Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υποχρέωση υποβολής Ε9 2014

Γεια σας, γνωρίζω ότι η παραπάνω ερώτηση έχει διατυπωθεί πολλάκις αλλά θα την ξανακάνω για κάποιες ειδικές περιπτώσεις:'Eχω στην κατοχή μου εκτός απο την κύρια κατοικία , μια ημιτελής κατοικία στο χωριό και διάφορα αγροτεμάχια.Για πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρξε καμιά μεταβολή ούτε στα ακίνητα , ούτε στα αγροτεμάχια.Ως εκ τούτου δεν έχω κάνει καμιά δήλωση Ε9 ηλεκτρονικά.Στην περιουσιακή μου κατάσταση όλα είναι καταχωρημένα ήδη.Η ερώτηση μου είναι αν παρ ότι δεν έχω μεταβολές στην περιουσιακή μου κατάσταση πρέπει να κάνω Ε9;Επισκέφτηκα την εφορία το πρωί γι αυτό το θέμα και μια υπάλληλος μου είπε ότι δεν χρειάζεται να κάνω κάτι παρ ότι έχω αγροτεμάχια και ημιτελής κατοικία.Όπως καταλαβαίνετε γινόταν ένας μικρός χαμός σήμερα στην εφορία γι αυτό δεν είμαι 100% σίγουρος.Μια κυρία που βρισκόταν στην ουρά μου είπε ότι έπρεπε να είχα οριστικοποιήσει τα αγροτεμάχια απο Οκτώβριο.Επειδή υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για αυτό ρωτάω εδώ.Αν δεν κάνω δήλωση θα έχω πρόστιμο η κάποια άλλη συνέπεια όπως την μη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την ημιτελής κατοικία και τα αγροτεμάχια;Eυχαριστώ πολύ.

  • 1 Απάντηση

Ηδη στο πρόσφατο παρελθόν είχε δοθεί η δυνατότητα υποβολής νέας Ε9, άνευ προστίμου, ακριβώς επειδή ζητήθηκαν νέα συμπληρωματικά στοιχεία για τα ακίνητα, κυρίως όπως συγκεκριμενοποίηση προσόψεων, πλήθος προσόψεων, αριθμοί ΚΑΕΚ, παροχής ρεύματος και ιδιαίτερα βέβαια για τα αγροτεμάχια όπου για πρώτη φορά θα αποτελούσαν αντικείμενο φορολογίας.  Ακολούθως με οριστικοποίηση της περιουσιακής κατάστασης επιβεβαιώναμε την εικόνα των ακινήτων μας.
Αυτό επομένως θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει, για τον ακριβή και δίκαιο για την περίπτωσή σας υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Πλην τούτου τα ελλιπή αυτά στοιχεία αν πλέον συμπληρωθούν τώρα με νέα υποβολή Ε9 για τα δηλωμένα ήδη ακίνητα, θα "ενεργοποιήσουν" το πρόστιμο των 100 €. 

Ωστόσο, υποχρέωση υποβολής Ε9 οικ. έτους 2014 έχετε λόγω της ημιτελούς κατοικίας - άνευ προστίμου - καθώς έγινε εισαγωγή στη φετινή Ε9 του νέου κωδικού 32. Εκεί θα πρέπει να επιλέξετε το "8" ΚΕΝΟ ΚΤΙΣΜΑ για το ημιτελές κτίσμα με την έννοια ότι παραμένει ημιτελές, κυρίως για την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΕΝΦΙΑ (περ.η της §Α2, άρθρ.4, Ν.4223/2013).

Θα πρότεινα λοιπόν να συνδυάσετε τα παραπάνω, με υποβολή Ε9 οικ. έτους 2014 και με λίγη τύχη ενδεχομένως να αποφευχθεί το πρόστιμο.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση