Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Συνταξιοδότηση κατ' Επάγγελμα Αγρότη με Φ/Β πάρκο

Στο ν. 3851/2010 και στο άρθρο 15 παρ 6/β, αναφέρεται:

β) η εξέταση, κατά προτεραιότητα, νέων αιτήσεων από πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται με σχετική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφόσον πρόκειται για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, εγκατεστημένης ισχύος έως 100 ΚW. Δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση των σταθμών της περίπτωσης αυτής πριν από την πάροδο πενταετίας από την έναρξη λειτουργίας τους, εκτός αν πρόκειται για μεταβίβαση λόγω κληρονομικής διαδοχής,
Επιπλέον
Στο  ν. 4254/2014 και στη σελίδα 1438 μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
“Για σταθμούς ισχύος έως και 100 kW, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας υποπαραγράφου, ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και για ανώτατο όριο συνολικής ισχύος έως και 100 kW ανά επαγγελματία αγρότη, δεν εφαρμόζονται οι τιμές του πίνακα Α. Στις περιπτώσεις των ανωτέρω σταθμών, και από την έναρξη ισχύος της παρούσας υποπαραγράφου, οι ισχύουσες την 1.1.2014 τιμές αποζημίωσης μειώνονται κατά ποσοστό 12% εφόσον δεν έχουν τύχει ενίσχυσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υποπαράγραφο ΙΓ.2. Σε περίπτωση που οι ανωτέρω σταθμοί έχουν τύχει ενίσχυσης, εφαρμόζονται οι αντίστοιχες τιμές του πίνακα Α.
Κατ’ εξαίρεση από τη διάταξη της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του ν. 3851/2010, επιτρέπεται η μεταβίβαση σταθμού που ανήκει σε κατ’ επάγγελμα αγρότη μόνο σε άλλον κατ’ επάγγελμα αγρότη.”

Ερωτήσεις

  • Σε περίπτωση συνταξιοδότησης κατ’ επάγγελμα αγρότη, που δεν έχει τύχει ενίσχυσης, σε 1 χρόνο από σήμερα που σημαίνει

         α/ πριν την έλευση 5ετίας για την πρώτη περίπτωση (δεδομένου ότι ηλέκτριση του πάρκου                   έγινε Ιούνιο του 2012) και 
         β/ μετά από 1 χρόνο από την εφαρμογή των "ευεργετικών" διατάξεων (σε σχέση με τους μη                κατ΄ επάγγελμα αγρότες) του ν. 4254/2014, 2η περίπτωση
             τα προνόμια (ποσοστό μείωσης εγγυημένης τιμής, μειωμένος συνετλεστής ΦΠΑ etc) που                      προβλέπονται από τους 2 αυτούς νόμους, ιδιαίτερα στη 2η περίπτωση (ν..4254/2014),                    συνεχίζουν να υφίστανται ή χάνονται λόγω της συνταξιοδότησης του κατ' επάγγελμα                      αγρότη????
  • Στην πρώτη περίπτωση του ν. 3851/2010  αναφέρεται ότι «…Δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση των σταθμών της περίπτωσης αυτής (κατ΄ επάγγελμα αγρότη) πριν από την πάροδο πενταετίας από την έναρξη λειτουργίας τους, εκτός αν πρόκειται για μεταβίβαση λόγω κληρονομικής διαδοχής»

           Η δυνατότητα μεταβίβασης λόγω κληρονομικής διαδοχής, αναφέρεται μόνο στην περίπτωση            θανάτου, εφόσον αυτή γίνει εντός της 5ετίας, ή μπορεί να γίνει, χωρίς χάσιμο των                            προνομίων, και σε κάθε άλλη περίπτωση υπό μορφή κληρονομιάς σε παιδιά ή και                        οποιονδήποτε άλλον???????

      3.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση