Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποδοχή κληρονομιάς - αποποίηση κληρονομιάς

Ο πατέρας μου (έχει/ είχε) την επικαρπία για ένα ακίνητο στο οποίο εγώ και η αδελφή μου έχουμε 50 - 50 ψιλή κυριότητα. Ο πατέρας μας δεν έχει καμία σχέση με μας και είναι πνιγμένος στα χρέη (εφορεία, τράπεζες ...) Πολύ φοβάμαι ότι πίσω από την πλάτη μας (μέσα στο τελευταίο 6αμηνο) , ο πατέρας μας έχει απαλλαγεί (με τον Α ή Β τρόπο) από την επικαρπία χωρίς να μας το κάνει γνωστό και αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η μεταβίβαση των χρεών του σε μας. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο? Τι θα κάνατε στην θέση μου? Είμαι κάτοικος εξωτερικού τα τελευταία 6 χρόνια.

  • 2 Απαντήσεις
εγκεκριμένη απάντηση

Τα χρέη είναι προσωπικά και δεν μεταβιβάζονται χωρίς να γίνει αναδοχή.

Σε περίπτωση όμως θανάτου, ο κληρονόμος αν αποδεχτεί την περιουσία του θανόντος θα αποδεχτεί και τα βάρη (ενεργητικο/παθητικό).
Δεν αρκεί η μη αποδοχή, παρά εντός έτους πρέπει να κάνει αποποίηση.

Στην περίπτωσή σας δεν καταλαβαίνω το εννοείτε όταν λέτε "ξεφορτώθηκε την επικαρπία". Να την πέρασε σε σας;
Αυτό μόνο με συμβολαιογραφική πράξη γίνεται, οπότε θα το ξέρατε. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να σας μεταβιβάσει τα χρέη ακτός και αν εσείς τα αναλάβετε.

Να μεταβίβασε το δικαίωμα ενάσκησης επικαρπίας;

Παρακαλώ γίνετε σαφής.

Kostas Xarilaou 06/06/2014 14:53:43

"Ξεφορτώθηκε την επικαρπία" Ναι πιστεύω ότι πέρασε την επικαρπία σε μένα χωρίς να μου το γνωστοποιήσει. Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας

Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας

dinalegatos 06/06/2014 15:58:40

Επειδή η επικαρπία θα έρθει σε εσάς μόνο με τον θάνατο του πατέρα σας ή εν ζωή αλλά με συμβολαιογραφική πράξη, σε κάθε περίπτωση θα το μάθετε.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση