Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Πρέπει να κάνω δήλωση;

Χαίρεται, μέχρι πέρυσι με δήλωνε η μητέρα μου σαν προστατευόμενο μέλος! Το 2014 όμως είχα ένα εισόδημα περίπου 3000 μεικτά (2000 καθαρά) τα οποία πληρώθηκαν όλα με εργόσημα! Πρέπει να κάνω ξεχωριστή δήλωση φέτος με αυτό το εισόδημα αφού έχουν δηλωθεί όλα κανονικά και έχουν γίνει και οι κρατήσεις στο ΙΚΑ; Θα πάρω επιστροφή φόρου πιστεύετε; Ευχαριστώ πολύ!!

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα,

Αν εξακολουθούν να πληρούνται οι προϋποθέσεις του εξαρτώμενου (προστατευόμενου) μέλους για εσάς από τη μητέρα σας, εκείνη θα πρέπει να σας συμπεριλάβει στη δήλωσή της σαν εξαρτώμενο μέλος. Παράλληλα και εσείς, είστε υποχρεωμένος πλέον στην υποβολή προσωπικής δήλωσης, αν έχετε συμπληρώσει τα 18 έτη (διότι αποκτήσατε εισόδημα).

Η ΠΟΛ 1067/2015 αναφέρει σχετικά: "....δεν προβλέπεται, πλέον, εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 4172/2013 εφόσον αποκτούν εισόδημα..."

Σχετικά επίσης με τήν επιστροφή φόρου, η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σας έχει παρακρατηθεί φόρος. Ωστόσο όμως, αυτό εξαρτάται και από τα υπόλοιπα αριθμητικά δεδομένα της δήλωσής σας τα οποία δεν αναφέρετε (τυχόν τεκμήρια, τόκους καταθέσεων κλπ). Αν απολύτως τίποτε άλλο δεν υπάρχει, τότε όντως θα έχετε επιστροφή του φόρου (αν υπήρξε παρακράτηση).

George D 02/06/2015 10:42:58

Για την επιστροφή φόρου, ίσως θα έπρεπε εξαρχής να αποκλειστεί, δεδομένου ότι πρακτικά, λόγω εργοσήμων, δεν υπολογίστηκε και δεν παρακρατήθηκε φόρος.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση