Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Εισπράξεις - Πληρωμές - Οφειλές - Δόσεις

νέα ερώτηση

Τοκοι στεγαστικου δανείου

Μπορω να βαλω στη φετινη φορολογικη δηλωση το περσινο ποσο των τοκων του δανειου; Ρωταω γιατι υπαρχει καποιο προβλημα και δεν μπορω να παραλαβω τη φετινη βεβαίωση με τους τοκους. Η διαφορα τα τελευταια χρονια δεν ειναι μεγαλυτερη των 40 ευρω.

  • 2 Απαντήσεις

Προφανώς αναφέρεστε στην δαπάνη για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείου (κωδ 727 του Ε1).
Η αναγραφή ποσού σε αυτόν τον κωδικό αυξάνει την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης και επηρεάζει τον καταβλητέο φόρο αν τα συνολικά τεκμαρτά εισοδήματα είναι μεγαλύτερα των πραγματικών.
Επί της ουσίας λοιπόν και εφόσον τα πραγματικά σας εισοδήματα είναι μεγαλύτερα των τεκμαρτών δεν θα υπάρχει πρόβλημα πληρωτέου ποσού φόρου εάν το ποσό δεν είναι ακριβές με προσέγγιση μερικών δεκάδων ευρώ.
Ωστόσο σε περίπτωση ελέγχου από την αρμόδια ΔΟΥ όπου σας ζητηθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά των αναγραφομένων ποσών των κωδικών, θα αναγκασθείτε να κάνετε τροποποιητική δήλωση (εμπρόθεσμη χωρίς πρόστιμο-εκπρόθεσμη {το πιθανότερο} με πρόστιμο) για να διορθώσετε το αρχικά και κατά προσέγγιση δηλωθέν ποσό (αυτό που αναγράψατε χωρίς βεβαίωση τράπεζας).
Γνώμη μου, φροντίστε να εξασφαλίσετε την βεβαίωση της τράπεζας για να αποφύγετε κατ' αρχήν την ταλαιπωρία αναζήτησής της εκ των υστέρων.

giorgospas 08/07/2014 18:32:04

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.Οχι, αναφέρομαι στους δεδουλευμένους τόκους που καταβλήθηκαν (κωδ 063). Καθώς όπως διαπίστωσα απο προηγούμενες δηλώσεις, μόνο αυτο το ποσό αλλάζει ενω η δαπάνη για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση παραμένει ίδια εδω και χρόνια. Φαντάζομαι πως αυτο δεν αλλάζει κατι και στην περίπτωση ελέγχου θα υπάρχουν οι ιδιες συνέπειες.

εγκεκριμένη απάντηση

Ο κωδικός 063-064 που αφορούσε τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας δυστυχώς καταργήθηκε για την δήλωση του 2014.
Μαζί του και η σχετική φοροαπαλλαγή.
Έμεινε μόνο ο 727

Προσθέστε τη δική σας απάντηση