Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπάγονται σε ΦΠΑ οι χειρουργικές επεμβάσεις των φορέων πρωτοβάθμιας υγείας;

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1100/2010 εγκύκλιο του Υπ. Οικονομικών (διευκρινίσεις για τον ΦΠΑ στις ιατρικές υπηρεσίες):
« Υπηρεσίες που παρέχονται από φορείς δευτεροβάθμιας υγείας, οι οποίες με διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαγορεύεται να εκτελούνται από φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως χειρουργικές επεμβάσεις για τις οποίες δεν απαιτείται διανυκτέρευση, υπάγονται στην περίπτωση δ’ [§ 1 άρθρου 22 ν. 2859/2000], κατά συνέπεια στην περίπτωση κερδοσκοπικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, υπάγονται στο φόρο με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ»
Τίθεται το ερώτημα:
Ανώνυμη Εταιρία, η οποία παρέχει ιατρικές υπηρεσίες ως φορέας παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, πρόσφατα απέκτησε άδεια από το Υπουργείο Υγείας για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων, για τις οποίες δεν απαιτείται διανυκτέρευση.
Η ΑΕ υπάγεται στο ΦΠΑ για τις χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελεί βάσει της νέας άδειας ή εξακολουθεί να απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ επειδή είναι φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με την Απόφαση Γ1β/Γ.Π./οικ. 46632/2018-ΦΕΚ 2283/Β/15-6-2018 Υπουργού Υγείας με θέμα: "Όροι, προϋποθέσεις και προδιαγραφές λειτουργίας των αυτοτελών ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) ειδικότητας α) οφθαλμολογίας, β) πλαστικής/επανορθωτικής χειρουργικής, γ) ωτορινολαρυγγολογίας και δ) δερματολογίας/αφροδισιολογίας" , άρθρο 1 §§
1.Αυτοτελής ιδιωτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) ορίζεται η υγειονομική μονάδα στην οποία επιτρέπεται η εκτέλεση ιατρικών πράξεων μόνο με τοπική αναισθησία, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και παρέχεται νοσηλεία χωρίς διανυκτέρευση.2. Η αυτοτελής ιδιωτική Μ.Η.Ν. εντάσσεται στους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ως εκ τούτου έχουν εφαρμογή οι απαλλαγές του άρθρου 22 τουν. 2859/2000 (Α’ 248).Πλέον είναι σαφές ότι η ΑΕ που εκμεταλλεύεται ιδιωτική μονάδα ημερήσιας νοσηλίας και για τις χειρουργικές ιατρικές πράξεις που διενεργεί απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση