοχών των κλάσεων της κατάταξης, όπως αυτές διαμορφώνονται κάθε φορά.
Τέτοιες κατηγορίες μισθωτών είναι οι σερβιτόροι, κουρείς, κομμωτές, οδηγοί ταξί, πλασιέ κλπ.
Η παραπάνω κατάταξη δεν ισχύει για τους εν λόγω μισθωτούς στην περίπτωση που:
• Αμείβονται αποκλειστικά και μόνο με σταθερές αποδοχές, οι οποίες όμως δεν πρέπει να είναι κατώτερες των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Γενικής και Ειδικής) για κανονική απασχόληση.
• Αμείβονται με σταθερές αποδοχές και ποσοστά, φιλοδωρήματα κλπ και οι
σταθερές αποδοχές υπερβαίνουν τις τεκμαρτές αποδοχές της κλάσης κατάταξής τους. Σε αυτή την περίπτωση ασφαλίζονται επί των σταθερών αποδοχών (άρθρο 18 παρ. 6 του Κ.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
Ως σταθερές αποδοχές νοούνται οι συμφωνημένες, υπό την προϋπόθεση να είναι ίσες ή ανώτερες της Γενικής ή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυτο αναφερει ο Ασφαλιστικος Οδηγος του Εργοδοτη που εχει εκδωσει για το 2015 το ΙΚΑ και η λογικη ερμηνεια του παραπανω κειμενου λεει οτι δεν οφειλονται εισφορες επι των προμηθειων.
Σε ερωτηση μου ομως σε υποκαταστημα του ΙΚΑ στην Αθηνα μου απαντησαν οτι οφειλονται εισφορες στο συνολο των αποδοχων του πωλητη.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση