Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Υποβολή φορολογικής δήλωσης με λιγότερες δαπάνες

Στην φορολογική δήλωση που υπέβαλλα για πρώτη φορά φέτος, για την κόρη μου, λόγω εισοδήματος από ενοίκια ύψους 1272 ευρώ ολόκληρο το χρόνο, τα οποία τα δήλωσα κανονικά στον ΚΩΔ 105 του ΠΙΝΑΚΑ 4, μας ήρθε, ω του θαύματος, να πληρώσουμε φόρο 468,10 ευρώ ! Δυστυχώς στη δήλωση έκανα λάθος και δήλωσα στον Κωδικό 049 του πίνακα 7 μόνο 400 ευρώ δαπάνες και όχι παραπάνω αν και θα μπορούσα αφού είχα αποδείξεις.

Το ερώτημά μου είναι πόσο ανώτατο ύψος δαπανών έπρεπε να δηλώσω για να έχω μικρότερο φόρο στο τέλος αντί των 468 ευρώ;  Αν δήλωνα δηλαδή (που είχα) 800 ευρώ δαπάνες στον Κωδικο 049 θα είχα να πληρώσω λιγότερο τελικό φόρο;

Τι με συμβουλεύετε να κάνω δεδομένου ότι έχω ήδη υποβάλλει την δήλωση και έχει εκκαθαριστεί ; Αξίζει τον κόπο να υποβάλλω διορθωτική ; Αν ναι πόσο πρέπει να βάλω τις δαπάνες για να έχω τη μέγιστη εξοικονόμηση φόρων;
Μου φαίνεται παράλογο για 1272 ευρώ ετήσιο εισόδημα να πληρώνω 469 ευρώ φόρο !

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα,

Καταρχήν, εφόσον το εισόδημα της κόρης σας προέρχεται από εκμίσθωση επαγγελματικής στέγης, δε συντρέχει λόγος συλλογής και δήλωσης αποδείξεων. Συνεπώς και τα 400 € που δηλώθηκαν στον κωδ.049 είναι άνευ ουσίας.

Προφανώς ο φόρος της προκύπτει λόγω φορολόγησής της με βάση τουλάχιστον το προσωπικό της τεκμήριο των 3.000 € (αφού το καθαρό εισόδημα από ενοίκια είναι μικρότερο του τεκμηρίου της) και με συντελεστή 10%, με συμπληρωματικό φόρο ακινήτων επίσης καθώς και προκαταβολή φόρου επόμενου έτους. Να προσθέσω και το χαρτόσημο 3,6%.

Θα πρότεινα βέβαια, να σας απασχολήσει το θέμα μείωσης του τεκμηρίου της κατά 1.766,16 €, το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει, ώστε να φορολογηθεί με τον ίδιο τρόπο αλλά για το καθαρό πραγματικό της εισόδημα. Το ποσό που θα προέκυπτε θα ήταν το πολύ 300 €, με ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης αν υπάρχει από πέρισι προκαταβολή που είχε καταλογιστεί. Η μείωση θα μπορούσε να γίνει με "ανάλωση κεφαλαίου" προηγουμένων ετών (με τη βοήθεια του σημαντικού εργαλείου-εφαρμογής στο Forin: http://www.forin.gr/tools/analwsh).

Εσείς αποφασίζετε επομένως αν θα υποβάλλετε ή όχι συμπληρωματική δήλωση σε μιά προσπάθεια μείωσης του χρεωστικού αποτελέσματος.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση