Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Ή ΔΗΛΩΣΗ

Αν κάποιος έχει αγροτεμάχια τα οποία όμως έχουν ήδη αποτυπωθεί ορθά σε προηγούμενες δηλώσεις, πρέπει απλά να οριστικοποιήσει ή είναι υποχρεωτική η υποβολή (με συμπλήρωση των επιπλέον πεδίων)

  • 4 Απαντήσεις

Αν δεν υπάρχουν μεταβολές στα αγροτεμάχια(πίνακας 2),θα πρέπει να τα οριστικοποιήσετε.Στην περίπτωση που κατά την οριστικοποίηση της δήλωσης Ε9 εμφανιστούν μηνύματα με κόκκινο χρώμα είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση ή η διόρθωση των αντίστοιχων πεδίων της εφαρμογής.Υπενθυμίζεται ότι τα μηνύματα που εμφανίζονται με πορτοκαλί χρώμα είναι προαιρετική η συμπλήρωση τους.

Και αν πρέπει να συμπληρωθούν τα υποχρεωτικά πεδία αυτό θα γίνει με τη μορφή δήλωσης;

Επίσης αν κάποιος έχει αλλαγές και στα ακίνητα του Πίνακα 1 και χρειάζεται και ενημέρωση/συμπλήρωση του Πίνακα 2 (αγροτεμάχια) πως κάνει χρήση της διαφορετικής προθεσμίας λήξης υποβολής; Μέχρι 20/9 υποβάλλει τις αλλαγές στον Πίνακα 1, με τη μορφή δήλωσης Ε9 2013 και για τον πίνακα 2 η συμπλήρωση των υποχρεωτικών πεδίων θα έχει επίσης τη μορφή δήλωσης Ε9; Και τι θα είναι τροποποιητική / συμπληρωματική δήλωση;

Σας ενημερώνω ότι με βάση την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών στις 13/9/2013(την ανακοίνωνση την έχει αναρτήσει και το site του forin),όσοι έχουν μεταβολές στον πίνακα 1(κτίσματα-οικόπεδα)και στον πίνακα2(αγροτεμάχια)έχουν προθεσμία υποβολής για διορθώσεις και οριστικοποίηση της δήλωσης Ε9,μέχρι τις 20/09/2013 και όσοι έχουν μεταβολές μόνο στον πίνακα 2 έχουν προθεσμία μέχρι τις 14/10/2013.Όσον αφορά για τροποποιητική/συμπληρωματική δήλωση Ε9,θα υπάρξει δυνατότητα μέσω του site www.gsis.gr να τεθεί σε λειτουργία εντός των προσεχών ημερών ο τρόπος διόρθωσης των δηλώσεων Ε9για τα οικονομικά έτη 2011-2012 ηλεκτρονικά.Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από το site της Γενικής Γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.Αναμένουμε πληροφορίες και διευκρινήσεις.

Η προθεσμία λήγει στις 20/9 για τον πίνακα 1 (κτίσματα- οικόπεδα) και πιθανόν το σύστημα να σας ζητάει να οριστικοποιήσετε και τον πίνακα 2(αγροτεμάχια). Εάν όμως στη συνέχεια διαπιστώσετε ότι στα αγροτεμάχια απαιτούνται διορθώσεις ή μεταβολές μπορείτε να τις κάνετε μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του πίνακα 2 (αγροτεμάχια), δηλαδή μέχρι 14/10.

Για τις διορθώσεις σε λανθασμένα εκκαθαριστικά των ετών 2011, 2012, 2013, υπάρχει άλλη προθεσμία τεσσάρων μηνών από την έκδοση του εκκαθαριστικού.

Παραθέτουμε ακολούθως το άρθρο 2 της ΑΥΟ 1225/24-12-2012, όπως ισχύει με την ΑΥΟ 1188/30-7-2013

«Διαδικασία διόρθωσης στοιχείων ακινήτων

Σε περίπτωση διαφωνίας του υπόχρεου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π., παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεως αυτών, με υποβολή στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους. Οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης - εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.




Για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης - εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

Ο υπόχρεος δύναται, στον πίνακα 1 και στον πίνακα 2:

α) να προσθέσει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του N.
3842/2010,

β) να τροποποιήσει στοιχεία ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων για τροποποίηση της περιουσιακής κατάστασης, απαιτείται η αναγραφή, στο πεδίο σημειώσεων του φορολογουμένου, του λόγου μεταβολής της, τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου, εφόσον υπάρχει, καθώς και η προσκόμιση των οικείων παραστατικών.

Με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, με την οποία προστίθεται φορολογητέα ύλη, διενεργείται σε σύντομο χρονικό διάστημα νέα εκκαθάριση του φόρου. Με την υποβολή ανακλητικής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, για την αποδοχή ή μη αυτής αποφασίζει ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.. Εφόσον η δήλωση γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εφόσον η δήλωση δεν γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. ενημερώνει επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του N. 2717/1999, όπως ισχύει. Εφόσον η δήλωση γίνεται εν μέρει αποδεκτή, εφαρμόζονται ανάλογα τα προηγούμενα. Με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, με την οποία εν μέρει προστίθεται και εν μέρει ανακαλείται φορολογητέα ύλη, εφόσον η ανάκληση της φορολογητέας ύλης γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια Δ. Ο. Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εφόσον η ανάκληση της φορολογητέας ύλης δεν γίνεται αποδεκτή, η δήλωση εκκαθαρίζεται ως συμπληρωματική και η αρμόδια Δ. Ο. Υ. ενημερώνει σχετικά επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης σύμφωνα με τα ανωτέρω.»

Προσθέστε τη δική σας απάντηση