Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

E9 οριστικοποίηση υποβολής

Καλησπέρα τι γίνεται τελικά με το Ε9..Ποιοι υποχρεούντε να το κάνουν (πρεπει να το κάνουν και αυτοί που δεν έχουν καμμία μεταβολή- έχουν προσθέσει ένα σωρόι επιπλέον στοιχεία μαζί με το ΚΑΕΚ)??...

Οριστικοποιήση ακόμη και να μην υπάρχουν αλλαγές πρέπει να κάνουν όλοι???

Αν δεν έχω κάνει οριστικοποίηση για προηγούμενα χρόνια θα φάω πρόστιμο??

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα, διαβάστε το παρακάτω. Σχετικά, με το αν υπάρχει πρόστιμο για μη οριστικοποίηση προηγούμενων ετών, ασφαλώς όχι. Απλά θα θεωρηθούν ότι αυτά ισχύουν τελικώς, οριστικοποιούνται αυτομάτως μετά την παρέλευση της προθεσμίας και έχετε όμως όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες σε περίπτωση που υπήρχαν ανακριβείς καταχωρήσεις, για τις οποίες με τη διαδικασία της οριστικοποίησης σας είχε δοθεί η δυνατότητα επανόρθωσης.


"ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - Δελτίο Τύπου – 02/08/2013
.................................

.................................

Συμπεράσματα:

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι έχουμε 4 κατηγορίες υπόχρεων ή μη, στην υποβολή στοιχείων ακινήτων Ε9 για το 2013:

α) Νομικά πρόσωπα, ...........................
β) Φυσικά πρόσωπα με εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα και αγροτεμάχια, ανεξαρτήτως εάν έχουν μεταβολές μέσα στο έτος 2012. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει βάσει του άρθρου 23 παρ. 1 του νόμου 3427/2005 να επικαιροποιήσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα στοιχεία που αφορούν στα αγροτεμάχια μέχρι την ημερομηνία που ορίζει η απόφαση (ΠΟΛ.1159 - 15.9.2013). Τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα κατά την οριστικοποίηση της δήλωσης για την επικαιροποίηση των αγροτεμαχίων τους , θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να συμπληρώσουν και τον αριθμό παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η. σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που διαθέτουν (βλέπε και απόφαση ΠΟΛ.1175/10.7.2013 σχετικά με τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα) ανεξάρτητα εάν μεταβάλουν στοιχεία των ακινήτων αυτών. Ευνόητο είναι ότι εφόσον υφίστανται μεταβολές και στα ακίνητα μέσα στο 2012, θα πρέπει να δηλωθούν και αυτές.

γ) Φυσικά πρόσωπα με εμπράγματα δικαιώματα ΜΟΝΟ σε ακίνητα (όχι αγροτεμάχια) τα οποία έχουν μεταβολή μέσα στο έτος 2012. Τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα αφού ολοκληρώσουν τις μεταβολές των ακινήτων, θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά και τον αριθμό παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η. σε όσα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα διαθέτουν (βλέπε και ΠΟΛ.1175/10.7.2013 σχετικά με τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα).

δ) Φυσικά πρόσωπα με εμπράγματα δικαιώματα ΜΟΝΟ σε ακίνητα (όχι αγροτεμάχια) τα οποία ΔΕΝ έχουν μεταβολή μέσα στο 2012. Τα πρόσωπα αυτά δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια καθότι δεν είναι υπόχρεα σε υποβολή δήλωσης ακινήτων για το έτος 2013. Δεν χρειάζεται δηλαδή να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα από την εφαρμογή της ΓΓΠΣ.

Σε όλες τις περιπτώσεις η συμπλήρωση του 12ψήφιου Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) είναι προαιρετική. Οσοι δεν έχουν συμπληρώσει τον κωδικό αυτό θα χριεαστεί να πατήσουν δύο φορές το κουμπί "οριστικοποίηση" καθότι η εφαρμογή βγάζει προειδοποιητικό μήνυμα."

Προσθέστε τη δική σας απάντηση