Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Απογραφή σε βιβλιό Β΄κατηγορίας

Σε βιβλίο Β΄κατηγορίας διενεργήθηκε προαιρετική απογραφή για μια τριετία μετά την πρώτη χρήση (1+3 χρόνια). Την επόμενη χρήση εφόσον δεν διενεργηθεί πραγματική απογραφή ως απογραφή έναρξης θα υπολογιστεί η προηγούμενη απογραφή λήξης ή θα υπολογιστεί το 10% των αγορών χρήσης;

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπ. Οικονομικών, όταν την προηγούμενη χρήση από αυτή της κρινόμενης η επιχείρηση υποχρεούτο σε σύνταξη απογραφής ενώ κατά την κρινόμενη δεν έχει τέτοια υποχρέωση, τότε ως αρχικό απόθεμα χρήσης λαμβάνεται η απογραφή τέλους της προηγούμενης χρήσης, που ήδη έχει συντάξει.
Το τελικό απόθεμα (λήξης της νέας χρήσης) μπορεί να είναι 10% των αγορών της χρήσης ή να διενεργήσει προαιρετικά απογραφή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η σύνταξη των (προαιρετικών) απογραφών για μία 3ετία από τη σύνταξη της πρώτης προαιρετικής απογραφής λήξης.
Δείτε σχετικά το θέμα 54α του άρθρου 31 του βιβλίου "Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων - Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση