Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Υπόχρεος παρακράτησης φόρου εργοληπτών 3%.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1027/20.1.2014, η οποία παρέχει διευκρινήσεις για τον παρακρατούμενο φόρο εργοληπτών 3% των άρθρων 61 και 64 του Ν.4172/2013, υπόχρεος για την παρακράτηση και απόδοση είναι:

Κάθε νομικό πρόσωπο ή … οι φορείς της γενικής κυβέρνησης ή …, μάλιστα η παρακράτηση φόρου διενεργείται κατά την καταβολή ή εκκαθάριση εισοδημάτων στους εργολήπτες (παράγραφος 1 του άρθρου 1 της ΠΟΛ. 1027/2014).

Επίσης η προθεσμία της υποχρεωτικά ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης και η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου εργοληπτών συνδέεται με την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής (άρθρο 3 της ΠΟΛ. 1027/2014).

Η φόρμα της δήλωσης στην ΓΓΠΣ, παρέχει την δυνατότητα τόσο στον εργοδότη όσο και στον εργολάβο για την υποβολή.

Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων των οποίων προ της καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής, το χρηματικό ένταλμα εγκρίνεται από την υπηρεσία επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου. Δικαιολογητικό στο στάδιο αυτού του ελέγχου αποτελεί και η τακτοποιημένη οικονομικά δήλωση του φόρου εργοληπτών.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.Έχει την δυνατότητα ο εργολήπτης να υποβάλει και να πληρώσει την δήλωση του παρακρατούμενου φόρου 3%, για να μην υπάρξει εμπλοκή από τον έλεγχο του επιτρόπου.

2.Ο φόρος που με αυτόν τον τρόπο θα αποδοθεί θα συμψηφιστεί με την ετήσια φορολογική υποχρέωση του εργολήπτη στο πλαίσιο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του.

3.Ο εργοδότης θα έχει συνέπειες για μη υποβολή δήλωσης σε αυτή την διαδικασία.

Ευχαριστώ.

  • 1 Απάντηση
Η απάντηση είναι διαθέσιμη μόνο στους συνδρομητές του Forin.gr