Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υποβολή Ε9

Κύριοι,
Εταιρεία έχει κατά πλήρη κυριότητα τριόροφο ακίνητο με κτίσματα  3.000 τμ  (1.000 τμ κάθε όροφος)  επί οικοπέδου  6.500 τμ. εντός σχεδίου πόλης.
Στο παραπάνω ακίνητο δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Το ερώτημα που θέτω είναι :  επειδή δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας , κατά τη σύνταξη του Ε9 της εταιρείας , θα καταχωρήσω τον κάθε όροφο
(1.000 τμ) σε ξεχωριστή γραμμή στα  "κτίσματα" του πίνακα Ι  και δίπλα  (στην ίδια γραμμή)  στα  "οικόπεδα"  θα γράφω (στο κάθε όροφο) και το οικόπεδο των  6.500 τμ  καθώς και το σύνολο των κτισμάτων επί του οικοπέδου  (τα  3.000 τμ)  ???
Εφοριακός στη  ΔΟΥ  ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ  επέμενε  ότι το οικόπεδο των  3.000 τμ  να το περάσω μόνο  στη γραμμή  του  ισόγειου κτίσματος  (1.000 τμ)  και
όχι σε όλους τους ορόφους  (ισόγειο , 1ο & 2ο όροφο).
Παρακαλώ ζητώ τη γνώμη σας.
Κ.Α.

  • 2 Απαντήσεις

Σύμφωνα με τη ΠΟΛ.1052/2014, άρθρο 2 παρ. 1 ορίζονται για το θέμα αυτό τά εξής:"1. Κάθε ενιαία ιδιοκτησία αναγράφεται σε μια γραμμή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
Κατ’ εξαίρεση, κτίσματα επί οικοπέδου χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας αναγράφονται σε διαφορετικές γραμμές ανά όροφο και τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών. Στη γραμμή, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του οικοπέδου, αναγράφεται και η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που υπάρχουν στο οικόπεδο και προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης. Αν όμως στο υπόγειο ή στο ισόγειο υπάρχουν κτίσματα διαφορετικής κατηγορίας, αυτά αναγράφονται σε διαφορετικές γραμμές και, σε μια μόνο από αυτές, αναγράφονται τα στοιχεία του οικοπέδου και η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων."
Βλέπε και στο forin την εφαρμογή για την δήλωση Ε9 στην ενότητα ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Είναι απολύτως σωστή η απάντηση του Forin.gr

Το ακίνητό σου θα το παρουσιάσεις στον Πίνακα 1 ως εξής (υπόθεση εργασίας: ότι είναι 3όροφο ισ. 1ος, 2ος και αποτελείται όλο από κύριους χώρους Κ.Χ.):

1η γραμμή: Ισόγειο (0) Κ.Χ. (Κύριοι χώροι) 1.000τμ   και οικόπεδο 6.500τμ  με συνολική επιφ. κτισμάτων στο οικόπεδο 3.000τμ (δηλαδή όλο το κτίριο - και το οικόπεδο δηλώνεται στη γραμμή το ισογείου).
2η γραμμή: 1ος ορ.(1) Κ.Χ. 1.000τμ
3η γραμμή: 2ος ορ. (2) Κ.Χ. 1.000τμ

Εννοείται ότι βάζουμε τις παλαιότητες τις προσόψεις κλπ. σε κάθε γραμμή.
Χ.Π.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση