Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Εκπρόθεσμη διακοπή Α.Ε.

Α.Ε στις 31/12/1997 έπαψε να λειτουργεί λόγω έξωσης και ρευστοποίησε όλα της τα περιουσιακά της στοιχεία καθώς και εξόφλησε το σύνολο των υποχρεώσεών της χωρίς όμως να προβεί σε εκκαθάριση, λύση και διακοπή. Ο διορισμός εκκαθαριστή και η εκκαθάριση έγινε το έτος 2004. Με την εκκαθάριση διαπιστώθηκε η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων και παράλληλα μέσα στο ίδιο έτος έγινε η λύση και δημοσίευσή της στο φεκ.χωρίς να υποβληθεί δήλωση διακοπής . Σήμερα προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν πρώην μέτοχοι της εν λόγω Α.Ε., επιδιώκεται η διακοπή της με ημερομηνία 31/12/1997 πλην όμως το πρόγραμμα του μητρώου αδυνατεί να ολοκληρώσει την διακοπή με την εν λόγω ημερομηνία παρά την ύπαρξη σχετικής έκθεσης ελεγκτή που βεβαιώνει τα πιο πάνω και παρά τις διατάξεις - οδηγίες της ΠΟΛ 1068/2001 όπου αναφέρεται επί λέξει 'οτι:

Ειδικά, όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα (Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, Α.Ε. κ.λπ.) είναι υποχρεωτική η κατάθεση της λύσης του νομικού προσώπου για τη χορήγηση της βεβαίωσης διακοπής εργασιών, χωρίς η ημερομηνία δημοσίευσης της λύσης του νομικού προσώπου, να είναι δεσμευτική για την εκπρόσθεσμη διακοπή εργασιών.

κατόπιν αυτών ζητούμε την άποψή σας κατά πόσο η εν λόγω εκπρόθεσμη διακοπή μπορείνα γίνει με ημερομηνία 31/12/1997

  • 1 Απάντηση

Προκύπτει, ευθέως από την ΠΟΛ. 1068/2001, την οποία και εσείς επικαλείστε, ότι η ημερομηνία διακοπής εργασιών δε συναρτάται με την ημερομηνία λύσης της Α.Ε.

Οι οδηγίες της εν λόγω εγκυκλίου παραμένουν σε ισχύ μέχρι 31.3.2014 (Σχετ. ΔΕΣ Γ 1013171 ΕΞ 2014).

Επιπρόσθετα και γενικότερα αναφέρουμε ότι με την παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 4174/2013, "oι ερμηνευτικές εγκύκλιοι είναι δεσμευτικές για τη Φορολογική Διοίκηση, έως ότου ανακληθούν ρητά ή τροποποιηθούν, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας."

Προσθέστε τη δική σας απάντηση