Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Αγορά δικαιώματος απόσυρσης

Εμπορική επιχείρηση θέλει να αγοράσει το δικαίωμα απόσυρσης αυτοκινήτου απο ιδιώτη. Τι παραστατικό πρέπει να κοπεί??

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 15 § 1 του Κ.Β.Σ. ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας και τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. για κάθε δαπάνη που αφορά την άσκηση της επιχείρησής τους ή την εκτέλεση του σκοπού τους αντίστοιχα, για την οποία ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην έκδοση στοιχείου του Κ.Β.Σ., εκδίδει διπλότυπη απόδειξη δαπάνης.
Σημειώνεται ότι όταν οι αποδείξεις δαπανών εκδίδονται για καταβολή αμοιβών, οι εκδότες έχουν υποχρέωση να παρακρατούν φόρο 20% στο ακαθάριστο ποσό της αμοιβής, σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν. 2239/1994 και χαρτόσημο 2,4% ή 3,6% (ανάλογα με τη νομική μορφή της επιχείρησης), σύμφωνα με την § 6 του άρθρου 15ε του ΚΝΤΧ. Δείτε αναλυτικά για τα ζητήματα της απόδειξης δαπάνης στο άρθρο 15 των βιβλίων "Κώδικας Φορολογικών Βιβλίων και Στοιχείων - Πρακτικό Βοήθημα - Βασικές Έννοιες" και "Κώδικας Φορολογικών Βιβλίων και Στοιχείων - Ανάλυση - Ερμηνεία" του Δημ. Σταματόπουλου.
Επομένως, για την αγορά του δικαιώματος απόσυρσης από τον ιδιώτη πρέπει να εκδοθεί απόδειξη δαπάνης.
Κατά την περαιτέρω μεταβίβαση των δικαιωμάτων αυτών από την εμπορική επιχείρηση
- εφόσον μεταβιβάζονται σε επιτηδευματία, εκδίδεται τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.
- εφόσον μεταβιβάζονται προς το κοινό, εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι η μεταβίβαση δικαιωμάτων θεωρείται παροχή υπηρεσιών, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 8 § 1 του Κώδικα Φ.Π.Α., "παροχή υπηρεσιών, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2, θεωρείται κάθε πράξη που δε συνιστά παράδοση αγαθών, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 έως 7. Η πράξη αυτή μπορεί να συνίσταται ιδίως σε μεταβίβαση ή παραχώρηση της χρήσης ενός άυλου αγαθού"
Σημειώνεται ότι η πώληση του συγκεκριμένου δικαιώματος υπόκειται σε Φ.Π.Α. καθώς δεν προκύπτει σχετικά απαλλαγή απ' το άρθρο 22 του Κώδικα Φ.Π.Α..

Προσθέστε τη δική σας απάντηση