Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ποιοί υποχρεούνται να πληρώσουν το ΕΝΦΙΑ

Καλησπέρα σας,

θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το ΕΝΦΙΑ, υποχρεούνται όλοι οι κάτοχοι ακινήτων να πληρώσουν αυτόν τον φόρο. Για παράδειγμα εάν έχω προβεί σε αγορά πρώτης κατοικίας μέσω δανείου το σπίτι ουσιαστικά ανήκει στην τράπεζα σωστά ? δηλ. αν σταματήσω την πληρωμή των δόσεων η τράπεζα κάλλιστα μπορεί να πάρει το ακίνητο. Σε αυτή την περίπτωση εφόσον ουσιαστικά είμαι ενοικιαστής στην ίδια μου την κατοικία (η οποία δεν είναι στην κυριότητα μου εφόσον μεσολαβεί η τράπεζα) γιατί καλούμεθα να πληρώσω αυτόν τον φόρο ?

Ευχαριστώ.

  • 1 Απάντηση

Kαλησπέρα,

Ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόρος που επιβαρύνει το πρόσωπο (φυσικό ή νομικό-εταιρεία) που έχει στο όνομά του εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου.
Στην περίπτωσή σας, εσείς είστε ο φορέας του εμπράγματου δικαιώματος της κυριότητας της πρώτης κατοικίας σας, και χρωστάτε στην Τράπεζα χρήματα.
Αρά, με την γραμματικά ερμηνεία του Νόμου (γιατί οι φορολογικοί νόμοι ερμηνεύονται στενά γραμματικά και όχι λογικά) υποχρεούστε σε καταβολή ΕΝΦΙΑ.
Αλλίως θα ήταν, εάν το δικαίωματα της κυριότητας το είχε η τράπεζα και εσείς της πληρώνατε δόσεις και φθάνοντας στο ύψος της αξίας του ακινήτου σας το μεταβίβαζε. Τότε θα ήταν υποχρεωμένη η Τράπεζα σε καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
Συμπέρασμα = Δεν είστε ενοικιαστής στην κατοικία, είστε ιδιοκτήτες και οφείλεται στην τράπεζα χρήματα. Εάν είσασταν ενοικιαστής, τον ΕΝΦΙΑ θα τον πλήρωνε ο ιδιοκτήτης σας.
Τέλος, το δίκαιο θα ήταν ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιζόταν επί της καθαρής περιουσίας του φορολογούμενου, δηλαδή αφαιρουμένων της αξίας των δανείωνς του. Αλλά, δυστυχώς ότι είναι δίκαιο δεν είναι και νόμιμο.
Φιλικά
Σταύρος Τερζάκης

Προσθέστε τη δική σας απάντηση