Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δωρεαν παραχωρούμενη κατοικία σε αδερφό

Με τον σύζυγό μου μένουμε σε δική μου ιδιόκτητη κατοικία 67 τ.μ.Παράλληλα ο σύζυγος είχε ψιλή κυριότητα σε κατοικία 50 τ.μ., που από τα μέσα του 2013 ήρθε σε πλήρη κυριότητα και επικαρπία στον σύζυγο.Από τον Σεπτέμβριο του 2013 κατοικεί σ΄αυτήν ο αδερφός του χωρίς να πληρώνει ενοίκιο.Πως την δηλώνουμε και εμείς και ο αδερφός του?

  • 1 Απάντηση
εγκεκριμένη απάντηση

Υποθέτω ότι (καθώς περιήλθε η πλήρης κυριότητα στο σύζυγο) η κατοικία των 50 τ.μ. από τα ...μέσα του 2013 μέχρι το Σεπτέμβριο 2013 ήταν κενή.

Εσείς:
Στην Ε2 που θα συντάξετε θα τη δηλώσει ο σύζυγος σε δύο σειρές. Στη μία σαν κενή για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (από...-έως....) και στην άλλη σειρά σαν "δωρεάν παραχώρηση στον αδερφό μου" επίσης για το διάστημα από.......έως 31/12/2013. Στη σειρά αυτή θα υπολογιστεί τεκμαρτό μίσθωμα (έσοδο) με βάση την τιμή ζώνης του ακινήτου, τα 50 τ.μ. και τους μήνες που παραχωρήθηκε στον αδερφό. Ακολούθως θα μεταφερθεί στην Ε1 το τεκμαρτό ποσό της Ε2, στον πίνακα Ε κωδ. 129, 177.

Ο αδερφός:
Στον πίνακα 5, ένδειξη 203 και στους κωδικούς 211, 213 και 215 (με αριθμητική αναφορά των μηνών που κάνει χρήση της δωρεάν παραχώρησης).

ΣΗΜ:
Η "δωρεάν" παραχώρηση σαν κίνηση από πλευράς του συζύγου σας προς τον αδερφό του, δε σημαίνει και μη ύπαρξη φορολογητέου εισοδήματος (έστω και τεκμαρτού) για τον ίδιο.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση