Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δηλωση γαμου και διαζυγιου

Θελω να κανω μια περιεργη ερωτηση που δεν εχω βρει την απαντηση ακομα. Εχω για πελατες ενα ζευγαρι οι οποιοι ενω ειναι παντρεμενοι κανουν φορολογθκη δηλωση ξεχωριστα και εχουν δηλωσει στην εφορια ''αγαμη''. Κανουν ξεψωριστα δηλωση επειδη ο αντρας χρωσταει πολλα λεφτα και για να μην μεταφερθει το χρεος και στην γυναικα. Ομως ειναι κανονικα παντρεμενοι. Τωρα σκεφτονται να παρουν ενα εικονικο διαζυγιο για να ληξει αυτο το θεμα αλλα καποιος τους ειπε οτι πρωτα πρεπει να δηλωσουν στην εφορια οτι παντρευτηκαν και μετα να χωρισουν. Τι πρεπει να κανουν? Χρειαζετε οντως να το δηλωσουν ή αφου περνουν διαζυγιο να μην το αναφερουν πουθενα? Τι προτεινετε?

  • 5 Απαντήσεις

Καλημέρα,
Εχω την αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει εμπλοκή με τη ΔΟΥ στο ζήτημα αυτό, καθώς η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών προχωράει κανονικά και ...αποδίδει. Προτείνω λοιπόν τη δήλωση του γάμου στη ΔΟΥ με τη ληξιαρχική πράξη και στη συνέχεια με "ιδία ευθύνη" του ζεύγους (αποκλειστικά για τυπικούς λόγους λόγω του σχετικού εγγράφου για το διαζύγιο) τη δήλωση για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης.

Γιώργος Λάππας 03/07/2015 11:01:29

Ξερετε σε αυτες τις περιπτωσεις τι ισχυει? Θα υπαρξει καποιο προστιμο? Σε τι υψος θα κυμαινετε περιπου?

George D 03/07/2015 11:42:36

Οι δηλώσεις αυτές θεωρούνται πληροφοριακού χαρακτήρα και σύμφωνα με τον ισχύοντα ΚΦΔ (Ν.4174/13) θεωρούνται εκπρόθεσμες μετά το 10ήμερο από την ημερομηνία γάμου ή διαζευκτηρίου (άρθρο 10, §4) και επιβάλλεται το πρόστιμο των 100,00 € κατά περίπτωση (άρθρο 54, §1α, §2α). Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί διαφορετική ερμηνεία και αντιμετώπιση από διάφορες ΔΟΥ, οι οποίες και δεν επέβαλαν πρόστιμα. Εξαρτάται από τη συγκεκριμένη ΔΟΥ.

Αφ`ου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο George D  για την πλήρη ενημέρωση που προσφέρει,  η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών δεν αφορα μονον σε νέους γάμους και λοιπά ληξιαρχικής φύσεως γεγονότα; Άρα σε αυτήν την περίπτωση δεν νομιζω να υπάρχει πρόβλημα για τον κύριο Γιωργο  Λαπποπουλο. Ή καταλαμβάνει και γεγονότα παρελθόντα;

 Ως προς το πρόστιμο, φιλικό ζευγάρι μου είχε πει ότι το 10μερο ισχύει από την στιγμή που κάνεις την αλλαγή στο τάξις. Δεν ξέρω, αν την έκανε οπότε δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.

Δηλ κ. George κάθε ΔΟΥ έει την δική της ερμηνεία; Αν είναι έτσι, γιατί ο νεόνυμφος να μην κάνει την εκπρόθεσμη δήλωση σε επιεική ΔΟΥ; Ή υπέχει υποχρέωση να γίνει η δήλωση μόνον στην ΔΟΥ του συζύγου ή της συζύγου;

Ευχαριστώ!

Η θέση μου στο ζήτημα, σχετικά με το αν αφορά νέα "ληξιαρχικά" γεγονότα ή και παλαιότερα, ασφαλώς και είναι ότι αφορά νέα. Εδώ όμως δεν πρόκειται για γάμο που δε δηλώθηκε τυπικά (καθώς κανονικά υποβλήθηκαν κοινές δηλώσεις με τη σύζυγο), αλλά αντίθετα, ολες οι υποβληθείσες δηλώσεις μετά το γάμο αφορούσαν οικογενειακή κατάσταση αγάμων. Αρα η έννοια του εκπροθέσμου, της δήλωσης γάμου, κατά μείζονα λόγο ισχύει και ενεργοποιεί -κατά την άποψή μου πάντα- τις σχετικές διατάξεις περί προστίμων που αναφέρθηκαν. Αλλο ζήτημα, αν οι πιθανότητες μη επιβολής είναι μεγάλες ή μικρές (ανάλογα με το πως θα αντιμετωπίσει το ζήτημα η συγκεκριμένη ΔΟΥ).
Οσο για το 10ήμερο, αυτό αρχίζει από την ημερομηνία μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης, ενώ αυτονόητο είναι ότι για όποια μεταβολή προβλέπεται η ενημέρωση της ΔΟΥ, αυτή γίνεται στο τμήμα Διοικητικής & Μηχανογραφικής υποστήριξης (πρ. Μητρώο) πριν από οποιαδήποτε ενέργεια του φορολογούμενου στο σύστημα TaxisNet. Επίσης, αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ του υπόχρεου.
Τέλος, να σχολιάσω ότι δε σημαίνει ότι ο φορολογούμενος ενήργησε νομότυπα, αν λόγω των όποιων αδυναμιών του φορολογικού συστήματος, δεν έχει ενοχληθεί αν και λειτούργησε παράτυπα. Αυτά τα φαινόμενα, τείνει να εξαλείψει η προσπάθεια για την πλήρη διαδυκτιακή διασύνδεση των υπηρεσιών.

Ευχαριστώ και εγώ!

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΣ 31/07/2015 01:34:09

Κατ`αρχάς ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας! Μια διευκρίνηση μόνο: Είχατε αναφέρει επί λέξει: Εχω την αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει εμπλοκή με τη ΔΟΥ στο ζήτημα αυτό (σ.σ.:της μη δηλώσεως του γαμου), καθώς η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών προχωράει κανονικά και ...αποδίδει. Εφ`όσον όμως η θέση σας είναι ότι η διασύνδεση αφορά μόνον νέα "ληξιαρχικά" γεγονότα, π'ως μπορεί να προκύψει "εμπλοκή"; Συγχωρέσθε με, αν κάτι δεν έχω καταλάβει. Υ: Δεν τίθεται αμφιβολία περί του παρατύπου στο παράδειγμά μας. Ωστόσο η αποφυγή μεταφοράς χρέους από τον ένα σύζυγο στον άλλο είναι, αν μη τιι άλλο, θεμιτή. Αλήθεια, πόσο νομότυπη είναι η μη επιστροφή φόρου εκ μέρους της εφορίας εδώ και 13 μήνες (όπως έχω αναφέρει σε σχετικό θέμα προ ολίγου); Σας ευχαριστώ και πάλι και συγγνώμη, αν γίνομαι κουραστικός.

George D 31/07/2015 10:01:42

Κύριε Νίκου, Ασφαλώς και δε γίνεστε κουραστικός. Ωστόσο, η αναφορά σας και η αντίστοιχη δική μου σε "νέα ληξιαρχικά" γεγονότα πρέπει να αφορά την περίπτωση επιβολής προστίμου και όχι τη διασύνδεση, η οποία και δεν ξεκίνησε τώρα. Για να μην υπάρχει κάποια σύγχυση, η όποια ηλεκτρονική διασύνδεση τουλάχιστον των τμημάτων των ΔΟΥ με το Taxis (μετά και την πρόσφατη αναδιάρθρωση των τμημάτων), δεν αφορά μόνο ζητήματα μεταβολών οικογενειακής κατάστασης αλλά και την πλήρη εικόνα του φορολογούμενου μέσα και από τις υποβληθείσες διαχρονικά δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (ήδη περασμένες στο σύστημα από το οικ. έτος 2003 μέχρι σήμερα). Συνεπώς, υπάρχει εδώ η δυνατότητα κάποιου "τσεκαρίσματος" για το γνωστό ζήτημα. Σχετικά με το θεμιτό ή όχι της περίπτωσης αλλά και το νομότυπο ή όχι της αναμενόμενης επιστροφής σας, δεν έχει σημασία αν θα συμφωνούσα ή όχι (και γιατί άλλωστε να μη συμφωνούσα;), αλλά το ζήτημα δεν κρίνεται συναισθηματικά και καθώς "το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό", οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να αποφεύγουμε τις συνέπειες νόμων και διατάξεων. Αντίθετα, ασχέτως αν δεν είστε ο μόνος σε πολύμηνη αναμονή επιστροφής του φόρου, είναι όχι μόνο θεμιτό αλλά και νόμιμο, να ζητήσετε - απαιτήσετε το ποσό αυτό από την ΔΟΥ με την προσκόμιση όλων των δικαιολογητικών της δήλωσης, της ίδιας της δήλωσης και του εκκαθαριστικού, με την αυτοπρόσωπη παρουσία σας, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία της επιστροφής.

τι γίνεται οταν η σύζυγος ειναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν εχει ουτε αφμ ουτε αδεια παραμονής?

Είμαι παντρεμένη από το 2001 έχω και ένα παιδί αλλά μένω μόνιμά στο εξωτερικό και ολα αυτα τα χρονια ο λογιστης των γονειων μου εκανε μόνο για μένα δήλωση στην εφορία σαν αγάμη και δεν μας αναφέρε ποτέ ότι έπρεπε να το δηλώνουμε και να κάνουμε μια δήλωση μαζί με το σύζυγό μου.Αν το δηλώσω τώρα στην εφορία γνωρίζεται πόσο θα είναι το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσω;

Προσθέστε τη δική σας απάντηση